Ponta: I-am spus lui Barroso că românii care au votat la referendum nu pot fi ignoraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta va trebui să ofere explicaţii cu privire la proasta gestionare a fondurilor europene
Premierul Victor Ponta va trebui să ofere explicaţii cu privire la proasta gestionare a fondurilor europene

Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, i-a transmis preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, că votul exprimat la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu nu poate fi ignorat, arătând însă că disputele politice interne nu trebuie să se manifeste la nivelul UE.

Întrebat de jurnalişti dacă i-a reproşat ceva preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, referitor la "comportamentul" comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, premierul a răspuns că nu a discutat cu oficialul CE despre comisarul european, ci despre faptul că voinţa exprimată de către românii care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorată.

"Am vorbit de faptul că, în mod clar, criza politică din România nu trebuie să fie interpretată doar printr-o cheie instituţională, ci mai ales prin cheia voinţei exprimate democratic de către cetăţenii români. Evident că am vorbit încă o dată de faptul că 8,5 milioane de români care votează nu pot să fie ignoraţi, iar aici lucrurile sunt foarte clare. În acelaşi timp însă, repet ce am spus şi acasă: România nu are alt drum decât un drum european şi noi, cu Bruxelles-ul, cu CE, nu ne translatăm războaiele din interior. Nu îmi plac nici cei care vin să pârască aici la Bruxelles sau la Strasbourg, sperând că asta o să-i ajute acasă, dar nici nu cred că trebuie să purtăm războaie cu CE pentru războaiele noastre politice interne", a spus Ponta.

Întrebat de asemenea dacă preşedintele Comisiei Europene i-a reproşat ceva anume în discuţia avută luni la Bruxelles, premierul a răspuns negativ, adăugând că acesta a apreciat faptul că "faimoasele" 11 puncte asumate spre îndeplinire în vara acestui an au fost tratate de Guvern la modul cel mai serios şi îndeplinite.

"Evident că în continuare ceea ce trebuie să arătăm este că putem să ne gândim la proiecte naţionale comune şi că putem să ducem bătălia politică internă în aşa fel încât să nu fie afectate interesele noastre ca ţară în Uniunea Europeană", a spus Ponta.

El a mai arătat că este necesar ca gradul de absorbţie de către România a banilor europeni să crească, astfel încât să nu fie pierdute fondurile puse la dispoziţie.

Premierul s-a aflat, luni, într-o vizită oficială la Bruxelles, pentru întâlniri cu președintele Comisiei Europene şi cu primul-ministru al Belgiei, Elio Di Rupo.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite