Premierul Nastase a descoperit a cincea putere in stat: birocratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Romaniei a lansat ieri, la Palatul Parlamentului, in prezenta presedintelui Ion Iliescu, strategia privind accelerarea reformei in administratia publica. Fostul premier francez, Michel

Guvernul Romaniei a lansat ieri, la Palatul Parlamentului, in prezenta presedintelui Ion Iliescu, strategia privind accelerarea reformei in administratia publica. Fostul premier francez, Michel Rocard, invitat la manifestare, ambasadorii Frantei, Philippe Etienne, si Marii Britanii, Quinton Quayle, si seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, au declarat in luarile lor de cuvant ca adoptarea acestui document de catre Guvernul de la Bucuresti reprezinta un pas inainte spre aducerea administratiei romanesti spre modul modern in care se administreaza statele din UE, dar au precizat ca simpla lansare de programe si strategii nu este suficienta.
Guvernul promite sa-i plateasca mai bine pe functionarii publici
Coruptie in sistem, imagine nefavorabila in fata opiniei publice, recentralizare, multa confuzie si improvizatie in formularea politicilor publice: acesta este o parte a "diagnosticului" administratiei publice din Romania, prezentat in sinteza strategiei guvernamentale privind accelerarea reformei in acest domeniu. In sectorul functiei publice, strategia Executivului arata ca, in prezent, serviciile oferite cetatenilor de functionari au o calitate scazuta, dar, pe de alta parte, angajatii statului sunt insuficient motivati. De altfel, la sfarsitul anului 2003, jumatate dintre functionari aveau salarii cuprinse intre 65 de euro si 100 de euro. Pentru acest an, Guvernul si-a propus sa faca cel putin un studiu privind situatia financiara a functionarilor din statele UE si sa elaboreze o lege privind salarizarea unitara a functionarilor romani. Implementarea acestei legi va fi posibila insa abia in decembrie 2006. Totusi, in 2004 si in 2005, Executivul va recruta aproape 1.000 de tineri profesionisti, care vor fi angajati cu un salariu net de aproximativ 400 de euro pe luna. Uniunea Europeana a platit 4 milioane de euro pentru implementarea schemei prin care acesti tineri sunt instruiti atat in Romania, cat si in diferite state ale Uniunii, beneficiind pe perioada de pregatire de un salariu minim de aproximativ 250 de euro. Procedurile de selectare a bursierilor au fost asumate de expertii UE. In ceea ce priveste descentralizarea si deconcentrarea serviciilor publice, diagnosticul din sinteza strategiei este ca se inregistreaza "o oarecare recentralizare". Strategia propune ca, pe viitor, sa se imbunatateasca "sistemul de echilibrare a distributiei resurselor pe orizontala". Intr-o traducere libera, aceasta inseamna ca baroni locali precum Nicolae Mischie sau Bebe Ivanovici nu vor mai putea dirija banii consiliilor judetene pe care le conduc doar catre acei primari care sunt membri ai partidului de guvernamant. Sinteza strategiei Executivului contine si o urma de autocritica: in procesul de formulare a politicilor publice exista multa confuzie si improvizatie, precum si insuficienta coordonare interministeriala. Strategia cere ministrilor sa faca schimb de informatii in procesul de formulare a politicilor si sa faca declaratii publice "cu o singura voce".
Adrian Nastase: "Sa ma bata Dumnezeu, dar eu nu mai inteleg nimic"
"Romania si-a creat si dezvoltat, de-a lungul timpului, din motive care tin atat de traditiile sale istorice, cat si de conditiile in care s-au dezvoltat statul roman si institutiile sale, o cultura administrativa dominata de centralism, autoritarism si birocratie; prin urmare, ineficienta, toleranta la favoritisme si la acte de coruptie", a spus presedintele Ion Iliescu. Seful statului a afirmat ca, in ultimii ani, s-au facut progrese pentru simplificarea aparatului administrativ, profesionalizarea si depolitizarea functiei publice, dar au mai ramas multe de facut. Presedintele a insistat asupra faptului ca strategia pe care Guvernul a prezentat-o trebuie transpusa in realitate cat mai repede posibil. Fostul premier francez Michel Rocard a impartasit guvernantilor de la Bucuresti cateva sfaturi izvorate din experienta sa de sef al guvernului de la Paris. El i-a indemnat pe membrii Guvernului roman sa nu dea atata importanta prezentarii faptelor lor in presa. "Buna administrare nu se vede. Nu trebuie sa va bazati pe principiul vizibilitatii", a spus Michel Rocard. El a declarat ca la fel de importanta ca adoptarea legilor este supravegherea aplicarii lor. Michel Rocard l-a mai sfatuit pe Adrian Nastase sa nu creasca salariile in domeniul public cu 20 la suta. "Produsul Intern Brut nu va permite asa ceva si trebuie sa reduceti inflatia", a declarat Michel Rocard. "Problema este ca am descoperit ca exista o a cincea putere in stat, functionarii publici, care au propria lor viteza de croaziera", a constatat premierul Adrian Nastase. El a precizat ca strategia prezentata este "cu totul deosebita", ca "textele sunt exceptionale", dar, daca totul se limiteaza numai la vorbe, este in zadar. Seful Guvernului a dat si un exemplu: "Aducem sute de calculatoare in administratia publica, dar nu numai ca nu-i dam afara pe cei care nu mai sunt necesari, dar angajam si operatori pentru noile calculatoare. Daca asta e o solutie, sa ma bata Dumnezeu, dar eu nu mai inteleg nimic". In afara problemei legate de calculatoare, premierul a remarcat: "cheia unei administratii eficiente sta in organizare, chiar daca unii spun ca Stalin era un mare adept al organizarii".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite