Ponta, despre presuspendarea unor programe europene: Ştiu care sunt paşii pe care îi avem de făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta afirmă că ştie "care sunt paşii" ce trebuie făcuţi în cazul presuspendării unor programe europene, el susţinând că există posibilitatea ca banii care se pierd la acele programe "să fie realocaţi în anvelopa României pentru programele de succes".

"Ştiu despre ce este vorba şi ştiu care sunt paşii pe care îi avem de făcut, începând cu POSDRU şi celelalte programe operaţionale. Acestea se află în blocaj din primăvara anului 2012, pentru că e vorba de auditurile din 2009-2011. Erau două lucruri de făcut - să luăm măsuri de organizare a Autorităţii de Management şi partea mai dureroasă e să acceptăm nişte corecţii financiare. O să plătim noi acum ce s-a făcut rău atunci, dar important este să deblocăm toate programele. Avem avantajul negocierilor din această vară şi din această toamnă.Există posibilitatea ca banii pe care îi pierdem de la acele programe - POSDRU, programe regionale şi Creşterea competitivităţii - să nu îi pierdem de tot, ci să fie realocaţi în anvelopa României pentru programele unde am avut succes", a afirmat Ponta.

Potrivit unui comunicat CE, joi dimineaţă, serviciile Comisiei Europene au informat autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.

De asemenea, "pentru a proteja bugetul UE", au fost propuse corecţii financiare pentru aceste trei programe şi pentru programul "Mediu", informează sursa citată.

"Acestea ar acoperi între 10 şi 25% din plăţi. Dar aceşti bani nu ar trebui pierduţi. Dacă România acceptă corecţiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte - corect implementate - din cadrul aceluiaşi program", se menţionează în comunicat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite