Ponta şi-a asigurat majoritatea în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat, Victor Ponta, a negociat intens în ultima săptămână cu UNPR şi cu grupul minorităţilor naţionale pentru a-şi asigura o majoritate liniştitoare înaintea votului de astăzi al Parlamentului.

 Victor Ponta a declarat, vineri, că după înscrierea în PNL a încă doi parlamentari, grupurile USL din Parlament numără 231 de senatori şi deputaţi, exact numărul de voturi necesar pentru validarea noului Executiv.

„În momentul de faţă, am vorbit cu colegii liberali şi mai sunt doi parlamentari care s-au înscris în grupul PNL, deci avem 231 de membri ai Uniunii Social Liberale, plus Mircea Geoană, care, sigur, am discutat şi va vota cu noi, deci 232 de voturi", a spus Ponta. La acest număr se mai adaugă voturile venite din partea UNPR, partid cu care PSD a încheiat miercuri un protocol de susţinere a Cabinetului Ponta, şi voturile minorităţilor naţionale. „Mai sunt 17 voturi discutate şi luni vom semna protocolul cu minorităţile naţionale, şi 26 din grupul UNPR", a adăugat Victor Ponta.

Premierul desemnat a arătat că, în total, noul Executiv mizează pe aproximativ 270 de voturi, practic.  El a explicat că a negociat cu minorităţile şi cu UNPR tocmai pentru că este responsabilitatea şi interesul său să aibă o majoritate stabilă, să nu stea tot timpul „la un vot sau la o absenţă".

„Grupul parlamentar USL are, în acest moment, fix 231 de membri. Însă nu vreau să mă bazeze numai pe grupul USL, pentru că înseamnă o majoritate la limita limitei, şi din acest motiv o majoritate mai stabilă este în favoarea Guvernului", a mai afirmat Ponta.  La polul opus, cele două aliate  în fosta coaliţie de guvernare, PDL şi UDMR, vor vota împotriva Guvernului Ponta. Democrat-liberalii, prin vocea preşedintelui Emil Boc, au arătat că cei 153 de parlamentari PDL  se vor împotrivi învestirii noului Cabinet deoarece nu pot să voteze „un guvern penal, plin de incompatibili".UDMR  va mai înclina balanţa parlamentară cu încă 28 de voturi împotrivă.

Parlamentul votează azi

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit ca astăzi, la ora 10.00, miniştrii desemnaţi să fie audiaţi în comisiile parlamentare de resort, iar la ora 16.00 să se reunească plenul comun pentru votul de învestitură a Cabinetului Ponta. După şedinţa de vineri a Birourilor permanente, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, s-a arătat încrezător că noul Guvern va fi învestit în această seară.

„Urmând ca după aceea, dacă premierul desemnat şi cu preşedintele Băsescu s-au pus de acord, probabil, seara să aibă loc şi depunerea jurământului, iar marţi după-amiază să fie organizată şi prima şedinţă a Guvernului învestit. Eu cred că lucrurile se vor desfăşura în limitele Regulamentului şi luni seară vom avea Guvernul Ponta învestit, Guvernul României",  a precizat Mircea Duşa.

De altfel, premierul desemnat Victor Ponta şi-a exprimat dorinţa ca noul Cabinet să depună jurământul în această seară, pentru ca marţi să aibă loc prima şedinţă de Guvern, în care să fie aprobată scrisoarea de intenţie către FMI.

231
de voturi favorabile are nevoie Guvernul Ponta pentru a fi învestit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite