LIVE TEXT Crin Antonescu: Curtea are o decizie grea de luat, pentru că Traian Băsescu refuză să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar Crin Antonescu
Preşedintele interimar Crin Antonescu

Președintele interimar Crin Antonescu a precizat că indiferent care ar fi decizia Curții, aceasta va fi respectată întocmai, însă în cazul invalidării referendumului nu trebuie să își piardă încrederea în puterea votului.

Aș vrea să felicit sportivii care au obținut medalii la Jocurile Olimpice și să le urez succes fetelor de la gimnastică.

În acest moment rezultatele referendumului - cunoaștem datele după numărarea a 99,97% - prin urmare mulți români s-au prezentat la acest referendum. Aproximativ 7 milioane dintre aceștia s-au pronunțat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

În termeni de legitimitate, președintele a fost demis de cei care l-au ales președinte, iar în termeni de legalitate așteptăm sentința CC. Dincolo de cvorum și de numărul real al alegptorilor din România, rămân două cifre: 5.200.000 de români l-au ales președinte pe Traian Băsescu, 7.000.000 de români au spus că vor să plece Băsescu de la Cotroceni. Acestor 8 milioane de români le-am mulțumit, pentru că acești români care s-au prezentat la vot au făcut un lucru important pentru țara noastră.

Importante organisme de presă internaționale care debitau folosind termeni precum: lovitură de stat etc, își reconsideră pozițiile și recunosc această voință a românilor drept semnificativă.

Știm că opt milioane de alegători români sunt în viață, s-au pronunțat, sunt reali și au putu fi numărați. Nu există nicio îndoială în legătură cu ei, pe când există cu cei care nu s-au prezentat la vot: ar putea fi morți, ar putea să aibă altă cetățenie. Cei opt milioane de români sunt reali și semnificativi, restul este birocrație.

Mulțumesc încă o dată Guvernuli României și tuturor instituțiilor sale care s-au achitat prin lege de organizarea acestui referendum. Mulțumesc instituțiilor statului care și-au făcut datoria corect, nu au încercat să intervină în procesul electoral sau să-l influențeze în vreun fel. Dincolo de prezența românilor la vot, atitudinea Serviciilor arată că România este sănătoasă și că statul de drept e bine.

Am criticat în numeroase rânduri deciziile Curții Constituționale, dar vreau să spun că indiferent care va fi rezultatul Curții nu va trebui să o culpabilizăm. Curtea va trebui să ia niște decizii foarte grele, care nu țin neapărat de aceasta. Va avea de-a face cu date diferite cu documente la fel de valide, la fel de valabile - atât de la INS cât și de la MAI și de pe listele electorale.

Sper într-o decizie a CC care să pună în valoare spiritul Constituției și spiritul legii, care impunea un prag de cvorum tocmai pentru a stimula prezența la vot. Sper că decizia Curții va da curs unei voințe puse pe hârtie. Că nu va lua în seamă tertipurile care nu au nimic de-a face cu tertipuri. CC are o povară uriașă pe umeri și nu ar trebui să o aibă.

În fața acestui rezultat la referendum, Traian Băsescu ar fi trebuit să demisioneze dacă ar fi avut respect pentru procesul democratic. Altfel, lasă pe umerii Curții această grea decizie.

Celor opt milioane și jumătate de români le spun că prin prezența lor la referendum au dat curs procesului democratic. Traian Băsescu nu mai poate fi președintele nostru. Vom respecta decizia Curții, dar în planul legitimității Traian Băsescu este pentru noi demis și nu poate să mai fie președintele acestei țări.

Românilor care au votat le mulțumesc și le spun că au făcut ce trebuia pentru acesstă țară și pentru democrație. Ei nu vor înceta să fie apărați, pentru că în numele lor face politică în fața oricăror descurajări sau abuzuri.

Dacă decizia Curții va fi nefavorabilă le spun românilor că tot merită să votăm, pentru că nu putem preîntâmpina abuzurile decât prin vot. Sunt optimist ăn legătură cu decizia Curții și sunt sigur că toți acești oameni vor ieși mai întăriți în credința lor în democrație.

Rămâneți pe adevarul.ro pentru a citi declarațiile președintelui interimar în timp real

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite