Populism maxim: şomerii, scutiţi de ratele la bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de opt deputaţi ai Puterii şi ai Opoziţiei s-au înfrăţit pentru a susţine o iniţiativă legislativă care prevede ca şomerii să fie scutiţi timp de trei ani de plata ratelor la bănci. Firmele care angajează cu contract de muncă „persoane aflate în stare de sărăcie extremă“ ar urma să beneficieze şi ele de suspendarea datoriilor.

De suspendarea plăţii la credite pe o perioadă de trei ani ar urma să beneficieze  persoanele aflate „în stare de sărăcie extremă", pe care proiectul de lege le defineşte ca fiind cele care nu au asigurate alimente în valoare de minimum patru lei pe zi. Pe durata celor trei ani executarea silită a acestora pentru neplata ratelor va fi interzisă. La sfârşitul intervalului, plata ratelor va fi reluată fără dobânzi suplimentare. Pentru a obţine suspendarea plăţii ratelor, şomerii şi persoanele fără venituri vor trebui, potrivit propunerii legislative, să depună o cerere la primăria pe raza căreia funcţionează banca de la care au contractat creditul. După ce va face o anchetă socială pentru a-i verifica veniturile, primăria va elibera solicitantului un certificat de forţă majoră şi va notifica banca în legătură cu scutirea acestuia de la plata ratelor.

Metodă de „combatere" a traficului de organe

Proiectul a fost iniţiat de deputatul independent, fost PDL, Mircia Giurgiu, care spune că a preluat ideea după ce a stat de vorbă cu reprezentanţii mai multor asociaţii şi fundaţii. Textul a fost semnat de alţi şapte deputaţi: doi de la PDL, Gheorghe Ciobanu şi Marius Dugulescu, şi patru de la PSD, Radu Coclici, Laurenţiu Nistor, Radu Moldovan şi Aura Vasile şi de deputatul PC Tudor Ciuhodaru. „Da, era chiar necesar un astfel de proiect. Păi dumneavoastră nu vedeţi câtă sărăcie e în ţară, că oamenii nu mai pot să plătească la bănci... Nu mai au de unde.

Ajung să-şi vândă organele pentru bani. N-aţi văzut, sunt postate anunţuri pe internet", a justificat social-democratul Laurenţiu Nistor propunerea legislativă. Principalul argument adus de semnatari, după cum se arată în expunerea de motive a proiectului, se referă însă la evitarea unei „catastrofe sociale", care s-ar putea produce din cauza „prăbuşirii  nivelului de trai al populaţiei, a pierderii locurilor de muncă, a creşterii şomajului şi a creşterii alarmante a numărului de persoane aflate în stare de sărăcie extremă".

Rezerva BNR, scoasă la bătaie

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat la începutul lunii aprilie, iar în prezent se află la Comisia pentru buget, care urmează să întocmească un raport. Guvernul nu susţine însă proiectul de lege, care are şanse mici de reuşită. Chiar dacă va trece de Senat, unde Puterea şi Opoziţia sunt la egalitate, iniţiativa riscă să fie blocată în Camera Deputaţilor, unde aleşii arcului guvernamental au majoritatea.

Pe lângă suspendarea ratelor la bănci pentru şomeri, proiectul conţine însă alte două prevederi care ridică multe semne de întrebare. Una dintre acestea este cea prin care suspendarea ratelor se extinde în cazul agenţilor economici care angajează cu contract de muncă „două sau mai multe persoane aflate în stare de sărăcie extremă, titulare ale certificatului declaraţiei de forţă majoră şi anchetei sociale corespunzătoare". „Da, e intrepretabil... O să propun un amendament... ca oamenii în sărăcie extremă să presteze muncă în folosul comunităţii şi să-i plătească Primăria...", s-a încurcat unul din coiniţiatorii proiectului, deputatul PSD Laurenţiu Nistor.

O altă prevedere care naşte controverse este cea potrivit căreia băncile îşi vor acoperi ratele neplătite dintr-o „rezervă constituită în acest scop la dispoziţia BNR". „Nu, nu, s-a strecurat o greşeală. Nu are cum să fie aşa", a susţinut Laurenţiu Nistor. Şi iniţiatorul Mircia Giurgiu s-a arătat la fel de încurcat. „Da, sunt anumite prevederi care... care nu o să rămână aşa... o să vedem la comisie, o să fie amendamente", a spus Giurgiu. 

„Sfinţii martiri" şi creditele

O propunere legislativă cu acelaşi conţinut este promovată încă din decembrie anul trecut de o fundaţie din Constanţa, intitulată „Sfinţii Martiri Brâncoveni". Textul a fost postat atunci pe unul dintre site-urile proprii. Fundaţia a demarat apoi procesul de strângere a 100 de mii de semnături necesare pentru promovarea în Parlament a propunerii sub formă de iniţiativă cetăţenească. „Ce să vă spun, strângerea de semnături continuă. Spuneţi că propunerea a ajuns deja în Parlament?... Eu nu ştiu nimic de treaba asta. Dar nu ne opunem.

Dacă domnul deputat a reuşit să o depună, foarte bine", a declarat pentru „Adevărul" avocatul fundaţiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni", Cezar Axinte. El a adăugat că, chiar dacă proiectul nu va trece, fundaţia a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la numărul celor care se sinucid din cauza împrumuturilor la bănci.

Bancherii: încă o propunere legislativă aberantă

Propunerea legislativă privind suspendarea plăţii ratelor pe o perioadă de trei ani pentru persoanele aflate în situaţia de „sărăcie extremă" este considerată nesustenabilă de către bancheri şi inclusă pe lista măsurilor populiste. „Noi ne-am spus părerea privind această propunere legislativă. Măsura nu este sustenabilă, face parte din categoria măsurilor populiste care nu se susţin", a declarat pentru „Adevărul" Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Acesta a adăugat că există foarte multe alte variante de elaborare a unor programe de natură socială. „Nu înţeleg de ce se fac astfel de legi în condiţiile în care există multe alte soluţii pentru a face programe sociale. Nu este viabilă şi nu va avea rezultate", a mai spus preşedintele ARB.

În propunerea legislativă se menţionează că băncile „îşi vor acoperi cheltuielile aferente ratelor suspendate ale consumatorilor din rezerva constituită în acest scop la dispoziţia Băncii Naţionale a României (BNR)". Gheţea spune însă că nu există o astfel de rezervă la BNR şi că proiectul legislativ este unul plin de neclarităţi. „Este o iniţiativă în care nu se ştie de unde vin banii, nu există la Banca Naţională rezerva specificată de ei. Domnii care au iniţiat-o, să o explice mai clar", a mai spus el.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite