Victor Ponta: Sunt cel mai tânăr premier pe care l-a avut România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta discută, duminică, la Pro Tv, despre planurile de guvernare pentru o Românie în criză. Ponta va răspunde întrebărilor despre reîntregirea salariilor, precum și întrebărilor delicate despre acuzele de plagiat aduse ministrului Educației, Ioan Mang.

Despre reîntregirea salariilor:

Am negociat cu FMI înainte de a pune piciorul în Palatul Victoria. Nu puteam spune, deci, de unde vom lua banii și unde îi vom da. A contat sabilitatea și semnalul pozitiv pe care l-am transmis prin colaborarea apropiată cu BNR, finalizând scrisoarea de intenție, primind acordul internațional de a avea un spațiu suplimentar de deficit bugetar de 0,35% din PIB. În acest spațiu intră și reîntregirea salariilor precum și restituirea CASS pentru pensionari în primele trei luni.

Angajamentul guvernului Ponta este ca la prima vizită a delegației FMI să arătăm de unde luăm cele 400 de milioane de RON pentru a da banii înapoi pensionarilor. Trebuie să vedem cât recuperăm de la primării (aprox. 250 - 300 de milioane de RON) și alte sume din cheltuieli inutile.

Ministrul de Finanțe va veni cu de săptămâna viitoare cu propuneri de reducere a cheltuielilor, printre care și cheltuielile pentru deplasări ale oamenilor de stat și alte cheltuieli.

Despre starea României:

Predicțiile de creștere economică de 1,30% a României ar putea fi prea optimiste. Vă garantez, însă, că nu există nicio variantă în care să depășim deficitul de 3%. Guvernul va reduce din alte părți. Sper în reducerea acelor cheltuieli pe care le-am acuzat în Opoziție drept cheltuieli clientelare.

Intenționez să discut cu Ministerul de Finanțe pentru reducerea TVA la drepturile de autor. România are nevoie de o creștere economică de până la 3% pe an pentru a-și rambursa datoriile.

România are potențialul de creștere economică dacă va fi guvernată eficient și dacă vom folosi eficient cele două motoare, agricultura și energia. Nu vom prinde vremurile de aur din 2007 - 2008, dar vom merge spre creștere.

Deficitul va fi respectat de foarte puține țări, iar dependența exporturilor noastre față de piața europeană este punctul nostru slab. Trebuie să avem inteligența diplomatică de a deschide piețele non-europene.

Despre căderea leului:

În iunie, va fi un summit al țărilor est-europene a țărilor care au nevoie de suport economic până în 2020. Eu l-am convins pe guvernator și pe prim-viceguvernator că Guvernul României are nevoie de colaborare instituțională strânsă cu BNR, și că am nevoie de Georgescu la Finanțe. Sprijinul pe care l-am primit de la Isărescu și mesajele pe care le-am dat la Bruxelles sunt bune și sănătoase. Cursul leului, însă,este influențat și de ce se întâmplă în Grecia, având în vedere că băncile grecești sunt un jucător important pe piața românească.

În viziunea guvernatorului BNR, situația de cădere a leului poate fi controlată. Am încredere că nu se va întâmpla nimic major care să afecteze stabilitatea.

Am discutat cu guvernatorul despre situația Greciei. Pot să vă spun că ministrul de Finanțe și guvernatorul BNR au o strategie și lucrează la a preveni efectele negative pe care le poate avea situația Greciei asupra României.

Există un acord încheiat cu băncile din România și există o strategie la nivel BNR și vom susține cât vom putea efectele negative ale  situației din Grecia.

Dar până atunci, haideți să mai dăm o șansă Greciei. Poate va forma un Guvern de uniune națională!

Despre cota de impozitare diferențiată:

USL ,de un an și jumătate de când ne-am format ca structură politică, a elaborat un program economic. Aveam două opțiuni când am preluat Guvernul: să schimbăm toată logica bugetară sau să mergem pe același buget și să facem ce se poate face din prima zi, iar din ianuarie 2013 aă aducem impozitarea pe 3 trepte - 16 %, pentru societățile comerciale și pentru salarii medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici, impozite de 8% și 12%. Efectul pe buget este unul negativ.

În același timp însă, vrem să reducem CAS cu 5% și să diferențiem TVA, astfel întâct cel care vinde pe factură va primi înapoi o parte din TVA. Dacă nu emite factura, producătorul e taxat cu 25% și stă cu sabia evaziunii deasupra calculului. Am făcut toate studiile asupra impactului bugetar ale acestor măsuri.

Trebuie să vii și cu măsuri cu impact pozitiv. Drept urmare, vreau să termin povestea cu Fondul de Rezervă al Guvernului, pentru că acești bani sunt pentru situații de urgență.

Banii pe care îi iau de la USL, nu o să îi dau acum la PSD sau PNL.

Nu mai dau bani comunităților locale pentru proiecte care pot fi finanțate din fonduri europene.

Despre infrastructură:

Există proiecte de infrastructură și nu voi merge eu să tai panglici pentru ce au făcut alții. Mai este o promisiune pe care intenționez să o respect. Am oprit programul PNDI, care costa aproximativ  1 miliard de lei. Vrem ca toate economiile să meargă la confinanțarea fondurilor europene pentru că situația reală a capacității noastre de absorbție este dezastruoasă.

Aș vrea să reușim să facem autostrada Timișoara-Lugoj, trebuie să vedem ce facem cu Centrala de la Cernavodă. Trebuie să încercăm să continuăm activitatea de acolo.

Capacitatea României de a exporta energia  este foarte importantă, de aceea avem nevoie de centrala de la Cernavodă, în ciuda riscurilor.

Despre privatizarea CupruMin și exploatarea aurului de la Gold Corporation:

Orice fel de proiect cu CupruMin se va face doar dacă avem toate datele. Fosta companie era într-o totală imposibilitate de a asigura toate cerințele de mediu. Este normal să existe interese private care să se împletească cu cele publice, dar trebuie să existe transparență. Faptul că cele mai mari companii s-au retras din bătălia pentru CupruMin ar trebui să ne pună un semn de întrebare.

Îl acuz pe președintele Băsescu de lobby pentru Gold Corporation, pentru că atunci când ești într-o funcție publică nu îți poți permite să susții o companie privată, cum e Gold Corporation. Trebuie să renegociem cooperarea statului româ în respectivele proiecte și să veghem să se respecte prevederile de mediu.

Trebuie să înțelegeți și poziția celor de la Roșia Montană, care sunt de ani de zile în România și nu primesc niciun răspuns.

Un proiect de asemenea anvergură trebuie să respecte interesele statului român și interesele de mediu.

Poziția mea politică este foarte clară: dacă nu se respectă prevederile de mediu, nu mergem mai departe cu proiectul de la Roșia Montană.

Există două variante: fie Guvernul român face un parteneriat cu o firmă privată la CupruMin sau transferarea companiei către un Consiliu Județean pentru atragerea fondurilor europene ale acestei probleme.

Despre alegerea lui Hollande în Franța:

Alegerea lui Hollande în Franța este o șansă pentru România de a relua dialogul și sper ca relația personală pe care am avut-o cu Hollande să ajute la România. Pe 23 mai are loc o reuniune informală a CE, unde se va schimba abordarea de până acum a politicii de austeritate cu o politică de creștere economică.

Despre președintele Traian Băsescu:

Eu și președintele Băsescu suntem adversari și vom rămâne adversari. Dar trebuie să avem o colaborare în probleme de politică externă, unde ar trebui consultat și Guvernul.

Domnul Marga l-a comparat pe Traian Băsescu cu Mussolini. Eu nu îmi permit să fac asemenea declarații din funcția pe care o dețin în acest moment. Nu voi ridica niciodată sabia, dar mă voi apăra.

Eu nu am simpatiile domnului Marga pentru Vladimir Putin. Eu îl admir pe Tony Blair.

Președintele Băsescu este la sfârșitul cariei politice, eu sunt la începutul carierei politice de nivel înalt, așa că se va termina destul de repede conflictul dintre mine și președinte.

Eu și președintele Băsescu vom avea destul de multe discuții pe probleme de politică externă. Aș vrea ca problemele europene să fie înțelese ca probleme interne, pentru că așa sunt abordate peste tot.  Mă voi implica, deci, în politica europeană.

Este important ca cel care merge la Consiliile Europene, indiferent care este acela, să aibă un mandat. Oricine ar merge trebuie să aibă un mandat de la Parlamentul României, respectând poziția României.

Despre bacalaureat:

Rămâne același sistem  de bacalaurea de anul trecut. Urăsc și detest frauda. Și tot ce se poate face pentru a combate frauda, trebuie făcută., așa că voi păstra camerele de luat vederi ale lui Funeriu. Se pare că Educația este noul subiect fierbinte. Ecaterina Andronescu a fost atacată din start, declarată incompatibilă, deși ar fi avut experiența de a conduce un minister. La fel din Dumitrescu, la fel și Mang. Pe oricine aș numi va fi contestat. Eu am cerut Academiei să testeze respectiva lucrare a ministrului Educației, pentru că spre deosebire de președintele PDL, Emil Boc, eu nu sunt specialist în plagiat.

Sunteți cel mai tânăr premier din istoria României. Când ați preluat Puterea de ce nu ați ales un Cabinet de vârsta dumneavoastră?

Nu era timp ca miniștrii să se familiarizeze cu procedeele instituționale, așa că am preferat să numesc în Cabinet oameni cu experiență. Sigur că din toamnă lucrurile se vor schimba radical și vom avea mult mai mulți miniștri din generația mea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite