Ponta sau Băsescu? Curtea Constituţională judecă astăzi sesizarea preşedintelui privind reprezentarea României la Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională (CC) discută, miercuri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind conflictul juridic de natură constituţională în cazul reprezentării României la Consiliul European. Premierul a ajuns la CC însoțit de miniștrii Mircea Dușa și Titus Corlățean.

UPDATE 11.08 Discuțiile de la CC s-au încheiat. Premierul Victor ponta a declarat că singurul lucru important pentru actualul Guvern este să fie lăsat să își facă treaba, „fără șicane din partea președintelui Băsescu“. Ponta a subliniat că Președinția are propriile atribuții de care trebuie să se preocupe, deci nu e nevoie să se amestece în treburile Guvernului.

Ponta a reiterat ideea că va sprijini funcționarea instituțiilor și că este responsabilitatea premierului să meargă la Consiliul European având în vedere că acolo se iau decizii care trebuie aplicate de Guvern în țară.

„Responsabilitatea mea este să reprezint românii cât mai bine și să obțin acolo cât mai mult pentru ei“, a spus Victor Ponta.

Ponta nu a spus nimic despre acțiunile pe care le va întreprinde în cazul în care Curtea nu îi va da câștig de cauză. „Vă rog, dați-mi voie să nu comentez înainte de aflarea deciziei“, a spus premierul.

UPDATE 09.43 Premierul Victor Ponta a sosit, miercuri, la Curtea Constituţională, unde se va discuta sesizarea depusă de preşedintele Traian Băsescu privind reprezentarea la Bruxelles.

Premierul a venit însoţit de miniştrii Mircea Duşa şi Titus Corlăţean.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că miercuri dimineaţă va merge la Curtea Constituţională, unde se discută sesizarea depusă de preşedintele Traian Băsescu privind reprezentarea la Bruxelles, iar joi va pleca la Consiliul European.

Curtea Constituţională a confirmat că preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutată miercuri, transmite Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că în discuţia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu luni, înainte de şedinţa CSAT, nu a reuşit să îl convingă pe şeful statului să meargă el la Bruxelles. În opinia premierului, România va avea totuşi un mandat de reprezentare comun şi echilibrat.

Premierul Victor Ponta a declarat că diferendul reclamat de preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională este între Preşedinţie şi Parlament, iar judecătorii Curţii pot doar constata existenţa unui conflict, care nu poate fi însă soluţionat decât prin modificarea Constituţiei. „Sunt surprins, pentru că Administraţia Prezidenţială tocmai declarase că nu are niciun conflict cu Guvernul şi acum aflu că a cerut constatarea unui conflict între preşedinte şi guvern. În al doilea rând, preşedintele nu cu Guvernul trebuia să ceară conflictul, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declaraţie politică referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a făcut nimic în acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul preşedintelui este cu Parlamentul, nu cu mine", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a arătat totodată că, în cazul în care Curtea Constituţională va constata că există un conflict între puterile statului, atunci, conform Constituţiei şi legii, acel conflict trebuie soluţionat, lucru posibil însă prin modificarea Constituţiei: „Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie soluţionat prin modificarea Legii Constituţionale". El a sublinita că acest conflict este între Preşedinţie şi Parlament, dacă preşedintele nu recunoaşte Declaraţia adoptată de către Legislativ.

Premierul a spus că miercuri dimineaţă va merge la Curtea Constituţională, unde se discută sesizarea depusă de preşedintele Traian Băsescu privind reprezentarea la Bruxelles, iar joi va pleca la Consiliul European.

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi „pentru", 30 de voturi „împotrivă" şi două abţineri, Declaraţia propusă de USL potrivit căreia premierul, şi nu preşedintele, trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, în 20 iunie, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite