De când nu mai e premier, Ungureanu caută în dicţionar să vadă ce i s-a întâmplat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta va discuta, marți seară, despre programul de guvernare al cabinetului său și va comenta pe larg deciziile luate în prima ședință care a avut loc la Palatul Victora marți după-amiază.

Rămâi pe adevarul.ro pentru declarațiile în timp real ale premierului Victor Ponta:

Gâdea: Președintele Traian Băsescu spunea pe 14 martie 2011 că „Victor Ponta nu este suficient de matur pentru a fi premier", iar Ponta a răspuns „niciodată nu voi fi premierul lui Băsescu".

Ponta: "Eu nu sunt premierul lui Băsescu, eu sunt premierul celor care m-au învestit să fiu premier. Eu am fost ales de USL drept candidatul la funcția de prim-ministru. Președintele Băsescu nu avea altă soluție decât să fiu premierul desemnat. Ostilitatea dintre USL și președintele Băsescu nu o țin ascunsă. Suntem adversari și nu am nimic în comun cu Băsescu. Pe când am foarte multe lucruri în comun cu Crin Antonescu.

M-a surprins trecerea moțiunii, dar ne-am bătut pentru asta. Am economisit șase luni, am reușit să luăm, marți, deciziile care ar fi fost întârziate până în noiembrie.

Președintele m-a sunat aseară după ce am primit votul. Mi-a spus că am avut o majoritate prea mare și mi-am permis gluma că „ne-am apropiat de 322".

Despre cine a votat Guvernul:

"M-au votat minoritățile, parlamentarii USL, dar și parlamentari ai PDL. Delegația FMI a stat în București doar pentru noi, iar în condițiile în care leul a căzut, ar fi fost un gest de iresponsabilitate să picăm Guvernul și să ajungem la anticipate. Cred că există și parlamentari ai Opoziției care au votat Cabinetul Ponta.

Decizia președintelui Băsescu de a mă nominaliza a fost o decizie „salutară"(salvatoare), ca să folosesc un termen îndrăgit de predecesorul meu".

Gâdea: Ce face Ungureanu de când nu mai e premier?

"Caută în dicționar să vadă ce i s-a întâmplat".

Despre miniștrii din cabinet:

"Există în acest moment colegi care ar putea fi mai buni miniștri decât cei care sunt acum. La fel cum am colegi care ar fi mai buni premieri decât mine. Este un membru al Guvernului care suferă foarte tare că a părăsit poziția pe care o avea pentru a mă ajuta pe mine. Este ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, și mă gândesc că nu ar fi reprezentat nimeni o garanție mai bună decât el, care să poată negocia acordurile cu FMI. Am un singur regret. Acest cabinet este mult mai puțin tânăr decât mi-aș fi dorit eu."

Despre recuperarea banilor pensionarilor:

"Recuperarea banilor pensionarilor este o decizie definitivă și este discutată cu FMI. Astăzi după ce am terminat ședința de Guvern, mi-am dat seama că e mai bine să fii la guvernare și să poți face ce îți propui. De astăzi, prin OG am oprit încasarea suplimentară a acelor bani și din iunie vor primi în fiecare lună exact cât le-au luat guvernele în fiecare lună. Bani pe care Guvernul Ungureanu i-a primit pe nedrept".

Salariile bugetarilor, UMF Târgu Mureş şi primăriile PDL:

"De la 1 iunie vom reîntregi salariile bugetarilor cu 8%. Banii Guvernului Ungureanu nu există. Cei 5 milioane sunt bani împrumutați. Noi am negociat cu FMI un accord de creștere a deficitului cu 0,35%.

Guvernul Ungureanu a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel privind UMF Târgu Mureș, iar noi am decis retragerea recursului.

Prin Ordonanță am blocat 170 de milioane de euro date de Ungureanu administrațiilor locale controlate de PDL și UDMR.

Am hotărât, de asemenea, că noul purtător de cuvânt al premierului va fi Andrei Zaharescu, prezentatorul Observatorului, de la Antena 1".

"Vreau ca în calitate de premier să îmi cer scuze acestor oameni pentru nedreptatea făcută de Guvernul României acestor oameni. Prim prima Ordonanță adoptată astăzi, practic pensia luată din luna mai vor reveni la pensia pe care o aveau înainte de 1 ianuarie 2011. Exact cât le-a luat Guvernul României în fiecare lună, timp de 16 luni, vor primi exact aceeași sumă. Am întârziat cu o săptămână emiterea actului normativ, pentru că am vrea să găsim o formă juridică prin care să aibă siguranța că își primesc banii și să își poată retrage plângerile".

Există garanția că restul banilor vor fi dați înapoi în decembrie?

"Noi am negociat cu FMI această returnare, este o reîntregire sigură. Banii aceia țineau de asumarea faptului că există un nivel minim de viață pe care trebuie să îl asiguri unui funcționar al statului, atunci când îi ceri să facă lucruri temeinice".

Despre Traian Băsescu:

"O parte importantă a Puterii este în continuare la președintele țării. Domnul Tăriceanu a avut ieri în Parlament o exprimare care sună bine. Tăriceanu a anunțat că de ieri „a încetat mandatul de premier al lui Traian Băsescu".

Despre alegerile prezidențiale:

"Nu știu ce s-ar putea întâmpla cu președintele. Nu vreau să mă gândesc acum la asta. Vreau să uit puțin că sunt și co-președintele USL. Am avut o discuție, marți, cu dumnealui pe o temă de politică externă, pe care aveam poziții diferite. Nu contest dreptul președintelui de a fi titularul politicii externe, sigur în colaborare cu premierul și ministrul de Externe".

Despre momentul Băsescu - Andrei Marga:

"Mi-a spus domnul ministru Andrei Marga, dar nu mi s-a părut nimic deplasat, pentru că altfel aș fi luat poziție. Pentru că îmi vori apăra miniștrii. Cred că a fost o dispută personal care se poate rezolva între cei doi.

Dacă aș fi avut de ales între reducerea contribuției de asigurări sociale și restituirea drepturilor salariale, aș fi ales reducerea contribuției. Însă decizia fusese déjà discutată cu FMI, așa că am optat pentru aceasta. Sperăm, însă, că reducerea contribuției la asigurările sociale se va produce în 2013.

Eu cred că USL este, în acest moment, opțiunea majorității românilor. Nu am, deci, nevoie de pomeni electorale. Aveam nevoie, și asta s-a schimbat prin guvernul USL, să nu fim furați la alegeri. Noi aveam nevoie „să nu ne fure arbitrul", pentru că „pe teren" USL este o echipă mult mai puternică decât PDL sau oricare altă Putere. Eu cred că USL va câștiga alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, fiind astfel Puterea. Apoi, guvernând va rămâne sau va pleca, în funcție de cum va guverna".

Despre CupruMin, Roșia Montană  și Chevron:

HG privind Chevron va fi suspendată, până nu se ia o decizie la nivel european, dar și la noi în Parlament.

Nu vom privatiza CupruMin, avem prevăzut 4 luni de la FMi pentru a realize o strategie de valorificare a resurselor, într-un parteneriat public-privat care să asigure că resursele de curpu rămân ale țării.

Roșia Montană – trebuie să se respecte prevederile de mediu, trebuie să respectăm interesul național și să vedem care este câștigul României din extracția aurului de la Roșia. Trebuie să ne lămurim care sunt interesele politice.

Despre acordul FMI:

Vom face publică scrisoarea de intenție cu FMI, după ce va fi aprobată de board. Acum este un accord între două părți, care trebuie să rămână privat. Astăzi am reușit să semnez destituirea domnului Lucian Duță de la Casa de Asigurări de Sănătate. Am semnat încetarea mandatului doamnei Trăilă de la autoritatea care a patronat toate licitațiile publice.

Despre guvernarea PDL:

Eu vreau să spun foarte clar ceea ce cred și astăzi. Guvernul PDL (Boc sau Ungureanu) a căzut de la Putere și a pierdut din sprijinul popular nu pentru că au fost niște eroi ai luptei anti-criză. Românii nu sunt idioți. PDL a căzut de la putere din cauza unei incompetențe uriașe a miniștrilor. Din cauza corupției din Guvern. DNA și instanțele din România au arestat zeci de lideri pedeliști din cauza corupției.

Eu nu uit cum am fost tratat în Parlament. Toate acele umilințe, cum am fost tratat de președintele Camerei și de premier. Eu a trebuit să merg și m-am comportat decent, pentru că așa trebuie să mă comport. Guvernul PDL a fost arogant și trebuie să plătească atât juridic, cât și politic.

Despre Roberta Anastase:

Nu-mi e ușor să am această poziție. Dar nu Guvernul conduce Parlament, ci invers. Domnul președinte Traian Băsescu va pleca cel mai târziu în 2014.

Despre protocolul cu UNPR:

Am semnat cu UNPR pentru că am crezut că e mai important stabilitatea Guvernului decât orgoliul sau resentimentul meu sau chiar dorința de a plăti datorii.

Despre criza financiară și creșterea economică:

Nu vreau să fac promisiuni mirobolante. A fost o criză financiară, care s-a transformat într-una economic. Eu sunt convins că ideea de tăiere va fi mult balansată de președintele Franței, Francoi Hollande. Mecanisemele prin care poți crea locuri de muncă sunt puține, dar clare. Vorbim de investiții străine directe, care au scăzut peste tot. Însă, în România au scăzut pentru că la București administrația a fost atât de incompetentă și corupă încât aceștia s-au ținut departe.

Nu există niște bani mai ieftini și mai folositori decât banii europeni. Încă stăm prost la fondurile europene. Până ieri, Orban avea foarte puține instrumente și puteri și tot restul aveau fiecare câte o bucățică. Dacă reușim să simplificăm procedurile și să aducem mai mulți bani europeni în țară.

Aceste șase luni sunt anticamera mandatului care va începe din noiembrie.

Scăpăm de asfaltangii:

Ministrul Justiției, Titus Corlățean, și ministrul Economiei, Corneliu Dobrițoiu, au scopul de a scăpa de asfaltangii. Nu voi mai da bani de la Guvern, ci doar din fonduri europene pentru tot ceea ce se poate lua de la Europa. Voi schimba legea achizițiilor publice, astfel încât să nu câștige prietenii celor din administrație cu firme.

Când se curăță TVR, Radio România și ICR:

ICR nu este o instituție în subordinea Guvernului, ci în subordinea președintelui, însă acolo există oameni care primesc fonduri doar pentru a vorbi urât de Opoziție. TVR este profund politizată, are un management dezastruos, dar nu cred că soluția este să schimbi conducerea politică pedelistă cu una a USL, ci cred că ar trebui să găsim o soluție astfel încât să existe un management eruopean cu adevărat performant.

Despre românii din diasporă:

Atunci când s-au introdus acele restricții pe piața muncii în Spania, îmi amintesc că noi din Opoziție alergam pe la Guvernul spaniel făcând presiuni, iar ministrul Muncii de atunci, Sebastian Lăzăroiu, nu era prea interesat. Trebuie să ne preocupăm de toți românii de peste graniță.

Am numit un ministru pentru Dialog Social, domnul Liviu Pop, cel care este ambasadorul mișcării sindicale în Guvernul României. Trebuie să plătim datoriile către aceste sindicate, pentru că legea trebuie respectată.

Ce v-ați dori să rămână în amintirea oamenilor despre Guvernul Ponta. Care este moștenirea politică pe care v-ați dori-o?

Aș vrea să nu dezamăgesc. Am primit foarte mult. Sunt un premier foarte tânăr. Și am făcut o înțelegere cu USL de un an și jumătate. Aseară a fost și mama mea la Cotroceni și mi-a spus încă o dată să nu o fac de râși și să nu fac ca ei. Și aș vrea ca în ultima zi de premier să pot spune că nu am dezamăgit și că am demonstrat că se poate și altfel. Aș vrea să mă pot uita în ochii copiilor mei și să nu îmi spună: „Tati, tu ai fost acolo și n-ai fost în stare de nimic".

Lăzăroiu a făcut public zvonul că ar exista dovezi cu privire la ministrul de Externe, Andrei Marga, că ar fi colaborat cu Securitatea.

Dacă există suspiciunea că oricare dintre membrii Cabinetului ar fi făcut Poliție Politică vor fi înlăturați.

Institutul Inimii a fost încorporat cu forța în Spitalul Județean de la Târgu Mureș pentru că a fost o înțelegere acolo cu PDL și UDMR. Voi face tot ce ține de mine pentru ca acest institute să revină la statutul dinainte.

Eu nu voi ratifica ACTA până când nu vor fi aduse în Parlamentul European protecția drepturilor de proprietate intelectuală și pentru a nu încălca dreptul la viața privată. Nu vreau să mi se întâmple asta mie și nimănui.

Trebuie să implementăm acea schemă conform căreia TVA-ul să rămână de 24%, dar să rămână doar 9% în bugetul de stat și restuș să se întoarcă la producător.

Despre Ministerul Sănătății:

Când l-am propus pe Vasile Cepoi m-am consultat cu subsecretatul de stat Raed Arafat, pentru ca noua lege a Sănătății să se adopte printr-o dezbatere publică, dar și în Parlament nu prin angajarea răspunderii și în forma în care să răspundă tuturor criticilor aduse. Pot să vă garantez că ministru Sănătății are tot sprijinul secretarului de stat, Raed Arafat. Dacă i-am propus postul lui Raed Arafat rămâne între mine și domnia sa.

Despre Bacalaureat:

La Bacalaureat sunt împotriva fraudei. Ideea că îi supraveghem ca să nu se întâmple fraude sunt de acord. Dar bacalaureatul trebuie să aibă ca finalitate a arăta cât de răi sau cât de proști sunt copiii români. Vreau să îi stimulăm să învețe cât mai bine.

Despre reorganizarea teritorială:

Județele rămân pentru că au atribuții normale. În 2014, vom avea regiuni și vom da de la guvernul central cât mai multe atribuții către regiuni și județe, pentru că nu vreau să mai văd primari care vin să-și rezolve treburile la București.

Despre recuperarea celor 170 de milioane dați de Ungureanu administrațiilor locale ale PDL și UDMR:

Voi folosi banii pentru angajamentele legate de pensii pe care mi le-am luat, nu pentru a le da administrațiilor locale ale USL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite