Ponta: Nu l-am convins pe Băsescu să merg eu la Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că în discuţia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu luni, înainte de şedinţa CSAT, nu a reuşit să îl convingă pe şeful statului să meargă el la Bruxelles.

„Nu am avut niciun fel de decizie în acest sens. Orice decizie v-am fi anunţat-o", subliniat Victor Ponta.

Ponta a spus că, în opinia sa, România va avea totuşi un mandat de reprezentare comun şi echilibrat.

„Rămâne să stabilim, inclusiv joi. Poziţiile noastre pe creştere economică şi creare de locuri de muncă le ştiţi, trebuie doar să vedem în ce măsură reflectarea lor în România va fi consistentă", a spus Ponta.

El a precizat că, în calitate de premier, nu are un conflict cu Parlamentul.

„E un conflict între preşedinte şi Parlament. Eu nu am niciun conflict cu preşedintele pentru că nu am acţionat unilateral, ci am venit în faţa Parlamentului, care a adoptat o anumită declaraţie. Dacă preşedintele consideră că este într-un conflict cu Parlamentul, Curtea Constituţională poate să-şi spună punctul de vedere", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European, sesizarea urmând să fie discutată miercuri.

Curtea Constituţională a confirmat că preşedintele Băsescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutată, miercuri, 27 iunie.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a refuzat să facă vreo precizare privind sesizarea preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.

„Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru", se arată în scrisoarea trimisă de preşedinte, potrivit Antena 3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite