Premierul, somat de Opoziţie să întârzie alegerile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi PD susţin că scrutinul de pe 13 mai trebuie ţinut la termen Opoziţia i-a cerut premierului Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unor consultări la

Preşedintele Traian Băsescu şi PD susţin că scrutinul de pe 13 mai trebuie ţinut la termen

Opoziţia i-a cerut premierului Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unor consultări la Palatul Victoria, să fie de acord cu amânarea euroalegerilor, programate pentru 13 mai, pentru a da întâietate celor două referendumuri privind demiterea preşedintelui şi introducerea uninominalului.

Temându-se de posibilitatea obţinerii unui scor defavorabil, democraţii au protestat cu vehemenţă faţă de această posibilitate. Deşi, oficial, au declarat că sunt pentru organizarea scrutinului la termen, reprezentanţii PNL au tot interesul să-l amâne. Tăriceanu a lăsat să se înţeleagă că va lua această decizie, pe care a încercat însă s-o pună în cârca lui Băsescu şi Geoană.

Social-democraţii, peremiştii şi conservatorii au făcut lobby pentru rezolvarea cu prioritate a crizei politice prin care trece România şi organizarea alegerilor europene abia în toamnă.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a invocat şi "cutuma europeană", care nu acceptă suprapunerea unor teme politice interne cu scrutinul european, dar şi "anormalitatea" chemării populaţiei la vot, succesiv, pentru referendum şi pentru alegeri europene.

Conservatorul Codruţ Şereş a insistat şi el asupra problemei politice interne, care trebuie rezolvată rapid. "Poziţia noastră a fost una clară şi fără echivoc. PC îşi doreşte amânarea alegerilor europarlamentare şi, lăsând la o parte amănuntele de ordin tehnic, administrativ, motivul principal consistă în criza politică fără precedent cu care România se confruntă în această perioadă", a spus Şereş. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat că prioritatea absolută este suspendarea preşedintelui. "Nu putem face alegeri cu Băsescu la Cotroceni", a spus C.V.Tudor.

Tăriceanu dă vina pe Băsescu şi Geoană

Amânarea alegerilor pentru PE ar însemna un gest de neseriozitate faţă de cetăţeni şi faţă de Uniunea Europeană, a fost opinia preşedintelui PD Emil Boc.

El a explicat că referendumul pentru votul uninominal poate fi stabilit prin hotărâre prezidenţială, astfel încât să nu fie afectată data alegerilor pentru PE, în timp ce acţiunea de demitere a şefului statului este "virtuală". Secretarul general al PD, Vasile Blaga, ministru al administraţiei şi internelor, a prezentat un document, potrivit căruia, pentru alegeri s-au cheltuit deja 13,4 miliarde de lei. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a ieşit ultimul la declaraţii şi a lansat "un ultim apel la responsabilitate" din partea clasei politice, cerând opoziţiei şi preşedintelui să renunţe la referendumurile planificate. El a adăugat că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, va amâna euroalegerile "împotriva voinţei" sale. "Dacă nu veţi renunţa, domnule preşedinte Traian Băsescu şi domnule preşedinte Mircea Geoană, mă voi vedea nevoit să iau o măsură împotriva convingerii mele. Vă fac responsabili de faptul că nu ne respectăm obligaţiile pe care ni le-am asumat atât în faţa românilor, cât şi în faţa partenerilor europeni. Dacă situaţia va rămâne neschimbată, voi decide amânarea alegerilor pentru PE până în momentul când ele vor primi atenţia necesară şi cuvenită", a spus Tăriceanu.

Băsescu nu vrea nicio amânare

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, ieri, premierului Tăriceanu să nu amâne alegerile pentru Parlamentul European "din motive ce reflectă interese personale sau de partid". "În prezent, ne complacem în a fi reprezentaţi de politicieni care au fost aleşi pentru a face parte din Parlamentul României, iar această situaţie trebuie corectată, cu atât mai mult cu cât, prin absenţa celor 35 de parlamentari, este afectată însăşi buna funcţionare a parlamentului naţional. Nu putem beneficia de respectul partenerilor noştri comunitari şi nici de încrederea cetăţenilor români, dacă amânăm nejustificat alegerile pentru Parlamentul European", se arată în scrisoarea transmisă lui Tăriceanu de Băsescu.

PD a ameninţat cu ieşirea de la guvernare

Liderii PD Emil Boc, Adriean Videanu şi Gheorghe Barbu au insistat joi seara, într-o întâlnire cu premierul Tăriceanu, pentru organizarea la termen a alegerilor pentru PE. Surse din Alianţă susţin că democraţii au ameninţat că vor ieşi de la guvernare dacă scrutinul va fi amânat. Potrivit surselor citate, primul-ministru le-a răspuns că nu va lua această decizie dacă pediştii îl vor convinge pe şeful statului să renunţe, deocamdată, la referendumul pentru votul uninominal. "N-avem cum să facem asta, pentru că nu ne mai răspunde nici măcar la telefon", ar fi fost replica reprezentanţilor PD. Aceleaşi surse ne-au spus că Boc şi Videanu au cerut insistent şi renunţarea la restructurarea guvernamentală, motivând că liberalii nu urmăresc decât să-i scoată din Executiv. "Noi nu vrem asta, dar ne-o cer ceilalţi", ar fi răspuns sec Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite