Ponta: „Fie alt Guvern PDL, fie anticipate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD şi PNL au poziţii diferite în privinţa planurilor legate de moţiunea de cenzură. Liderul PSD Victor Ponta spune că PDL are sarcina de a forma un nou guvern, în cazul debarcării lui Emil Boc. Liberalii preferă consultări cu toate partidele sau anticipate.

Social-democraţii vor ca actuala majoritate să formeze alt guvern şi să desemneze alt premier, în cazul în care moţiunea de cenzură ar trece de filtrul Parlamentului.

„Planul nostru este foarte simplu: tot Puterea trebuie să formeze alt guvern şi să desemneze alt premier. Dacă nu, vom merge pe ideea de anticipate. Noi nu vrem să intrăm la guvernare înainte de alegeri", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta, pentru „Adevărul".

Potrivit acestuia, PSD a renunţat încă de anul trecut la soluţia Klaus Iohannis premier, chiar dacă Mircea Geoană a declarat recent că aceasta este încă valabilă.

„Domnul Mircea Geoană a rămas în decembrie anul trecut. I-am spus să revină în actualitate", a comentat Ponta. De altfel, într-un guvern de tehnocraţi nu mai crede nici primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care a declarat recent că „problemele sunt atât de grave încât trebuie să fie rezolvate de politicieni". 

Pe de altă parte, Victor Ponta a susţinut că social-democraţii nu au de ce să mai negocieze cu liberalii pe tema moţiunii de cenzură, întrucât, din datele sale, aceştia împărtăşesc poziţia partidului său şi au acelaşi scop - debarcarea Cabinetului Boc.

PNL aşteaptă „clarificările cu PSD"

Liberalii susţin însă că nu sunt de acord ca actuala majoritate să formeze alt guvern, în cazul în care moţiunea ar avea succes. „Un astfel de demers nu trebuie să fie doar o medalie pe pieptul Opoziţiei. Formarea altui guvern tot de actuala majoritate nu schimbă nimic, este o iluzie", a arătat vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian.

În opinia acestuia, imediat după rezultatul moţiunii, PNL şi PSD trebuie să se aşeze la masa negocierilor şi să stabilească un traseu comun. „Dacă moţiunea va strânge suficiente voturi, vor fi clarificări între liberali şi social-democraţi şi cu siguranţă se va găsi o soluţie comună", a mai comentat Vosganian.

În viziunea sa, există trei  variante de acţiune după moţiune. „În primul rând, şeful statului ar putea insista cu un premier de la PDL şi cu un guvern care să semene cu actualul şi atunci am avea o altă moţiune de cenzură. A doua posibilitate vizează organizarea unor consultări reale, ca în anul 1991, din care să rezulte un guvern cu un mandat limitat şi susţinut de toate partidele. În al treilea rând, am putea ajunge la alegeri anticipate", a explicat vicepreşedintele PNL.

Vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu a spus şi el că alegerile anticipate ar fi o soluţie, în cazul în care politicienii nu sunt în stare să ajungă la un numitor comun. „Reîntoarcerea la popor, pe care Traian Băsescu obişnuia să o invoce, este singura soluţie, dacă politicienii nu reuşesc să ajungă la un acord. Mai bine o lună de alegeri decât încă o lună de guvernare PDL", a declarat el.

„Guvernul Boc a eşuat. Nu mai are niciun fel de credibilitate şi nici competenţa necesară pentru aplicarea măsurilor economice", a continuat vicepreşedintele PNL.

„Nu jinduim după intrarea la guvernare"

Fenechiu consideră că primul pas ar fi debarcarea Cabinetului Boc, după care ar trebui demarate consultări între toate partidele, societatea civilă şi partenerii sociali în vederea formării unui nou guvern. „Nu jinduim după intrarea la guvernare. Nu pot spune acum dacă este vorba despre un guvern de tehnocraţi sau de uniune naţională", comentat vicepreşedintele PNL, liberalii situându-se astfel pe o poziţie diferită faţă de Victor Ponta, care vede doar două soluţii - cea a unui nou guvern PDL sau anticipate.

În condiţiile în care s-ar ajunge la un consens între partide şi partenerii sociali, Fenechiu nu a exclus posibilitatea ca PNL să susţină noul guvern sau chiar să participe la guvernare cu câţiva oameni competenţi. Dar asta numai dacă toate condiţiile liberalilor legate de politica fiscală şi alte măsuri economice vor fi acceptate.

"Planul nostru este foarte simplu: tot PDL trebuie să formeze alt guvern şi să desemneze alt premier. Dacă nu, vom merge pe ideea de anticipate."
Victor Ponta
preşedintele PSD

"Anticipatele sunt singura soluţie, dacă politicienii nu reuşesc să ajungă la un acord. Mai bine o lună de alegeri decât încă o lună de guvernare PDL."
Relu Fenechiu
vicepreşedinte PNL

Moţiunea care l-a demis pe Boc

Cabinetul Boc a fost demis la data de 13 octombrie 2009, ca urmare a adoptării de către Parlament a moţiunii de cenzură PNL-PSD. Parlamentul l-a „desemnat" pe Klaus Iohannis premier. Candidaţii desemnaţi de Traian Băsescu, Lucian Croitoru şi Liviu Negoiţă nu au fost validaţi de Parlament, iar Cabinetul Boc a rămas pe poziţii, fiind reînvestit după scrutinul prezidenţial.

Între timp, ca urmare a plecării unor parlamentari de la PSD şi PNL către PDL sau UNPR, cele două formaţiuni nu mai au majoritatea necesară debarcării guvernului, lipsindu-le 21 de voturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite