Ponta: "Vreau un preşedinte cu rol reprezentativ, ca în Austria"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi recunoaşte că a pierdut lupta pentru putere în faţa preşedintelui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a mărturisit publicaţiei austriace "Die Presse" că Guvernul are un obiectiv important pentru anul viitor, respectiv reformarea Constituţiei astfel încât preşedintele să aibă doar un rol reprezentativ.

"Dacă în data de 9 decembrie vom primi un mandat pentru următorii patru ani, atunci vom demara agenda reformelor. 2013 este anul ideal pentru o reformă a Constituţiei. Din criza actuală am învăţat că actuala Constituţie oferă posibilităţi limitate de soluţionare a unui asemenea conflict", a declarat Ponta pentru publicaţia străină.

"Cred că ar trebui să învăţăm multe din situaţia existentă în Austria. La fel ca în România, preşedintele e ales direct de populaţie. O altă similitudine este faptul că Guvernul răspunde doar în faţa Parlamentului nu şi în faţa preşedintelui. Îmi doresc un preşedinte ca în Austria, care să se limiteze la simpla reprezentare a ţării şi să lase guvernarea în sarcina Guvernului. Devine o situaţie problematică dacă preşedintele intervine în procesul de guvernare şi, din această perspectivă, Băsescu are o personalitate puternică", a mai afirmat premierul.

Totuşi, Ponta spune că această reformă n-ar fi îndreptată împotriva preşedintelui actual, ci ar fi un semnal pentru viitorul şef de stat care " trebuie să înţeleagă că rolul său nu este să intervină în munca Guvernului, ci doar să reprezinte ţara şi să medieze între diferitele tabere politice. Exact cum face preşedintele Heinz Fischer în Austria".

Ponta a ţinut să precizeze pentru publicaţia străină că în timpul mandatului său de premier a reuşit "suficiente realizări".

Cu privire la tentativa de demitere a preşedintelui, Ponta spune că "atât timp cât ot să învăţ din greşelile mele, cred că există speranţă".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite