Ponta: TVA de 5% pentru alimentele de bază, o măsură de combatere reală a evaziunii fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat astăzi, după discuţiile purtate cu reprezentanţii partidului liberal, în Uniunea Social Liberală(USL), că PSD susţine reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, că nu acceptă varianta alegerii primarilor din primul tur de scutin şi că România nu a ieşit din criză.

Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază ar fi o măsură de ajutorare a producătorilor autohtoni, o măsură reală de combatere a evaziunii fiscale, dar si o măsură socială, de ajutorarea a populaţiei, a explicat Victor Ponta, raportându-se la anumite calcule realizate de explerţii din partidul pe care îl conduce. 

În legătură cu recentele declaraţii ale guvernanţilor legate de ieşirea României din criză şi creşterea economică ce se profilează la finalului anului, preşedintele PSD a atras atenţia că "din păcate România nu va ieşi din criză şi nu putem să trecem de 'furtuna' care se apropie din nou cu buzunarele goale", El a subliniat că din 2014 trebuie să rambursăm împrumutul de la FMI, iar acest lucru va face cu atât mai dificilă situaţia.

Modificarea legii electorale,  "o gândire în stil mafiot"

Pe de altă parte, Victor Ponta a precizat că propunerea preşedintelui ca primarii să fie aleşi din primul tur de scrutin este una neagreată nici de PSD, nici de uniunea din care face parte, USL.

Victor Ponta, consideră că această modificare a legii electorale este "o gândire în stil mafiot" a PDL. El a subliniat că pentru modificarea legilor electorale sunt necesare consultări cu toate forţele politice.

Deşi preşedintele PSD a explicat că partidul său va vota împotriva modificării legii referendumului, doreşte însă modificarea Constituţiei pentru ca parlamentarii care îşi schimbă apartenenţa politică să îşi piardă mandatul.

Aviz negativ pentru alegerea primarilor într-un singur tur

De altfel, Comisia pentru administraţie din Senat a dat astăzi un raport de respingere pentru propunerea legislativă care viza alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, cu cinci voturi "pentru" şi două "împotrivă".

Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de parlamentari PDL şi PSD, iar în motivare se precizează că actuala criză financiară afectează sever bugetul de stat şi bugetele locale şi de aceea ar trebui aplicat un tratament egal, adică  alegerea primarilor să se efectueze identic cu cea a preşedinţilor de consilii judeţene, într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj.

"Comisia a luat decizia, cu majoritate de voturi, de a aproba un raport de respingere pe proiectul de lege care viza alegerea primarilor din primul tur, ceea ce, din punctul meu de vedere, este o greşeală, dar eu respect majoritatea decidentă. Vom încerca în plenul Senatului să trecem acest proiect al colegilor şi de la PSD, PNL, PC şi PDL", a spus preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, Marius Necula (PDL).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite