Ponta îşi rupe dinţii în gâtul lui Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a fost lăsat în ofsaid de Ion Iliescu şi de Adrian Năstase, care iniţial păruseră de acord cu executarea lui Mircea Geoană. Mai mulţi lideri ai filialelor PSD au cerut ieri convocarea Comitetului Executiv (CEx), potrivit unor surse social-democrate.

Ei vor să primească explicaţii de ce partidul şi-a creat probleme de imagine cu scandalul legat de fotoliul lui Geoană de la Senat. Ponta a contraatacat afirmând că este dispus să convoace CEx-ul şi chiar congresul extraordinar. În paralel cu scandalul din PSD, Geoană intenţionează să îşi facă un nou partid de stânga.

Victor Ponta are acum probleme după ce Ion Iliescu şi Adrian Năstase au anunţat renunţarea la schimbarea lui Geoană, invocând faptul că, în acest fel, PDL ar lua şefia Senatului. Afirmaţiile celor doi au venit la puţin timp după ce Ponta reluase declaraţiile despre înlocuirea lui Geoană din fruntea Senatului. Iliescu a mers chiar mai departe, adăugând că Geoană nici nu ar trebui exclus din PSD.

Ponta a anunţat rapid că Adrian Năstase şi Ion Iliescu au exprimat opinii personale şi că decizia partidului rămâne cea de înlocuire a lui Mircea Geoană din poziţia de al doilea om în stat. Alături de şeful PSD s-a poziţionat şi secretarul general, Liviu Dragnea, care a afirmat şi el că Ponta vorbeşte în numele partidului, iar Iliescu şi Năstase în nume personal.

Iliescu şi Năstase l-au lucrat pe Ponta prin sms

Victor Ponta a părăsit ieri Parlamentul vorbind, în faţa ziariştilor, despre înlocuirea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului şi excluderea din PSD. "Nu poţi să rămâi preşedintele uneia dintre Camere dacă nu te sprijină nimeni", a fost argumentul lui Victor Ponta. Întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, Victor Ponta a răspuns: „Nu, nu mai are loc în PSD".

La diferenţă de câteva minute, Ion Iliescu a ieşit să declare că PSD renunţă la schimbarea lui Mircea Geoană de la Senat. El a adăugat că social-democraţii au ajuns la concluzia că există pericolul ca Puterea să ia şefia acesti Camere. Mai mult, preşedintele de onoare al PSD a „pus cruce" şi demersului de excludere a lui Geoană din rândurile social-democraţilor, oferind drept alternativă autocritica: „Dacă domnul Geoană îşi ia un angajament ferm în faţa structurilor de partid că nu mai face declaraţii pe lângă partid, el va rămâne în PSD".

Aflat în plenul Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase  a primit mesajul de luptă de la Ion Iliescu prin sms. "Ieşi acum!", aşa a sunat mesajul lui Ion Iliescu, potrivit unor surse social-democrate. Năstase s-a dus la televiziunile aflate în plenul Camerei pentru a le da aceeaşi ştire: PSD renunţă la înlocuirea lui Geoană din fruntea Senatului. Întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, Năstase a evitat un răspuns tranşant, precizând că relaţia lui Geoană cu PSD este o altă problemă, care se va discuta în zilele următoare în partid.



Geoană îşi face partid de stânga

Ponta s-a repliat şi a declarat că  Adrian Năstase şi Ion Iliescu au exprimat opinii personale, decizia partidului fiind alta. Ponta a afirmat că decizia luată luni de BPN al PSD şi decizia grupului PSD din Senat, de înlocuire a lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean în funcţia de preşedinte al Senatului, nu se vor schimba.

Ponta a precizat că, dacă poziţia majorităţii membrilor BPN faţă de aceste decizii se va schimba, este dispus să convoace Comitetul Executiv şi chiar congresul PSD. "Eu nu mă răzgândesc după 24 de ore şi, deşi accept faptul că alţi colegi se pot răzgândi, deciziile partidului nu se vor schimba", a taxat preşedintele PSD afirmaţiile lui Iliescu şi Năstase.

Rămas cu fotoliul de preşedinte al Senatului, Mircea Geoană are propria agendă. Potrivit unor surse din apropierea sa, acesta  le-a mărturisit unor apropiaţi că intenţionează să îşi formeze un partid de centru-stânga dacă va fi exclus din PSD.

Noul partid va avea ca mesaj de imagine ideea că este o formaţiune de stânga "fără comunişti" ca o distanţare de PSD-ul lui Iliescu. Geoană speră să i se alăture şi o serie de parlamentari ai partidului nemulţumiţi de actuala conducere, dar şi de revenirea puternică a „comunistului cu faţă umană".

La nivel public, Geoană a afişat un aer liniştit. El s-a deplasat, în calitate de preşedinte al Senatului, la o reuniune a Institutului Aspen. Întrebat cum  comentează solicitarea lui Ponta, Geoană a replicat laconic: „Să fie sănătos!". „Nu vă temeţi pentru mine şi pentru ce se întâmplă în aceste zile, pentru că eu sunt un om stabil, atât din punct de vedere economic, cât şi politic. Sunt un supravieţuitor", a spus Geoană.

„Ţigăneală românească"

Liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, susţine că scandalul dintre Geoană şi conducerea centrală a partidului este o „ţigăneală românească" despre care nu îi place să vorbească. El a adăugat că, dacă ar trebui să aleagă cine să plece din partid, l-ar alege pe Geoană pentru că a pierdut alegerile din 2009.

Comentariu: Ponta ar trebui să demisioneze

Daniel Barbu
, analist politic

"Marii perdanţi ai evenimentelor din aceste zile sunt PSD şi Opoziţia. Toată operaţiunea declanşată de Victor Ponta a fost o improvizaţie penibilă. Şi-a trimis socrul, pe Ilie Sârbu, să anunţe înlocuirea lui Geoană din fruntea Senatului. În condiţiile în care, în spatele jocului, este plasat Traian Băsescu, întrebarea care se pune în acest moment este: cine lucrează pentru preşedinte - Mircea Geoană sau Victor Ponta? Pentru cetăţean este cea mai neagră zi din ultimii 21 de ani, fiindcă premierul propus de USL a dovedit o ignoranţă totală, până şi un student la Drept ar fi ştiut că nu se poate face schimbarea lui Geoană. USL a demonstrat că nu este o alternativă, că sunt la fel de neisprăviţi ca cei de la PDL. Pe lângă improvizaţia revocării, este discutabil şi omul pe care l-a propus Ponta ca înlocuitor, ceea ce arată că, în ipoteza în care USL ar câştiga alegerile, calitatea politicienilor pe care îi vor promova este cutremurătoare. Ion Iliescu şi Adrian Năstase au încercat doar să dreagă busuiocul. În acest moment, Ponta ar trebui să demisioneze."

ADVNWS20111108_0608
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite