Premierul Tariceanu spune ca nu poate minimaliza un semnal de acest gen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a evitat sa comenteze pana cand nu va primi informatii oficiale

Premierul Calin Popescu Tariceanu a avut o cu totul alta reactie decat seful statului. El a declarat, ieri, ca Guvernul nu a primit semnale ca Romania nu si-ar respecta angajamentele fata de UE, insa nu poate neglija semnalele unor parlamentari europeni privind presiunile pentru stoparea negocierilor cu tara noastra. El a reactionat astfel la articolul publicat sambata in Adevarul, care citeaza cotidianul german "Handelsblatt", conform caruia gruparea conservatoare din Parlamentul European (cea mai importanta ca marime) ar exercita presiuni puternice pentru inghetarea procesului de integrare a Romaniei in UE din cauza "coruptiei generalizate". Potrivit acelorasi surse, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, ar impartasi acest punct de vedere. "Nu minimalizez un potential semnal de acest gen, dar am citit atent si am vazut ca nu era vorba despre o declaratie, ci de informatii relative la o posibila atitudine a grupului conservator. in aceasta situatie, este foarte neplacut sa incepem sa facem comentarii. Sigur, e un semnal care nu poate fi trecut cu vederea, dar nu este vorba despre o declaratie oficiala care sa poata fi comentata in mod serios", a spus premierul. Pe de alta parte, Tariceanu a recunoscut ca astfel de luari de pozitie sunt obisnuite, avand in vedere ca "Parlamentul European nu este un monolit". "Nu este prima data cand la nivelul grupului parlamentar crestin-democrat conservator apar astfel de declaratii. Probabil ca si in viitor vor exista anumite pareri divergente. Cu Romania, lucrurile stau bine, sa vedeti ce distractie o sa fie cand o sa inceapa sa se discute aderarea Turciei", a spus premierul. In context, Tariceanu a precizat ca, totusi, este normal ca la nivelul Parlamentului European sa existe oficiali care sa sustina integrarea europeana a statelor candidate pe baza rezultatelor inregistrate in indeplinirea criteriilor de aderare. De asemenea, in replica la problemele ridicate, seful Guvernului de la Bucuresti a amintit de unele dintre masurile adoptate de actuala putere pentru rezolvarea principalei probleme semnalate - combaterea coruptiei -, respectiv de numirea unei conduceri independente la Ministerul Justitiei si de suspendarea "ordonantei Rafo". Prezent la conferinta de presa organizata ieri la Palatul Victoria, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a evitat sa comenteze informatiile privind potentiala inghetare a negocierilor cu Romania. "Cand voi vedea mesajul, s-ar putea sa am o reactie. Dar nu am vazut articolul si nu stiu, in conditiile in care nu este o declaratie oficiala care sa poata fi comentata, daca este potrivit sa comentez", a spus Scheele.
Vasile Puscas sustine ca
Opozitia conservatorilor din Parlamentul European, consecinta mimarii luptei anticoruptie de catre actuala putere
Doua luni de guvernare cantaresc mai greu in ochii Europei decat patru ani de scandal pe tema coruptiei. Cel putin asa reiese dintr-o declaratie de presa de ieri a deputatului PSD de Cluj Vasile Puscas, fost negociator-sef cu Uniunea Europeana. Vasile Puscas considera ca fostul Guvern a facut pasi importanti in domeniul combaterii coruptiei - adoptarea pachetului de legi necesare, infiintarea institutiilor ce aplica legislatia respectiva -, iar actuala administratie a ajuns la putere promovand un mesaj clar anticoruptie. "Autoritatile romane clameaza zilnic activitatea anticoruptie. Ceea ce insa pare sa primeze este rafuiala politica si nu combaterea coruptiei, fara sa tina cont de apartenenta la vreo formatiune politica. Discursurile autoritatilor, fara a fi insotite de rezultate, au generat perceptia coruptiei generalizate din Romania si a slabiciunii acestora de a gestiona fenomenul. Astfel s-a ajuns la situatia actuala de ingrijorare a comunitatii internationale si a partenerilor europeni fata de situatia din Romania. Inactiunea actualului guvern se va intoarce ca un bumerang asupra autoritatilor romane", afirma Vasile Puscas.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite