Ponta despre Ştirbeţ, care a propus reorganizare în 14 regiuni: Şi-a dat seama că USL are dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sibiu, despre proiectul de reorganizare administrativă propus de deputatul PDL Cornel Ştirbeţ, candidat la şefia CJ Sibiu, că acesta este "extrem de ipocrit", spunând, ironic, că Ştirbeţ şi-a dat seama acum că "USL are dreptate".

Întrebat ce părere are de faptul că proiectul de reorganizare administrativă prezentat de candidatul PDL la şefia Consiliului Judeţean Sibiu, Cornel Ştirbeţ, seamănă cu cel al USL, prezentat anul trecut, premierul Victor Ponta a spus, ironic, că deputatul PDL şi-a dat seama că USL are dreptate.

"Sper că nu a trecut la USL că nu l-aş vrea (Cornel Știrbeţ - n.r.). Putem spune că este extrem de ipocrit. Anul trecut a fost bătălia declanşată de preşedintele Băsescu şi de PDL pentru desfiinţarea judeţelor, caz în care Sibiul ar fi avut capitala la Braşov. Nu l-am auzit să scoată un cuvânt pe tema asta. Nici pe doamna Turcan, nici pe domnul Ariton, cel mai ilustru ministru al Economiei. Cred că nici dânsul nu ştie că a fost ministru. Înţeleg că acum domnul Ştirbeţ şi-a dat seama că are USL dreptate. Să voteze cu USL", a spus ironic premierul.

Acesta a anunţat că USL menţine proiectul de reorganizare a ţării, pe care l-ar pune în aplicare de anul viitor, începând cu modificările legislative necesare.

"Dincolo de lucrurile caraghioase în care se pun cei de la PDL, vreau să anunţ oficial că nu s-a schimbat nimic, strategia USL vizavi de dezvoltarea regională arată foarte clar că judeţele actuale rămân, că vor fi regiuni, cu preşedinte de regiune, iar consiliul regional şi alegerile şi aceste structuri trebuie să înceapă să funcţioneze din 2014 odată cu noul exerciţiu financiar al UE. Şi din punctul meu de vedere, sper să fiu prim ministru şi atunci, dacă nu sunt prea optimist, cât mai multe atribuţii ale Guvernului central să meargă către regiuni. Să fie o descentralizare adevărată. Nu mai vreau să văd locuitori ai Sibiului şi primari ai Sibiului că merg la Bucureşti să le semneze un ministru nu ştiu ce hârtie. Trăim în secolul 21, totul este electronic şi noi tot umblăm cu hârtii şi dosare pe la ministere conduse de tot felul de doamne care ţineau neapărat să vămuiască tot. Acesta este proiectul USL şi îl vom pune în practică. 2013 este anul de modificări legislative, inclusiv cele constituţionale, iar în 2014 trebuie să avem consiliu regional, preşedinte regional şi atribuţii cât mai multe de la guvern către regiuni. Dar fără desfiinţarea judeţelor", a spus Victor Ponta.

Deputatul PDL Cornel Ştirbeţ, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, principalul proiect pe care şi l-a propus în cazul în care va câştiga alegerile locale, şi anume reorganizarea administrativ-teritorială a ţării în 14 regiuni, Sibiul urmând să fie centrul unei regiuni care cuprinde şi judeţele Mureş şi Alba.

Potrivit acestuia, cele şapte regiuni de dezvoltare actuale au fost făcute "pentru a satisface cerinţa de preaderare la UE" şi nu sunt funcţionale.

Proiectul pe care Ştirbeţ îl va lansa în curând în dezbatere publică nu presupune desfiinţarea judeţelor actuale, ci înfiinţarea a 14 regiuni, alcătuite din câte trei judeţe. Excepţie ar fi regiunea cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, care ar avea în componenţă două judeţe şi municipiul Bucureşti. Municipiile reşedinţă de regiune au fost stabilite "pe baza nivelului actual al dezvoltării economice, a perspectivelor de dezvoltare economică, socială şi culturală, de existenţa aeroporturilor, de numărul populaţiei şi de alte criterii de ordin socio-cultural".

Astfel, cele 14 regiuni ar avea reşedinţele în municipiile Bucureşti (municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Ilfov), Arad (Arad, Gorj şi Hunedoara), Braşov (Braşov, Covasna şi Harghita), Cluj-Napoca (Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Sălaj), Craiova (Dolj, Olt şi Vâlcea), Constanţa (Călăraşi, Constanţa şi Tulcea), Galaţi (Brăila, Galaţi şi Vrancea), Iaşi (Bacău, Iaşi, şi Vaslui), Oradea (Baia Mare - Maramureş, n.r.-, Bihor şi Satu Mare), Piteşti (Argeş, Dâmboviţa şi Teleorman), Ploieşti (Buzău, Ialomiţa şi Prahova), Sibiu (Alba, Mureş şi Sibiu), Suceava (Botoşani, Neamţ şi Suceava), Timişoara (Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş), scrie Mediafax.

Proiectul prevede o perioadă de tranziţie: până la alegerile din 2016, regiunile ar putea fi conduse de un comitet director, cu atribuţii executive, format din cei trei preşedinţi de consilii judeţene care vor fi aleşi în 10 iunie 2012, şi de un consiliu regional, format din toţi consilierii judeţeni aleşi, consiliu cu atribuţii deliberative. După alegerile din 2016, consiliul regional ar fi format din 55-61 de consilieri regionali, în funcţie de numărul populaţiei fiecărei regiuni, aleşi prin vot. Aceştia vor alege dintre membri un preşedinte, trei vicepreşedinţi - reprezentanţi ai celor trei judeţe şi un secretar executiv.

O a doua etapă propusă de Cornel Ştirbeţ, care ar putea începe la sfârşitul anului 2014, este organizarea districtuală, districtele fiind constituite din două sau mai multe municipii, oraşe sau comune, acoperind un teritoriu cu o populaţie de cel puţin 5.000 de locuitori.

El a spus că nu a realizat "acest proiect pentru a face regiunea Sibiu sau pentru a pune Sibiul în centrul unei regiuni, ci pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare şi atragerea de fonduri europene, de atragere de investitori mari".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite