Ponta: În noul Guvern voi propune un ministru al Fondurilor Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta va trebui să ofere explicaţii cu privire la proasta gestionare a fondurilor europene
Premierul Victor Ponta va trebui să ofere explicaţii cu privire la proasta gestionare a fondurilor europene

Premierul Victor Ponta a susţinut astăzi, o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în care a prezentat concluziile vizitei de la Bruxelles, acolo unde a avut întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso

Principalele declaraţii ale lui Victor Ponta:

- Am confirmat încă o dată că, din punctul de Guvernului, criza constituţională a fost încheiată, odată cu decizia CCR. Poziţiile instituţiilor s-au echilibrat.

- România este o garanţie pentru partenerii săi europeni

- Am transmis faptul că un mesaj politic dat de către majoritatea românilor care au participar la referendum nu poate fi ignorat.

- Am văzut în tonul preşedintelui CE că o mare parte din neînţelegeri şi reproşuri au rămas în urmă.

- Am discutat de lucruri concrete. S-au remarcat progresele evidente făcute de mecansimul de absorbţie a fondurilor europene în acest an.

- România , în mod sigur, va avea de suferit din cauza anumitor programe din perioada 2007-noiembrie 2011. Este regretabil că din motive de lipsă de competenţă în perioada 2010-2011 programele de absorbţie au avut de suferit în România

- Există un sprijin total din partea lui Jose Barroso.

- În noul buget al UE pe următorii 7 ani, Guvernul României are o poziţie clară în vederea alocării de fonduri pentru România.

- România trebuie să beneficieze de fonduri importante pentru agricultură şi coeziune în perioada 2014-12020.

- Cu premierul Belgiei am discutat despre repornirea găsirii unui investitor în Poşta Română. Interesul fostului Guvern a fost de a exploata Poşta Română. S-a dorit ca sutele de directori de la Ploieşti să conducă Poşta Română către un dezastru financiar.

- Va avea loc o întâlnire între conducerea poştei din Belgia şi cea din România.

- Am primit o asigurare că Belgia nu se va opune intrării României în Schengen. De altfel, toate guvernele social-democrate vor susţine intrarea României în Schengen.

- Eu nu am discutat cu preşedintele Barroso despre iniţiativa uniunii bancare. Preşedintele nu se poate angaja în numele României, ci şi-a dat cu părerea. Guvernul va avea o poziţie în perioada următoare.

- Guvernul polonez a spus: "Cum putem să aderăm la ceva la care nu avem drept de vot, nefiind în zona euro?".

- Sunt de acord cu ideea unui singur minister care să coordoneze autorităţile de management. În noul Guvern voi propune un ministru al Fondurilor Europene, care să aibă atribuţii directe de coordonare a tuturor autorităţilor de managemenet. În 2013, construim toată infrastructura să avem după modelul polonez să avem un singur ministru responsabil pentru autorităţile de management.

Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, a afirmat după întâlnirea cu preşedintele CE că i-a spus acestuia că votul exprimat la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu nu poate fi ignorat, arătând însă în acelaşi timp că disputele politice interne nu trebuie să se manifeste la nivelul UE.

Întrebat de jurnalişti dacă i-a reproşat ceva preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, referitor la "comportamentul" comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, premierul a răspuns că nu a discutat cu oficialul CE despre comisarul european, ci despre faptul că voinţa exprimată de către românii care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorată.

Întrebat de asemenea dacă preşedintele Comisiei Europene i-a reproşat ceva anume în discuţia avută luni la Bruxelles, premierul a răspuns negativ, adăugând că acesta a apreciat faptul că "faimoasele" 11 puncte asumate spre îndeplinire în vara acestui an au fost tratate de Guvern la modul cel mai serios şi îndeplinite.

"Evident că în continuare ceea ce trebuie să arătăm este că putem să ne gândim la proiecte naţionale comune şi că putem să ducem bătălia politică internă în aşa fel încât să nu fie afectate interesele noastre ca ţară în Uniunea Europeană", a spus Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite