Ponta: "Ştirile de la TV legate de relaţia leu-euro fac rău"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ponta consideră că ştirile transmise de posturile TV prin care se anunţă prăbuşirea leului în raport cu moneda europeană nu sunt admisibile în nicio ţară cu piaţă financiar-bancară liberă şi afirmă că, cu cât sunt date la TV mai multe astfel de ştiri, "cu atât s-ar putea să fie mai rău".

El a arătat că nu a transmis populaţiei că nu are motive să îşi facă griji pentru evoluţia monedei naţionale, ci că titluri de ştiri transmise de posturile TV de genul "leul se prăbuşeşte" şi "s-a scăpat situaţia de sub control" nu sunt admisibile în nicio ţară cu piaţă financiar-bancară liberă.

Premierul a insistat asupra faptului că membrii comitetului special coordonat de guvernatorul Băncii Naţionale a României, la care participă şi ministrul Finanţelor, au toate instrumentele şi capacitatea pentru a ţine situaţia sub control.

Şeful Guvernului a adăugat că, cu cât sunt date la TV mai multe ştiri, "cu atât s-ar putea să fie mai rău".

Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României a atins, miercuri, un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani faţă de marţi, iar dealerii spun că banca centrală a vândut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuată a leului.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat miercuri că noul maxim istoric al cursului de schimb este cauzat de "veştile rele" din zona euro, iar în aceste condiţii eforturile de temperare din parte băncilor centrale sunt limitate, deşi BNR foloseşte instrumentarul adecvat şi leul manifestă în continuare rezistenţa cea mai solidă, conform mediafax.

În sesiunea de marţi, cursul s-a plasat la 4,4452 lei/euro, iar precedentul record a fost atins miercurea trecută, de 4,4463 lei/euro.

Cursul leului faţă de euro a depăşit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,4%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

De la începutul anului, leul a pierdut 3,2% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite