Ponta va merge mâine la Băsescu. Băsescu dă lecții de organizare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta nu va merge azi la Traian Băsescu, notează RTV. Președintele Traian Băsescu a făcut declarații de presă explicând rolul concret pe care îl are Președintele în politica europeana și rolul pe care îl are premierul. Astfel, președintele este reprezentantul României în Consiliul European, care nu are putere legislativă, ci doar una consultativă.

 - Fiecare instituție trebuie să se integreze în sistemele UE. UE nu este o uniune de guverne. Este o uniune de state. Guvernele sunt o bucățică dintr-un stat. Dacă luăm numai puterile din România, sunt trei puteri. Există o singură persoană care reprezintă statul: președintele. Președintele României reprezintă statul român.

- Am stabilit ieri că instituția Parlamentului este prima instituție a UE, iar Parlamentul exercită împreună cu consiliul funcțiile legislativă și bugetară. Acolo unde se discută de bani, de legi, este Guvernul.

- Consiliul European oferă impulsuri UE și nu exercită funcții legislative. Se manifestă prin concluzii. Consiliul European este compus din șefii de stat sau de guvern. Tot fără drept de vot din Consiliul European face parte și Înaltul Reprezentant al Uniunii. Consiliul European nu are putere legislativă pentru că are ca obiectivă să dea UE impulsuri legate de dezvoltare sau de ieșirea din criză. Consiliul Uniunii Europene stabilește contribuția statelor.


- Consiliul exercită împreună cu Parlamentul European funcțiile legislativă și bugetară. Ei exercită funcții de definire a politicilor. Consiliul este compus din câte un reprezentant al fiecărui stat membru, care are drept de vot. Numai Guvernele au acest atribut.

- Doctor Victor Ponta, care ieri făcea următoarea declarație: Este clar că începând cu 7 mai nu se mai poate ca președintele să îndeplinească toate funcțiile în stat.

- Nu îmi place să folosesc cuvinte de genul minciună, dar pot să vă spun că de la instalarea Guvernului Ponta am avut același comportament pe care l-am avut și în timpul celorlalte guverne. Ponta afirmă că doar președintele s-a ocupat de politica europeană. Aș vrea să vedeți semnătură domnului ministru Andrei Marga, al ministrului Leonard Orban, aprobarea domnului Ponta și aprobarea mea. Am convenit asupra unui text de memorandum pe care l-am trecut prin Guvern.

- Mi se pare nedreaptă afirmația domnului Victor Ponta când eu știu mecanismele, iar acest memorandum stă dovadă că nu e așa. Nu este în regulă pe de o parte să spui eu vreau să cooperez și pe de altă parte să ieși și să spui că nu poți coopera.

- Pe data de 15 mai a avut loc o întrunire a Consiliului pentru Economie și Finanțe la care s-au discutat reglementări prudențiale și au fost discutate schimbările climatice și politica de mediu în domeniu. Toate statele au venit la nivel de miniștri, iar Italia a participat cu premierul italian. La noi a fost secretarul general, domnul Doltu.

- Pe 11 iunie, o reuniune pe mediu, la care statele UE au trimist și câte doi miniștri, s-au discutat programele de mediu în perioada 2014 - 2020, iar România nu a trimis niciun om al Guvernului. A trimis un adjunct al șefului de misiune de la Bruxelles.

- Pe 12 iunie s-a întrunit Consiliul pentru Agricultură și Pescuit. Anglia a trimis cinci demnitari. Dezbaterea era focalizată pe problema pescuitul. La acest consiliu s-a pus problema creării unui comitet consultativ pentru Marea Neagră, iar România a trimis un secretar de stat.

- Orice decizie a Consiliului este considerată decizia Consiliului și atât. Sigur că aici este necesară o foarte bună pregătire a pozițiilor României și capacitatea de a-ți găsi aliați pentru a obține realizarea obiectivelor. Nu este plimbare la Bruxelles.

- În opt săptămâni după ce proiectul de act normativ a fost distribuit Parlamentelor Naționale, Parlamentul României trebuie să facă observații. Vă răg să întrebați de câte ori a transmis Parlamentul României puncte pertinente.

- Fiecare Parlament național are doua puncte, dacă de la mai multe Parlamente Naționale se adună un punct comun, iar respectivul amendament ar trebui luat în discuție. Consiliul European nu are acest drept, cel la care atât de contestată este prezența mea. Îl au parlamentele, îl au guvernele, dar nu Președinția.

- Parlamentul României ar trebui sa fie extrem de implicat în adoptarea unei legislații europene care să ne convine. Ar trebui să colaboreze cu alte Parlamente după ce are un punct comun cu Guvernul. Sigur că se poate vorbi foarte mult despre instituțiile UE, iar tratatul este un document extrem de important iar de ce scrie aici depinde bunăstarea noastră și viața noastră. Primii care ar trebui implicați în aceste tratate sunt parlamentarii români. Nu există nicio variantă de proiect legislativ care să nu ia funcție tematică sau un aviz de la comisia regiunilor. Dacă politizăm discuția, nu mai înțelegem în ce lume trăim, pentru că trăim într-o lume foarte complicată, în care nu e atât de simplu, încât să spunem că suntem cu unii sau cu alții. Ajungem la compromitere. Luările de poziție din Parlament, de la televiziuni au fost sintetizate chiar de partenerii noștri europeni și cred că s-au îngrozit când au văzut atâta necunoaștere.

- Dacă Parlamentul României găsește o cale de a muta atribuțiile Președintelui către Premier, eu sunt perfect de acord să se întâmple asta. Eu nu mai vreau să merg după 8 ani. Nu mai am tentația de a fi printre cei mai importanți oameni politici ai Uniunii Europene. Însă, am un avantaj după 8 ani. Am învățat limbajul Consiliului European și poate că ar trebui să ne adunăm în jurul celui care știe ce se întâmplă. Obiectivul meu este de a respecta Constituția, de a reprezenta statul român și este formidabilă experiența acumulată și pe timp de criză, care m-a ajutat foarte mult.

- Însă, orice formă legală va găsi Parlamentul, eu mă voi supune.

- Nu mă voi pune în situații ridicole. Nimeni să nu îmi ceară să abdic de la obligațiile mele constituționale. Ne vom întâlni mâine, eu și premierul, și vom discuta lucrurile. Nu vreau să mă antepronunț.

- Însă, orice formă legală va găsi Parlamentul, eu mă voi supune.

- Nu mă voi pune în situații ridicole. Nimeni să nu îmi ceară să abdic de la obligațiile mele constituționale. Ne vom întâlni mâine, eu și premierul, și vom discuta lucrurile. Nu vreau să mă antepronunț.

- Dacă se pune în aplicare referendumul și dacă seca scurrta mandatul prezidențial la 4 ani, atunci îmi voi depune mandatul. Alegerile legislative și cele prezidențiale ar trebui să aibă loc în același timp.

- Mă tem că intrăm într-o zonp de derapaj de la democrație, iar eu mă voi sesiza public, în fața acestor derapaje. Ieri, Parlametnul a încercat să schimbe atribuțiile președintelui și ale premierului.

- Ce e aia frică de suspendare? Păi ce pierd dacă plec? Rămân fără familie sau merg la spital?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite