Premierul Ponta va efectua o vizitã de lucru la podul peste Dunãre de la Calafat-Vidin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta și omologul bulgar, Boiko Borisov
Premierul Victor Ponta și omologul bulgar, Boiko Borisov

Prim-ministrul Victor Ponta va efectua miercuri o vizitã de lucru la podul peste Dunãre de la Calafat-Vidin, la iniţiativa omologului sãu bulgar, Boiko Borisov.

Potrivit Biroului de presã al Guvernului, la eveniment vor participa şi Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionalã, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi.

În acest moment, lucrãrile proiectului aparţinând pãrţii române sunt finalizate în proporţie de 95%.

Termenul prevãzut iniţial pentru finalizarea lucrãrilor era decembrie 2010, însã ca urmare a proiectului elaborat de partea bulgarã pentru pod, diferit faţã de studiul de fezabilitate elaborat iniţial de proiectantul pãrţii bulgare, s-a impus reproiectarea inclusiv pentru obiectivul pãrţii române.

În ceea ce priveşte lucrãrile executate de partea românã, s-a impus suspendarea lor din cauza prelungirii termenului de execuţie pentru proiectul bulgar, neexistând posibilitatea de alimentare cu energie electricã a liniei catenare şi implicit a efectuãrii probelor aferente cãii ferate.

De asemenea, întârzierile pãrţii bulgare au condus la o creştere a valorii proiectului pãrţii române cu peste 5 milioane euro (aferente lucrãrilor de conservare, organizare de şantier, paza, precum şi pentru prelungirea serviciilor de consultanţã), pe care partea românã trebuie sã le suporte din bugetul de stat.

În ceea ce priveşte cadrul legal, Executivul de la Bucureşti a precizat cã decizia construirii Podului Calafat-Vidin a fost luatã prin semnarea 'Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice, referitoare la construirea unui nou pod mixt (rutier şi feroviar) de frontierã între cele douã ţãri, peste fluviul Dunãrea', semnat la Bucureşti, la 5 iunie 2000.

În conformitate cu prevederile Acordului-cadru, partea românã şi-a asumat obligaţia cã va asigura finanţarea pentru proiectul tehnic şi construcţia infrastructurii conexe de pe teritoriul României.

Partea bulgarã va asigura finanţarea pentru proiectul preliminar al Obiectivului (podul propriu-zis şi cele douã sisteme de infrastructurã conexã pânã la punctele de legãturã cu infrastructurile rutiere şi feroviare existente pe teritoriul României şi teritoriului R. Bulgaria), pentru construcţia podului, pentru proiectul tehnic şi construcţia infrastructurii conexe de pe teritoriul bulgar, inclusiv evaluarea impactului de mediu.

Potrivit obligaţiilor comune ale celor douã pãrţi contractante, fiecare va asigura terenul de construcţie pe teritoriul statului sãu, care va fi exonerat de orice drepturi reale sau de orice alte pretenþii de drept de proprietate ale terţilor (inclusiv pentru facilitãţile existente şi instalaţiile aparţinând Obiectivului) şi va facilita accesul la acesta, în conformitate cu programul de construcţie.

Partea românã a asigurat finanţarea pentru proiectul tehnic şi construcţia infrastructurii conexe de acces la pod de pe teritoriul României în valoare iniţialã de 70.591.324,7 de euro, din care pentru lucrãri de construcţii 66.900.285,7 de euro (fãrã sumele suplimentare rezultate în urma întârzierilor pãrţii bulgare).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite