Pogea explică declaraţiile de la Praga ale preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pogea explică declaraţiile de la Praga ale preşedintelui
Pogea explică declaraţiile de la Praga ale preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat cu ocazia vizitei sale la Praga că în primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o creştere economică negativă de 6,2, însă nu există în acest moment niciun semn de derapaj, iar declinul economic ar putea fi stopat în trimestrul al treilea al acestui an.

Citiţi şi:

Băsescu: nu există semnele unui derapaj, iar declinul economic e stopat în trimestrul trei

În contextul declaraţiilor făcute de şeful statului, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea a declarat într-o intervenţie telefonică la o emisiune televizată că "deficitul este de 2,7% din PIB pentru primele şase luni. Cel puţin 14 mld. de lei ar fi trebuit sa vină din piaţă pentru a-l finanţa. Împrumuturile pe care le luăm din piaţa internă trebuie să acopere deficitul, refinanţările care vin la scadenţă, iar dobânzile sunt mai mari anul acesta decât anul trecut datorită ratei ridicate a dobânzii".

Ministrul e ilustrat situaţia cu un caz ipotetic, în care creşterea economică ar fi mult peste aşteptările experţilor pentru a justifica împrumuturile de care are nevoie statul român: "Dacă România ar avea creştere economică de 7%, guvernul ar înregistrea un gol de casă pentru că în ultima decadă a oricărei luni se încasează 60% din veniturile lunare, iar în prima parte a lunii doar 40%, din care trebuie să se plătească contribuţiile sociale".

În ceea ce priveşte speculaţiile potrivit cărora statul român trebuie să întrepătrundă acţiuni pentru a împiedica ieşirea capitalului din ţară prin intermediul sistemului bancar, ministrul a spus că "există o situaţie dificilă pentru recâştigarea încrederii în piaţa bancară".

"Pentru primul semestrul depăşirea de cheltuieli s-a realizat din cauza creşterii cheltuielilor cu personalul. Creşterea salariilor nu era normală", a mai spus Pogea în cadrul aceleiaţi emisiuni televizate de pe postul Realitatea TV. Domnia sa a mai menţionat că nu este normal ca "un venit temporar să fie transformat într-o cheltuială permanentă, cum a fost creşterea salariilor". 

În privinţa impozitului forfetar, ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea a declarat: "în ce mă priveşte, este o măsură corectă".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite