Preda: PPE nu agreează membri de guvern la Curtea de Conturi, Orban nu are experiență ca auditor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat că decizia de a vota împotriva lui Leonard Orban nu este a PDL, ci a PPE, care nu agreează membri de guvern sau alți oficiali la Curtea de Conturi, întrucât aceștia sunt considerați părtinitori.

"Guvernul a făcut o propunere care nu era oportună, adecvată. Propunerea trebuie să aibă în vedere experiența în domeniul controlului financiar. N-a fost făcută o asemenea propunere, toată lumea știe că Orban nu e auditor, n-a fost la Curtea de Conturi. Grupul PPE a dat un semnal de vot negativ pentru că nu agreează candidaturi guvernamentale, adică membri din guvern, pentru că ei trebuie să fie independenți. Cineva care vine din Guvern e considerat părtinitor", a punctat eurodeputatul.

Întrebat dacă a fost o decizie a PDL, Cristian Preda a negat. "Nu, nu a fost o decizie a PDL. Cum să fie a PDL? Semnalul de vot a fost dat de PPE", a precizat europarlamentarul PDL pentru NewsIn.

Preda susține că aceste lucruri ar fi trebuit să fie cunoscute la București.

"Lucrurile acestea trebuiau știute, dacă nu de Victor Ponta, măcar de dl Orban, care a fost comisar și știe ce se întâmplă în instituții. Pe mine mă miră foarte mult. Or domnul Orban nu știa, și atunci e foarte grav, că înseamnă că n-a aflat lucruri importante cât a fost comisar, ori știa și nu a spus. A încercat să scape printre textele regulamentelor", a subliniat europarlamentarul PDL.

Articolul 286 din Tratat prevede că "membrii Curţii sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcţie".

Cristian Preda consideră că avizul negativ dat miercuri de Comisia de Control Bugetar nu este "un capăt de țară. E locul României, nu un loc creat pentru o anumită persoană. Trebuie făcută altă propunere", a spus Preda, care recomandă Guvernului să discute cu toate părțile, inclusiv cu eurodeputații.

"Partizanatul politic face rău României în aceste chestiuni și credeam că Victor Ponta a înțeles, dar se pare că n-a înțeles", a mai spus Preda, adăugând că se poate renunța "la cinci minute de intervenții televizate pentru a vorbi cu deputații europeni".

Cristian Preda nu crede că Leonard Orban va merge mai departe după acest vot.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite