Prea multe capete în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geoană, Năstase, Iliescu şi Ponta se simt prea înghesuiţi la conducerea PSD
Geoană, Năstase, Iliescu şi Ponta se simt prea înghesuiţi la conducerea PSD

Victor Ponta vrea să-l elimine pe Mircea Geoană din partid şi de la şefia Senatului. Ion Iliescu şi Adrian Năstase se luptă pentru a demonstra cine îi conduce de fapt pe social-democraţi. Victor Ponta îşi pune la bătaie şefia PSD în războiul cu Mircea Geoană, după ce a afirmat că va demisiona dacă partidul renunţă la excluderea preşedintelui Senatului.

Pentru Ion Iliescu şi Adrian Năstase, scandalul din jurul lui Mircea Geoană s-a dovedit un prilej de a-şi demonstra autoritatea pe care o au în partid. Bătălia va fi tranşată, practic, de şefii de filiale. În primul rând, pentru că membrii Comisiei de Integritate, care vor analiza duminică soarta lui Geoană, sunt aleşi de aceştia.  Cei 49 de membri ai Comisiei au fost aleşi de Congres, for care l-a votat pe Dan Şova ca preşedinte, opt reprezentnaţi ai regiunilor de dezvoltare şi câte un om din partea fiecărui judeţ. Listele respective au fost influenţate de şefii de filiale.

În al doilea rând, raportul Comisiei trebuie votat de Comitetul Executiv (CEx), din care fac parte şi şefii de filiale, alături de vicepreşedinţii partidului. La ora actuală, este un proces similar cu cel din Parlament, în care rapoartele comisiilor întrunesc, de obicei, votul plenului pe baza componenţei politice similare. Bătălia se anunţă de durată, după ce Victor Ponta a anunţat ieri că reuniunea Comitetului Executiv va fi la sfârşitul lui noiembrie.

Cine câştigă, cine pierde

Dacă Mircea Geoană scapă nesancţionat după toată această procedură, perioada următoare se va dovedi dificilă pentru Victor Ponta. El a afirmat că va demisiona în cazul în care partidul va renunţa la sancţionarea lui Geoană. Chiar dacă şeful PSD nu şi-ar respecta propriile afirmaţii şi ar rămâne în fruntea partidului, un eventual eşec îi va crea o problemă de autoritate, ţinând cont şi de nemulţumirile şefilor din teritoriu legate de negocierea candidaturilor cu PNL pentru alegerile locale.

Dacă Geoană este exclus din PSD, Ponta îşi consolidează poziţia, dar este de aşteptat ca preşedintele Senatului să îşi formeze propriul partid. Chiar dacă Geoană are, în prezent, o cotă de încredere de 14,5% faţă de 25,7% cât are Ponta, orice procent pe care îl va „smulge" va cântări greu în condiţiile în care USL îşi propune să ia peste 50%.

Ion Iliescu şi Adrian Năstase, cei care au cerut stoparea procedurilor de sancţionare a şefului Senatului, şi-au făcut planurile pentru ambele variante. Dacă Geoană supravieţuieşte, cei doi îşi vor întări imaginea de lideri care controlează PSD. Dacă Geoană este exclus şi îşi formează propriul partid, Iliescu şi Năstase vor avea ocazia să joace piesa celor care au încercat să evite ruptura.

De ce l-a supărat Geoană pe Ponta

Secretarul general, Liviu Dragnea, a oficializat motivul „divorţului" dintre Ponta şi Geoană. El a relatat la Europa FM că Ponta şi Antonescu îşi aranjaseră, printr-o întrevedere cu Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, o vizită oficială peste Ocean, în această toamnă. Prinzând de veste, Geoană a contactat Ambasada română de la Washington, pentru a-şi aranja "o vizită cvasiprivată, în aceleaşi zile, la aceleaşi ore şi cu aceiaşi oficiali."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite