"Premierul" Geoana l-a facut pe atletul Carl Lewis... scriitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosfera de ceai dansant la Congresul TSD de sambata, de la Sala Polivalenta. Tinerii pesedisti, chemati sa isi aleaga noul presedinte si noi organisme de conducere, au cantat, au dansat - in grup

Atmosfera de ceai dansant la Congresul TSD de sambata, de la Sala Polivalenta. Tinerii pesedisti, chemati sa isi aleaga noul presedinte si noi organisme de conducere, au cantat, au dansat - in grup sau individual - si au chiuit timp de cateva ore, atmosfera de petrecere fiind intrerupta, pe alocuri, de alocutiunile celor doi seniori - Mircea Geoana, premierul desemnat al PSD, si Adrian Nastase, presedintele partidului. Tesedistii, veniti in numar mare la congres (aproape 1.500), au renuntat la imbracamintea formala, in sala putand fi vazuti doar cativa tineri imbracati in costume sau domnisoare in rochii elegante si pantofi cu toc. Majoritatea covarsitoare, in frunte cu Victor Ponta si Daciana Sirbu, imbracasera tricouri cu inscriptia "TSD - interzis la drepta" si bandane rosii, purtate fie in jurul soldurilor (ca in cazul fiicei fostului ministru al Agriculturii), fie la gat. Sala Polivalenta era tapetata in rosu, iar din difuzoare urlau slagare la moda precum "Dragostea din tei" sau "Tu esti fata ce-o visam". La atmosfera de petrecere contribuiau si preturile social-democrate practicate de furnizori: 5.000 de lei un sandwich si 8.000 un suc de productie autohtona.
Pisica - ghinionul lui Geoana
Congresul a inceput cu o ora intarziere, dar asta nu a deranjat pe nimeni, tesedistii fiind ocupati sa cante, sa danseze si sa se pozeze la tribuna, in fata microfonului. Petrecerea a fost temporar sistata de discursurile de salut ale invitatilor, cel mai aplaudat fiind, previzibil, cel al lui Mircea Geoana. Aceasta nu pentru ca premierul desemnat ar fi facut vreo vorbire memorabila, ci pentru ca, in ochii tinerilor pesedisti, este pur si simplu simpatic. Totusi, premierul desemnat a inceput prost, recomandandu-le tinerilor sa nu mai viseze la vile la Predeal si masini de ultima generatie si sa faca bani abia dupa ce ies din politica. Geoana a trecut apoi la atacarea Aliantei D.A., incercand o parabola pe marginea cartii "Alice in tara minunilor". Geoana a comis insa o gafa: a descris romanul lui Lewis Carroll ca apartinandu-i lui... Carl Lewis, celebru atlet american, recordman la proba de alergare pe 100 de metri. Dar cum sala nu a observat confuzia, Mircea Geoana a continuat si i-a asemuit pe Traian Basescu si Theodor Stolojan, "oameni imbatraniti in rele si tributari trecutului", cu pisica din celebra lucrare a lui Carroll: "Aparea la un moment dat o pisica fara cap, apoi un zambet al capului fara pisica. Asa este si in Alianta PNL-PD. Ii au pe Stolojan si Basescu - capul pisicii, iar in campania electorala numai zambetul pisicii, adica Basescu. Unde este pisica si cine va prinde soarecii in aceasta tara?".
Lacrimile Bombei sexy a partidului
Mircea Geoana a cules aplauze din partea salii ridicate in picioare, care a putut fi cu greu potolita pentru ca Victor Ponta sa-si prezinte raportul de activitate. Si acest moment a fost atipic, pentru ca raportul a insemnat, de fapt, prezentarea, pe trei ecrane gigantice, a unor proiecte ale TSD, precum valorificarea potentialului feminin din comunitatile rurale si spiritul Craciunului, pe un fond muzical romantic. Ponta a tinut apoi sa le multumeasca tuturor celor care l-au sprijinit. Cand a ajuns la Daciana Sirbu, s-a produs si cel mai penibil moment al congresului. Blonda lidera a TSD a fost introdusa pe melodia "Bomba - un movimiento sexy", ceea ce a facut-o sa roseasca violent si sa intrebe stupid: "N-am inteles, de ce bomba?". Ea a inteles insa ca a fost jignita - nu se stie daca voluntar sau nu - de catre Victor Ponta si, dupa ce a ajuns inapoi la prezidiu, a izbucnit in lacrimi. Participantii au trecut nepasatori peste incident, mai ales ca din difuzoare incepuse din nou sa curga muzica.
Ponta, "o nascocire a premierului"
S-a luat pauza pana cand premierul Adrian Nastase si-a facut aparitia la congres. Momentul intrarii lui Nastase in sala a fost unul bine regizat, cu jocuri de lumini si muzica menita sa mareasca tensiunea delegatilor. Cuvantarea presedintelui pesedist a fost nespectaculoasa bazata pe obiectivele partidului in perioada urmatoare, dar asta nu inseamna ca nu a fost aplaudat la scena deschisa. Vizita sa a fost una de sprijin pentru Ponta, care candida oricum singur pentru sefia TSD: "Daca as fi avut sub 35 de ani si as fi fost in sala, l-as fi votat pe Victor Ponta". Presedintele tesedist isi facuse temele, prezentand un filmulet cu opiniile unor lideri ai partidului despre el. Cea mai penetranta a fost formularea lui Valer Dorneanu, care a spus ca-l admira pe Ponta "inca de cand l-a nascocit premierul". Victor Ponta a fost ales in unanimitate, fara vot secret, ci pe baza unor cartonase albe ridicate de catre delegati. "Am avut emotii ca voi candida singur si ca voi pierde", a incercat o gluma proaspatul presedinte. Odata indeplinit obiectivul realegerii lui Ponta, presedintele PSD a parasit sala tot pe baza unui moment regizoral, Nastase oprindu-se din loc in loc pentru a da autografe. Geoana si Nastase nu au fost singurii care au cules aplauze furtunoase. Un tanar tesedist din Salaj i-a ridicat pe delegati in picioare cu urarea pe care a adresat-o partidelor de opozitie: "Asa sa va ramana numele!". Tesedistii si-au reluat apoi programul de cantece si voie buna, iar in cateva momente de respiro, au ales Consiliul National si Biroul Executiv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite