Predoiu nu a fost exclus din PNL, s-a autosuspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Predoiu, ministrul nominalizat al Justiţiei s-a autosuspendat astăzi din calitatea de membru al PNL, pentru a-şi putea continua proiecte începute la minister în timpul guvernării Tăriceanu.

"M-am autosuspendat din calitatea de membru al PNL vineri, pentru a putea continua proiectele începute la venirea mea în Ministerul Justiţiei, în februarie", a spus Predoiu, citat de Mediafax.

Biroul Politic al PNL a decis astăzi să nu îl excludă din partid pe Cătălin Predoiu, nominalizat la funcţia de ministru al Justiţiei de către preşedintele Traian Băsescu, însă îi aşteapta demisia .

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi că decizia lui Cătălin Predoiu de a accepta să facă parte din Guvernul PDL-PSD reprezintă o trădare faţă de Partidul Naţional Liberal.

Pe blogu său, Tăriceanu se declară dezamăgit de decizia lui Cătălin Predoiu de a accepta propunerea coaliţiei de stânga PDL-PSD şi "surprins de uşurinţa cu care a acceptat să lucreze într-un guvern al cărui program prezintă diferenţe importante faţă de programul PNL".

Tăriceanu aminteşte că el l-a readus pe acesta în PNL, alegând-ul pentru funcţia de ministru al Justiţie în guvernul liberal.

"Am avut încredere în el. Din discuţiile cu el am fost convins că împărtăşim aceleaşi principii liberale în domeniul justiţiei, începând cu depolitizarea actului de justiţie. Ca ministru al PNL, Cătălin Predoiu a pus în practică aceste principii liberale, de multe ori asumându-şi contre politice de la politicienii din PD-L şi PSD.
Ieri, Cătălin Predoiu a ales să devină colegul de cabinet al politicienilor care până mai ieri îl criticau", a adăugat Tăriceanu.

În opinia preşedintelui PNL, Cătălin Predoiu s-a trădat ca jurist deoarece "ştie foarte bine că nu poţi susţine un set de principii şi apoi contrariul acelor principii".

În al doilea rând s-a trădat faţă de el ca politician şi faţă de oamenii care l-au votat. "Cătălin Predoiu a candidat din postura de membru al PNL, cu un mesaj de dreapta cât se poate de clar. Prin decizia de face parte dintr-un guvern de stânga, el contrazice ceea ce spunea acum mai puţin de o lună, în campanie".

Tăriceanu mai afirmă că, în al treilea rând, este o trădare faţă de Partidul Naţional Liberal. "Partidul Naţional Liberal nu acceptă să se asocieze cu proiectele Guvernului de stânga PD-L-PSD, cu care nu este de acord".

Din aceste considerente, liderul PNL a anunţat că va propune o întrunire a Biroului Politic al partidului care să ia în discuţie decizia lui Cătălin Predoiu, arătând că trebuie dat "un răspuns politic fără echivoc în acest caz".

Tăriceanu susţine că propunerea lui Predoiu la justiţie nu este decât o "manevră" a lui Băsescu

Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat astăzi că propunerea lui Cătălin Predoiu pentru a-şi continua mandatul la Justiţie reprezintă doar o nouă manevră a preşedintelui Traian Băsescu, prin care, în caz de abuzuri, se va putea găsi un responsabil din afara coaliţiei la putere.

" Aceasta nu este decât o formulă la care preşedintele Băsescu a mai recurs odată cu numirea şefilor la SRI şi la SIE, ca ulterior să poată spune în public că serviciile sunt conduse de membri ai partidelor care erau în opoziţie cu domnia sa. Este o manevră trasă la indigo şi cred că nu suntem atât de naivi, după atâţia ani de politică, încât să nu înţelegem astfel de scheme simple, care nu urmăresc decât un scop bine determinat, să dea posibilitatea tuturor celor care, într-o măsură sau în alta abuzează de domeniul justiţiei, să explice că este condusă de un membru al unui alt partid. Sigur că PNL nu poate să rămînă indiferent şi nici nu poate să înghită astfel de poveşti", a afirmat Tăriceanu, la finalul unei şedinte extraordinare a conducerii partidului, în care s-a discutat despre propunerea lui Cătălin Predoiu ca ministru al Justiţiei.

Orban: Predoiu este în afara "moralei politice"

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, la finalul unei şedinţe extraordinare a conducerii partidului, că PNL nu a primit demisia lui Cătălin Predoiu, dar că, oricum, acesta este în afara partidului, precum şi a "moralei politice".

"Nu am primit-o (demisia - n.r.), nu cred că e atât de important domnul Predoiu. Repet, este în afara partidului şi mai ales în afara oricărei raţiuni de funcţionare a sistemului democratic din România", a afirmat Orban. "Probabil organizaţia din care face parte va lua deciziile statutare în această privinţă şi consider că Predoiu este în afara moralei politice", a adăugat el, citat de NewsIn.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite