Ponta: Când regimul Băsescu va fi schimbat, vom putea spune că s-a terminat cu comunismul în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Prim ministru şi ministru interimar al Justiţiei, Victor Ponta a declarat că afirmaţiile lui Crin Antonescu nu reprezintă un element de tensiune între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria și a precizat că în cadrul şedinţei CSM de luni la care va merge îi va cere lămuriri Procurorului General cu privire la cercetările făcute de procurori în țară în legătură cu desfășurarea referendumului.

"Nici vorbă de tensiuni, lucrăm foarte bine şi vom putea să lucrăm foarte bine şi în continuare. Sigur că aş vrea să fiu mai activ în bătălia asta, dar primul ministru şi ministrul Justiţiei, oricine ar fi el, are nişte atribuţii extrem de limitate. De exemplu, nu se ştia că nu pot să convoc CSM. Susţin demersul legitim al domnului preşedinte Antonescu de a cere lămuririle necesare de la doamna Kovesi pentru acei 8,5 milioane de români cinstiţi şi corecţi care au votat", a spus Victor Ponta,  la România Tv.

Referitor la o posibilă coabitare între el şi preşedintele suspendat Traian Băsescu în eventualitatea întoarcerii acestuia din urmă la Cotroceni, premierul a spus: "După interviul din The Guardian, titlul pus în ţară nu prea are legătură cu fondul. Eu am spus că un prim ministru trebuie să coabiteze cu orice perşedinte în măsura în care acesta îşi respectă atribuţiile constituţionale. Or, în opt ani de zile, Traian Băsescu nu şi-a respectat niciodată atribuţiile şi prin comportamentul său de până astăzi dovedeşte că nu are de gând vreodată să se comporte doar ca preşedinte. Eu nu dau nici 1 a sută şanse ca domnul Băsescu, dacă va fi reinstaurat la Cotroceni împotriva voinţei românilor exprimată la referendum, să se schimbe peste noapte şi să devină un om responsabil. Se va purta ca şi până acum".Victor Ponta a precizat că, luni, va participa la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul căreia va cere explicaţii de la procurorul general Laura Codruţa Kovesi cu privire la ancheta desfăşurată de procurori în ţară, unde "se duc prin casele oamenilor de la ţară şi îi întreabă ce au votat".

"S-a mai întâmplat aşa ceva în 1946, când n-au votat românii cum se aştepta puterea de atunci, iar doamna Kovesi are obligaţia să explice în faţa CSM de ce se întâmplă asemenea lucruri. Această anchetă are un singur efect: de a intimida şi de a-i speria pe oameni. Nici măcar nu poţi să strângi probe pentru că din punct de vedere legal nici n-ai voie să-l întrebi pe om dacă a votat şi cu cine. Este o metodă care s-a mai folosit de către comunişti. Când regimul Băsescu va fi schimbat, abia atunci vom putea spune că în sfârşit s-a terminat cu comunismul în România”, a conchis Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite