Ponta pentru Wall Street Journal: Pentru binele ţării, Curtea trebuie să dea un verdict rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat publicaţiei "The Wall Street Journal", premierul Victor Ponta îndeamnă Curtea Constituţională să ia rapid o decizie privind validitatea referendumului, considerând că este "cea mai nefastă perioadă pentru o criză economică".

"Pentru binele ţării, trebuie să dea un verdict (n.r. - Curtea Constituţională)", a spus Ponta într-un interviu acord publicaţiei The Wall Street Journal. "E cea mai nefastă perioadă pentru o criză politică, având în vedere situaţia economică şi politică din Europa", a continuat premierul.

Premierul a susţinut că democraţia din România nu se află în pericol şi a promis că va respecta decizia Curţii Constituţionale. "Chiar dacă îmi va plăcea decizia sau nu, nu pot decât să respect verdictul şi să îl aplic", a mai spus prim-ministrul.

"Ponta şi aliaţii săi din coaliţia guvernamentală de stânga au atras criticile Uniunii Europene şi ale Statelor Unite pentru campania lor de a-l demite pe preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu. Bruxelles-ul şi Washington-ul au spus că statul de drept este ameninţat", aminteşte The Wall Street Journal. "Dacă Băsesc va fi repus în funcţie, ar putea urma o perioadă de coabitare extrem de agitată", mai scriu cei de la publicaţia financiară.

Publicaţia aminteşte despre minimele pe care le-a atins leul în comparaţie cu moneda unică europeană pe fondul disputei politice. "Deprecirea leului a dăunat afacerilor şi gospodăriilor", mai notează WSJ. Jurnaliştii americani menţionează că moneda românească şi-a mai revenit în ultimele zile datorită intervenţiei băncii centrale, dar şi a anunţului delegaţiei FMI, care a susţinut că politica fiscală a României este, în linii mari, pe drumul cel bun.

"Dacă se încheie criza politică, leul se va consolida, la fel şi situaţia macroeconomică. (...) Perioada de instabilitate a durat prea mult", a mai declarat Ponta pentru WSJ.

Ponta a declarat că intenţionează să-şi continue planurile pentru restructurarea sistemelor educaţional şi sanitar, mai relatează WSJ. "Este limpede acum că avem susţinerea oamenilor", a spus el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite