Premierul, umăr la umăr cu Ponta şi cu Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
infografie
infografie

De când s-a instalat la Palatul Victoria, noul premier are o cotă de încredere comparabilă cu a liderilor Opoziţiei, potrivit barometrului „Adevărul“, realizat de IMAS.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu pare să fi echilibrat lupta politică, fiind primul personaj din tabăra PDL  aflat în topul încrederii după mai 2010, când guvernanţii au tăiat salariile şi au crescut TVA.

Fără un astfel de „balast" în spate, Ungureanu se bucură încă de un cec în alb. Astfel, potrivit sondajului IMAS pe luna martie, liderul PSD, Victor Ponta, este cotat cu 25,9% în timp ce Mihai Răzvan Ungureanu are 25%, iar liderul liberal, Crin Antonescu - 24,6%.

Şi în luna februarie, cei trei politiceni aveau cote apropiate. Astfel, liderul PSD, Victor Ponta, era cotat cu 23,7%, şeful PNL, Crin Antonescu, cu 23,3%, iar Mihai Răzvan Ungureanu cu 22,3%.

În acest fel, PDL are, teoretic, un atu în bătălia de imagine pentru alegerile parlamentare din acest an, în condiţiile în care fostul premier Emil Boc are doar 7,7%, şi nu poate fi o locomotivă pentru partid.

Nici preşedintele Traian Băsescu, care se bucură de încrederea a doar 10,6% dintre români nu mai poate juca acest rolDeocamdată însă, relaţia dintre Ungureanu şi PDL s-a dovedit a fi dificilă. La o zi după ce premierul vorbea la postul public de televiziune despre reducerea CAS, preşedintele Traian Băsescu s-a deplasat în Parlament pentru a cere creşterea salariilor bugetarilor.

Mai mult, după câteva zile, Traian Băsescu a afirmat explicit că nu este de acord cu reducerea CAS, pentru că ar avantaja sectorul privat, în timp ce „reîntregirea" salariilor s-ar adresa sectorului de stat, afectat de reduceri.

În plus, Mihai Răzvan Ungureanu a stârnit nemulţumirea liderilor Coaliţiei după ce  a amânat aprobarea unei hotărâri de Guvern prin care erau alocate fonduri pentru primăriile conduse de PDL. De altfel, deputatul PDL Cezar Preda l-a acuzat public pe premier că a provocat probleme în aprtid prin refuzul său.

Guvernarea rămâne nepopulară

În aceste condiţii, nu este de mirare că popularitatea lui Ungureanu nu s-a răsfrânt în mod spectaculos asupra instituţiei pe care o conduce - Guvernul, populat, în cea mai mare parte, cu miniştri membri de partid. În ianuarie 2012, în timpul protestelor de stradă care îl vizau, printre alţii, pe premierul Emil Boc, cota de încredere a românilor în Guvern era de 11,4%.

În februarie, luna în care Mihai Răzvan Ungureanu s-a instalat la Palatul Victoria, cota de încredere în instituţie a  ajuns la 13,3%. În martie, 12,5% din cei intervievaţi răspundeau că au încredere în Guvern. Sondajul relevă, pe de altă parte, o cotă de încredere ridicată de care se bucură fostul preşedinte Ion Iliescu - 14,3%.

Iliescu, veşnic tânăr politic

Paradoxal, Iliescu stârneşte mai multă încredere decât o serie de politicieni în activitate, deşi a fost preşedinte în timpul unor evenimente controversate, cum ar fi mineriadele. Ion Iliescu a împlinit 83 de ani şi nu mai poate candida la preşedinţie, el câştigând deja două mandate.

Arafat rămâne preferatul românilor

Raed Arafat are o cotă de încredere de 71,3%, ocupând detaşat prima poziţie în topul privind încrederea în personalităţile publice, deşi este în scădere cu aproximativ cinci procente faţă de luna trecută.

Conform barometrului „Adevărul", realizat de IMAS în luna martie, Arafat îl devansează cu peste 45% pe următorul clasat, Victor Ponta, cu un procent de doar 25.9%.

Popularitatea lui Raed Arafat a stârnit atât interesul PDL cât şi a USL, el fiind ofertat pentru a candida la alegerile locale din vara acestui an. PDL a încercat să îl convingă să intre în competiţia pentru Primăria Capitalei.

Şeful SMURD se situează pe primul loc în încrederea românilor pentru a doua lună consecutiv, conform sondajului IMAS

Democrat-liberalii l-au curtat asiduu pe subsecretarul de stat Raed Arafat să intre în cursă pentru Bucureşti, acesta fiind singurul pe care îl credeau capabil să-l învingă pe actualul primar, Sorin Oprescu.

Raed Arafat a anunţat însă, public, că nu este interesat să intre în politică şi să candideze la Primăria Bucureşti.

„Am spus şi repet, nu sunt interesat să intru în politică nici acum, şi nici în viitor. Aş vrea să se înţeleagă acest mesaj. Nu am nicio intenţie de a intra în politică. Nu voi candida la funcţia de primar al Capitalei", a declarat tranşant, Arafat. În urma cestui refuz, PDL l-a desemnat pe deputatul Silviu Prigoană drept candidat pentru Primăria Bucureştiului.

Preşedintele PSD Victor Ponta l-a susţinut pe Raed Arafat în „bătălia" cu şeful statului, Traian Băsescu. Liderul social-democrat, care a declarat d emai multe ori că Arafat este un profesionist desăvârşit, a precizat că „părintele SMURD", este invitat să se întoarcă în sistem după decembrie 2012, în Guvernul USL.

Şeful SMURD se situează pe primul loc în încrederea românilor pentru a doua lună consecutiv, conform sondajului IMAS
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite