Presa maghiară analizează „jocul lui Traian Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o emisiune la televiziunea publică din România, preşedintele Traian Băsescu a dat clar de înţeles că nu va discuta niciodată cu Viktor Orban despre schimbările teritorial-administrative din România, explică, într-un comentariu, cotidianul budapestan „Népszabadság“.

Băsescu are dreptate, reforma administraţiei publice intră în exclusivitate de competenţa  Parlamentului român. Numai că este vorba de o tactică deoarece ,în acel interviu, preşedintele a vrut să sugereze că numai UDMR s-ar împotrivi reformei, pe când realitatea arată contrariul. De zece ori mai mulţi români sunt supăraţi că vor fi nevoiţi să străbată sute de kilometri ca să ajungă în centrele noilor judeţe mamut.

De ce se tem ungurii

Potrivit publicaţiei, şi pentru maghiarii din România situaţia este îngrijorătoare şi problemele ar trebui lămurite, cel mai târziu cu prilejul vizitei lui Traian Băsescu în Ungaria.

Noul sistem ar modifica fundamental proporţiile populaţiei  şi vor exista judeţe în care procentul maghiarilor s-ar reduce sub 20 la sută. În aceste condiţii  nu vor mai fi obligatorii inscripţiile bilingve, folosirea în justiţie a limbii maghiare şi altele, iar legea minorităţilor, promisă de Băsescu UDMR, s-ar goli de conţinut. În ceea ce-l priveşte pe Orban, scrie cotidianul, Băsescu ştia exact că premierul ungar nu este interesat de soarta minorităţii maghiare din România, deci nici de reforma administrativă. Singurul lucru esenţial pentru el este ca un număr cât mai mare de ardeleni să solicite dubla cetăţenie, ceea ce le va conferi dreptul de vot şi când va veni vremea, să-l voteze, conchide „Népszabadság". 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite