Presat de PDL, Guvernul Boc analizează reducerea cotei unice la 10 - 12%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Paul Vass (foto), consilier al premierului, a recunoscut ieri că Guvernul face calcule pentru diminuarea cotei unice la 10-12%, în urma unor presiuni venite din partea PDL.

"Există o puternică presiune din partea PDL pentru diminuarea cotei unice. Presiunile se analizează şi, în măsura în care reuşim să compensăm pierderea estimată de 7-9 miliarde lei anual, prin diminuarea cotei unice la 10-12%, putem discuta despre acest lucru", a declarat ieri Vass. Aceasta a lansat încă din iulie ipoteza reducerii cotei unice şi a publicat chiar o analiză cu soluţii alternative pentru acoperirea golului pe care îl va lăsa la buget o decizie în acest sens. Astfel, Vass susţine că măsuri precum colectarea suplimentară prin diminuarea cu o cincime a muncii la negru pe termen scurt sau economii la cheltuielile publice cu pensiile ar putea permite reducerea cotei unice.

Democrat-liberalii susţin la unison că nu este vorba despre o presiune în partid pentru reducerea cotei unice, deşi Comisia de Buget din Senat a aprobat deja proiectul senatorului PDL Iulian Urban privind reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%. "Nu este nicio presiune în partid, sunt doar nişte simulări pentru aplicarea măsurii propuse de Iulian Urban, care porneşte de la premisa că o parte din economia subterană ar ieşi la suprafaţă", a explicat preşedintele Comisiei de Buget din Senat, Ovidiu Marian (PDL). "Nu putem îmbia investitorii doar cu glasuri de sirenă, trebuie să le creăm şi condiţii, reducerea cotei unice fiind o măsură salutară", a arătat şi vicepreşedintele PDL, Petru Filip, unul dintre semnatarii iniţiativei lui Urban. Liderul democrat-liberal a mai spus că lărgirea bazei de impozitare ar acoperi diferenţa de venituri în cazul reducerii cotei unice. Propunerea este susţinută chiar şi de doi reprezentanţi ai Executivului, ministrul Economiei, Ion Ariton, şi ministrul de Interne, Traian Igaş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite