Premierul Emil Boc, invitat la emisiunea "Prim Plan", de la TVR Info

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc
Emil Boc

Premierul Emil Boc este invitatul emisiunii "Prim Plan", de la TVR Info, unde vorbeşte despre comasarea alegerilor de la anul şi despre ce ne aşteaptă în 2012.

UPDATE 21.53: Premierul a evitat să spună exact câţi bugetari vor fi disponibilizaţi în 2012, cu atât mai puţin să confirme totalul de 120.000 de persoane, care a fost vehiculat până acum.

Emil Boc susţine că nu se prevăd concedieri colective în 2012 decât în instituţiile unde a început deja procedura: "La Ministerul Administraţiei şi Internelor procesul de restructurare se va derula în continuare, la fel şi în alte ministere". În rest, susţine premierul Emil Boc, va continua politica unei angajări la fiecare şapte ieşiri din sistem.

România avea în momentul când a venit la putere PDL aproape 1,4 milioane de bugetari, număr ce s-a redus cu aproximativ 192.000 de persoane, până la 1,206 milioane de angajaţi la stat, a reamintit Emil Boc.

De asemenea, a mai anunţat premierul, vor avea loc restructurări la companiile unde statul este acţionar majoritar, companii "care fură din buzunarul" cetăţenilor şi care trebuie aduse pe profit.

UPDATE 21.40: Boc recunoaşte că impozitele pe muncă sunt mari şi susţine că "diminuarea poverii fiscale pe muncă" este unul dintre obiectivele pe care şi le-a propus Guvernul în perioada următoare. 

UPDATE 21.36: Emil Boc este convins că oamenii au înţeles necesitatea reducerilor şi tăierilor operate de Executiv. Dovadă, spune el, este creşterea PDL în sondaje, de la aproximativ 17% la aproape 23%, în ultimele cercetări.De cealaltă parte, USL scade continuu, d ela 65% cât avea imediat după înfiinţare, la 45 - 47% acum.

Această evoluţie a celor două grupări politice adversare demonstrează, după părerea premierului, că "oamenii vor mergea pe cartea raţionalului" la viitoarele alegeri.

Boc crede că oamenii au văzut ce se întâmplă şi în alte ţări, în toată Europa, şi au înţeles că "trebuie să ne întindem doar cât ne ţine plapuma", au văzut că alţii iau acum decizii pe care guvernul condus de el le-a bifat deja.

UPDATE 21.24: Premierul Emil Boc a declarat că se estimează o medie a cursului valutar de 4,26 de lei/euro, în 2012.

De asemenea, salariul mediu brut pe economie va creşte, spune premierul, de la 2.026 lei în 2011, la 2.117 lei, la anul.

Principalele taxe şi impozite rămân la valoarea cunoscută, a mai subliniat Emil Boc.

UPDATE 21.20: Premierul a declarat că România nu va fi obligată în 2012 să ia bani de la Comisia Europeană sau FMI, în mod normal. Dacă situaţia economică internaţională se va înrăutăţi mult mai rău decât se întrevede acum, Executivul va putea apela imediat la aceste instituţii financiare: "Dacă se va întâmpla asta (deteriorarea neaşteptată a economiei europene - n.red.), avem butonul pe care să apăsăm ca să nu operăm reduceri de salarii şi pensii". Adică, se vor accesa banii de la Comsiia Europeană şi FMI.

Emil Boc despre comasarea alegerilor: Nu există temei de neconstituţionalitate în proiectul legii de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, a declarat premierul.

În opinia sa, România nu-şi permite să piardă timpul, în 2012, cu două campanii electorale. "Anul economic 2012 este foarte important, este nevoie să fim raţionali şi să nu ne pierdem timpul în dispute electorale, a spus Boc.

Cel mai important lucru în 2012, crede prim-ministrul, este ca România să acceseze fondurile europene şi să continue dezvoltarea economică.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, iar joi se va dezbate moţiunea de cenzură intitulată "După 22 de ani, democraţia este în pericol", depusă de USL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite