Victor Ponta: Băsescu nu are onoare şi ruşine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta

Victor Ponta a fost invitatul lui Răzvan Dumitrescu, la emisiunea „Subiectiv", difuzată de Antena 3. Premierul a discutat despre șansele demiterii președintelui Traian Băsescu și cum va afecta criza politică situația economică a României.

Cele mai importante declarații ale lui Victor Pona:

Despre referendum:

Eu vreau să vă spun că împreună cu cei din USL am făcut ceva foarte important: l-am adus pe Băsescu în fața poporului român. Pe 29 românii pot închide 8 ani de regim ticălos. Dacă referendumul va fi validat și dacă românii vin la vot, atunci categoric referendumul e validat, atunci Băsescu și ai lui vor ajunge în instanță pentru casa din Mihăileanu, pentru energia lui Videanu etc.

În 2007, nu au fost 50% la vot, dar referendumul a fost câștigat de Băsescu. CC a zis că e valid și dacă 9 milioane vin la vot și 5 votează împreună. Parlamentul României se va reuni și va hotărî să facă o singură lege. La referedum nu puneți cvorum pentru că votează împotrivă. Din punctul meu de vedere e foarte bine să fie 50% + 1 din toți românii pentru că atunci Băsescu nu va putea să denigreze România prin campania lui plătită din bani publici.

La Bruxelles:

Acuzați că suntem Siria, că suntem Ungaria, nu pe general. Ci concret. Barroso mi-a ridicat 11 probleme, dar vrea răspunsuri la ele. Eu astăzi am trasnsmis răspunsurile lui Barroso, doar că nu m-am simțit bine când am fost puși la zid fără să fim ascultați. Această propagandă de denigrare a României este una murdară și trebuie să înceteze.

Cele 11 puncte de la Bruxelles:

Am spus că săptămâna viitoare vom pune în acord acea Lege votată de Parlament cu Ordonanța. Cât despre referendum, am spus că oricum CC va trebui să valideze referendumul, iar Parlamentul și toată lumea va respecta decizia CC. Când a spus Curtea că președinte poate să fie Antonescu, nu le-a mai plăcut pedeliștilor și nici aceea de revocare a Robertei Anastase și a lui Vasile Blaga.

Cea mai jenantă discuție pe care am avut-o cu oficialii europeni că nu publicăm în Monitorul Oficial deciziile Curții. Nu știu cine a mințit în halul ăsta, Cezar Preda, Mihai Răzvan Ungureanu, nu știu cine. S-a discutat despre independența Parchetului General și despre șeful DNA.

Evident, nu am vrut să spun la Bruxelles că DNA mă urmărește din februarie, când eu nu eram premier.

Va exista mereu această campanie făcută din interiorul României și ne va lua ani de zile să spălăm această imagine făcută de Traian Băsescu pe principiul „după el, potopul".

Despre cum afectează criza politică rapoartele MCV:

Noi am primit din România aceste semnale și m-a întrebat Barroso dacă îi pot răspunde punct cu punct la problemele lor. De când s-a constituit UE, niciodată un europarlamentar nu a cerut ca România să fie dată afară din UE. La noi, s-a întâlnit asta: „Pentru că nu mai e Băsescu președinte, dați-ne afară!".

Eu am discutat cu colegi de-ai mei și nici măcar vreun europarlamentar ungar, unde existau abuzuri, nu a cerut scoaterea Ungariei din UE.

Despre imaginea României în Europa:

Imaginea României ca țară este una negativă. E greu să spui ceva de bine de România, dar dacă vrei să spui ceva rău o vor publica imediat, pentru că oamenii se așteaptă la așa ceva. Dar în momentul în care în președintele țării vine și spune că în România e ca în Siria, deci e foarte greu să îi mai convingi.

Le-am arătat, uite la francezi Sarkozy a pierdut alegerile și la o oră îl felicita pe Francois Hollande. Pentru partenerii europeni e de neconceput cum minte Băsescu, pentru noi e firesc după opt ani.

Aceast campanie dusă de PDL de denigrare a României va fi foarte greu de remediat, va fi foarte greu să rezolvăm probleme.

Dar reușim încet. Astăzi sper că rezolvăm problema medicamentelor, luni vom anunța măsurile de creștere economică și sprijinul pentru cei care angajează șomeri sub 25 de ani. Faptul că am reușit să organizăm alegeri corecte. Nu a fost un pedelist care să spună că am furat voturi. Am reușit să arătăm cum am pierdut fonduri europene. După 29 vor răspunde în fața legii, pentru că Băsescu își joacă viața, iar viața fără putere pentru el nu cred că există.

Despre auditurile de la ministere:

Noi am prezentat și vom prezenta zilnic ce au găsit miniștri. Orice leu de genul ăsta a fost luat de la pensii, de la medicamente, de la școli. Când am venit și v-am demonstrat că domnul Funeriu a inventat clasa 0 pentru bani, ați înțeles. Vom pierde fonduri europene pentru că, în urma controalelor, Comisia Europeană ne va tăia fondurile, pentru că Ministrul Dezvoltării a făcut contracte cu firme de casă.

Miza pentru președintele suspendat :

Acest om este bolnav de putere. Ne-a distrus țara. El știe foarte clar ce a făcut cu Videanu, cu casa din Mihăileanu, cu Blejnar și cum a ajuns fiica sa europarlamentar. Dosarul cu Blejnar , dosarul cu Mihăileanu, pe care l-a închis doamna Udrea printr-o șmecherie. Băsescu luptă cu disperare pentru viața lui pentru că va ajunge în fața instanței.

PDL și miniștri de atunci au dat cu dedicație contracte firmelor lor, iar România va pierde bani. Liviu Negoiță a făcut mai multe licitații ilegale pe care șefa ANRMAP-ului nu le-a publicat. Auditurile pe care le-a facut Comisia Europeană analizează ce s-a întâmplat în perioada 2009-2011. Cel mai tehnocrat dintre miniștri, Leonard Orban, a ieșit și a spus că nu sunt bani pe POSDRU pentru că Sulfina Barbu, pentru că Botiș, pentru că... toata lumea a mâncat bani.
Băsescu și ticăloșia lui sunt un blestem. Vom scăpa de el pe 29.

Băsescu și ticăloșia lui sunt un blestem. Vom scăpa de el pe 29 iulie.

Dacă președintele suspendat rămâne la Cotroceni:

Pe 7 decembrie 2009, după ce s-au afișat rezultatele alegerilor am spus că am datoria până când acest „nemernic" nu va mai fi la putere. Am spus că ne vom bate până când vom scăpta de el și clica lui. Cu un Guvern condus de mine și cu un președinte cum e Crin, putem repara lucruri. Dacă Băsescu rămâne la Cotroceni nu poți coabita cu el. Băsescu e un scorpion, înțeapă pe oricine.

Românii au în mână propriul lor destin și nu îl vor rata pe 29 iulie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite