Premierul îşi pregăteşte o moţiune de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul Tăriceanu II ar putea fi demis printr-o altă moţiune de cenzură, pentru a putea permite organizarea concomitentă, în vara anului viitor, a alegerilor locale şi parlamentare.

Cabinetul Tăriceanu II ar putea fi demis printr-o altă moţiune de cenzură, pentru a putea permite organizarea concomitentă, în vara anului viitor, a alegerilor locale şi parlamentare.

Aceasta este varianta pe care liberalii o iau în calcul în vederea devansării scrutinului pentru desemnarea senatorilor şi deputaţilor, programat pentru toamna lui 2008.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a reluat, recent, ipoteza organizării anticipate a alegerilor legislative, variantă preferată şi de social-democraţi. Potrivit unor informaţii din PSD şi PD, liderii celor două partide conveniseră, înainte de respingerea moţiunii de cenzură, ca, în cazul dărâmării Cabinetului Tăriceanu II, în primăvara lui 2008 să fie declanşate alegeri înainte de termen.

Liberalii au făcut o ofertă similară, în speranţa că parlamentarii formaţiunii lui Mircea Geoană nu vor determina respingerea bugetului de stat pe anul viitor. Una dintre pârghiile declanşării anticipatelor ar fi demisia guvernului, însă Tăriceanu a lăsat să se înţeleagă că nu va recurge la această opţiune, refuzând să ofere alte detalii.

"Este o ipoteză de lucru şi nimic mai mult. Parlamentul hotărăşte, dar există o serie de paşi şi de proceduri care pot să ducă şi la alegeri simultane, la devansarea alegerilor parlamentare", a spus Tăriceanu.

PNL, PSD şi UDMR, interesate de comasare

Surse din PNL ne-au declarat că se ia în calcul demiterea Cabinetului Tăriceanu II printr-o moţiune de cenzură asupra căreia să se pună de acord toate partidele interesate de organizarea concomitentă a celor două scrutine.

Avantajul unei astfel de mutări ar fi angrenarea într-o singură campanie a primarilor şi consilierilor, alături de parlamentari şi toţi liderii formaţiunilor, pentru a spori scorul electoral.

Liderii liberali susţin că, în afară de ei, PSD şi UDMR ar fi avantajate de comasarea alegerilor, întrucât dispun de o infrastructură locală consistentă. Scenariul prevede coagularea unei majorităţi suficiente pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură, respingerea variantelor propuse ulterior, conform Constituţiei, de preşedinte şi dizolvarea parlamentului.

Una dintre posibilităţi ar fi ca, în sesiunea viitoare, Executivul să-şi angajeze răspunderea în faţa celor două Camere asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege pentru a oferi astfel posibilitatea introducerii unei moţiuni de cenzură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite