Predoiu şi Leancă: Tratatul politic de bază trebuie semnat cât mai repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul interimar de Externe al României, Cătălin Predoiu şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, au decis, ieri, să relanseze negocierile asupra Tratatului politic de bază.

„Guvernul de la Chişinău, din momentul în care a fost instituit, a declarat că obiectivul cel mai important este să repunem relaţiile noastre în albia firescului, să eliminăm problemele cu un substrat artificial", a declarat ieri ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, dupăi întrevederea cu omologul său român, Cătălin Predoiu.

Leancă a mai precizat că Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a luat decizia de a declara nule şi de a revoca notele prin care mai mulţi diplomaţi ai României în Republica Moldova, inclusiv ambasadorul Filip Teodorescu, au fost declaraţi persona non grata de către fostul regim comunist.

„Sper că împărtăşiţi opinia că acestea au fost nişte gesturi pozitive reparatorii. Dar mă întreb aproape retoric: era oare nevoie să se ajungă la o asemenea situaţie?", a explicat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Consulat moldovenesc, la Iaşi

Ministrul interimar de externe al României, Cătălin Predoiu, a mulţumit autorităţilor de peste Prut pentru acceptul dat pentru deschiderea consulatelor generale ale României la Cahul şi Bălţi.

„Vom răspunde de aceeaşi manieră, cât de curând, solicitării administraţiei de la Chişinău privind deschiderea unui consulat general la Iaşi", a spus Predoiu.

Întrebat despre stadiul negocierilor privind Tratatul politic de bază, ministrul Predoiu a răspuns că cele două părţi au decis să relanseze lucrările la nivel de experţi în ceea ce priveşte „acest instrument juridic extrem de important pe care, într-adevăr, va trebui să îl încheiem şi să îl semnăm cât mai grabnic cu putinţă".

Optimismul ministrului Predoiu a fost împărtăşit şi de omologul său, care a spus că „noua guvernare şi-a propus, în programul său de activitate, să edifice o relaţie de parteneriat strategic european cu România", iar „aceste elemente urmează să stea la baza documentului care va guverna relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti".

Numele viitoriilor ambasadori nu au fost vehiculate

Cei doi oficiali au precizat că, în cadrul întrevederii care a avut loc în marja reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale Iniţiativei Central-Europene, nu s-au vehiculat nume concrete privind viitorii ambasadori la Chişinău şi Bucureşti.

„Sunt convins că într-un viitor foarte apropiat vom reuşi să bifăm şi această restanţă cum bine spunea colegul meu", a subliniat Predoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite