BAROMETRUL "ADEVĂRUL": Ponta, pe tobogan, „la pachet“ cu Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barometrul „Adevărul“, realizat de IMAS, relevă că liderul PSD, Victor Ponta, are cu şase procente mai puţin decât în octombrie.

Crin Antonescu este politicianul în care românii au cea mai mare încredere, fiind cotat cu 27,1% în luna decembrie, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul". El este urmat de partenerul său de alianţă, liderul PSD, Victor Ponta, cu 19,6%.

Pe locul trei se află, în premieră, democrat-liberalul Vasile Blaga, ales recent, în fruntea Senatului, şi care are acum o cotă de popularitate de 14,3%. Preşedintele Traian Băsescu este abia pe locul patru, cu 12,9%, urmat de liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, în care au încredere 12,4% din alegători.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan este simpatizat de 11,3% din respondenţi, senatorul Mircea Geoană are 11,1%, iar premierul Emil Boc 9,7%. Schimbarea cea mai spectaculoasă faţă de sondajele precedente a înregistrat-o preşedintele PSD Victor Ponta.

În luna octombrie, înainte de izbucnirea scandalului din jurul lui Mircea Geoană, Victor Ponta era cotat cu 25,7%, iar în prezent are doar 19,6%. Pierderea de şase procente s-a produs în condiţiile în care scandalul din PSD s-a prelungit câteva săptămâni: excluderea lui Mircea Geoană din partid a fost urmată de debarcarea din fruntea Senatului.

Click pe foto pentru a vedea încrederea în personalităţile publice (aprecieri pozitive)



Social-democraţii au lăsat impresia că sunt dispuşi să piardă şefia Senatului pentru a rezolva conflictele interne. Mai mult, debarcarea lui Mircea Geoană s-a produs în timp ce liderii USL vorbeau despre suspendarea lui Traian Băsescu. Or, în caz de suspendare,  şeful Senatului devine preşedinte interimar, iar PSD a oferit această funcţie „pe tavă" democrat-liberalilor.

În aceeaşi perioadă de timp, Mircea Geoană a pierdut şi el teren. În octombrie, fostul şef al Senatului avea 14,5%, iar în prezent are 11,1%. Mircea Geoană a lăsat în permanenţă impresia că se „agaţă" de funcţia de la Senat, ceea ce i-a afectat popularitatea.

În plus, Geoană şi-a atacat foştii colegi din PSD, pe care i-a caracterizat drept „comunişti", în condiţiile în care îşi datora cariera politică şi şefia Senatului tocmai acestui partid. Mai mult, odată exclus din PSD, Geoană a anunţat că va înfiinţa un nou partid, însă printre susţinătorii săi nu au apărut decât persoane precum Marian Vanghelie, care are popularitate în sectorul 5, dar nu poate fi un vector de imagine la nivel naţional.

Crin Antonescu, în creştere

Spre deosebire de aliaţii săi, liderul PNL Crin Antonescu nu a fost afectat de scandalul Geoană. El a înregistrat o creştere uşoară de la 25,4% în noiembrie la 27,1% în decembrie. De altfel, Crin Antonescu a fost primul în preferinţele românilor aproape întreg anul 2011. Datele sondajului de opinie consolidează poziţia lui Crin Antonescu în cadrul USL. Protocolul acestei alianţe prevede că va candida la preşedinţia României politicianul cel mai bine plasat în sondajele de opinie.

De altfel, Antonescu a fost cel mai bine cotat politician din USL pe parcursul întregului an 2011, cu excepţia lunii iulie când a fost depăşit de Victor Ponta. Pe de altă parte, Crin Antonescu a avut avantajul că, spre deosebire de PSD sau PDL, PNL a traversat un an liniştit. Dacă în PDL a existat o competiţie internă înainte de congresul din luna mai, PSD a fost măcinat de mai multe conflicte interne.

În schimb, în interiorul PNL protestele au fost sporadice şi legate de evenimente punctuale. Chiar şi semnarea protocolului cu PSD a înregistrat doar câteva voturi împotrivă. Opozanţii lui Antonescu par mai degrabă în „stand-by" şi au evitat atacurile dure la adresa conducerii partidului, aşa cum s-a întâmplat în PSD.

Datele sondajului

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 7-14 decembrie  2011, la comanda ziarului „Adevărul" . Cercetarea sociologică a fost realizată  pe un eşantion de 1.039 de persoane şi are o marjă de eroare de +/-3%.

Impactul asupra USL

Chiar dacă nu l-a afectat pe liderul liberal Crin Antonescu, scandalul din interiorul PSD a avut impact asupra imaginii USL.

USL conduce în topul preferinţelor electoratului, dar este în scădere, în timp ce PDL este într-o uşoară creştere, potrivit sondajului realizat de IMAS. USL ar obţine 49,2% din voturile alegătorilor care s-ar prezenta la urne, sub obiectivul proclamat încă de la înfiinţarea alianţei şi anume strângerea a peste jumătate plus unu din opţiunile alegătorilor. PDL este cotat cu 21,5% din voturile celor care ar participa la alegeri.

Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, ar obţine 11,8% din voturi. Pragul electoral ar mai fi depăşit de PRM cu 6,4 % şi de UDMR cu 5,7%. UNPR şi PNG au în jur de 1%, sub pragul electoral de 5%. Potrivit sondajului, 65% din alegători au precizat cu cine vor vota iar 35% nu ar vota, nu au dat un răspuns sau nu ştiu cu cine vor vota.

Vasile Blaga i-a luat faţa preşedintelui

Traian Băsescu nu mai este cel mai popular lider al PDL, potrivit datelor strânse de IMAS.

În prezent, Vasile Blaga are 14,3% cotă de încredere faţă de 12,9% cât are Traian Băsescu. Blaga este avantajat de faptul că a devenit preşedinte al Senatului şi  nu a intrat în războiul declaraţiilor care a precedat războiul politic pentru şefia acestei Camere.

image

Vasile Blaga este mai popular decât Traian Băsescu   Foto: ADEVARUL



Trebuie însă menţionat că Vasile Blaga nu apare lunar în sondajele IMAS. Cercetările includ o serie de politicieni care sunt măsuraţi lunar -preşedintele României, primul-ministru sau şefii de partide cărora li se aduagă alţi câţiva lideri, care variază de la un sondaj la altul. Blaga a mai fost inclus în sondajul IMAS din luna mai 2011, când a candidat la şefia PDL. În acel moment, el avea 10,8% cotă de încredere în timp ce Traian Băsescu avea 12,8%. Blaga a avut un scor mai bun decât Băsescu în noiembrie 2010 când actualul şef al Senatului strânsese 11,7% aprecieri favorabile faţă de 11,5% cât avea preşedintele României.

Până acum câteva luni, cel mai bine cotat politician din rândurile Puterii era europarlamentarul Theodor Stolojan. În decembrie, el înregistra 11,3% cotă de încredere, mai puţin decât Blaga şi Băsescu. Premierul Emil Boc a fost, în permanenţă, cel mai puţin simpatizat dintre liderii PDL. Şi în decembrie el este în aceeaşi situaţie strângând doar 9,7% la capitolul cotă de încredere.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite