Ponta spune că Victor Alistar va fi numit cel mai probabil secretar de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat că Victor Alistar, propus şi retras ulterior din postul de ministru delegat pentru strategii guvernamentale, va fi numit cel mai probabil secretar de stat şi va coordona un departament destinat acestor strategii.

"Probabil va fi numit secretar de stat, am nevoie de el", a spus Ponta, la Antena 3.

Victor Alistar fusese propus ministru delegat pentru strategii guvernamentale, însă premierul Victor Ponta a anunţat ulterior că acesta nu va face parte din miniştrii pe care îi va propune în Parlament şi nici nu face altă nominalizare.

Nominalizarea lui Alistar a fost criticată de PDL, iar ANI arăta că acesta are interdicţie de a ocupa funcţii publice timp de trei ani, până în 7 august 2012, ca urmare a actului de constatare a incompatibilităţii sale, rămas definitiv în august 2009.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) informa că Victor Alistar s-a aflat, în perioada 12 octombrie 2001 - 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, fiind atât angajat al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cât şi director executiv al Asociaţiei Române pentru Transparenţă şi avocat definitiv. Actul ANI nu a fost constestat, astfel că a rămas irevocabil.

Astfel, lui Victor Alistar i s-a aplicat sancţiunea de decădere din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare, respectiv până la data de 7 august 2012.

Ca urmare a rămânerii definitive a stării de incompatibilitate a lui Alistar, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a cerut Curţii de Apel Bucureşti, în octombrie 2009, anularea actelor administrative emise de către preşedintele ANFP în vederea aprobării cererilor de suspendare, respectiv de prelungire a suspendării raportului de serviciu în cazul lui Victor Alistar, precum şi pentru anularea menţiunilor din cartea de muncă a acestuia, pentru perioada 2004-2009.

Acţiunea ANFP a fost respinsă întrucât a fost introdusă târziu. Curtea de Apel Bucureşti a luat act de renunţarea reclamantei ANFP la judecarea capătului de cerere având ca obiect anularea menţiunilor efectuate în carnetul de muncă al pârâtului Alistar Teodor Victor în perioada 2004-2009.

După ce Curtea de Apel Bucureşti a decis respingerea acţiunii ANFP pentru că a fost depusă târziu la instanţă, Alistar a anunţat că a făcut recurs, întrucât avea termen cinci zile. Ulterior, CAB şi-a motivat decizia, pe care Alistar o consideră favorabilă, întrucât judecătorii susţin că "actul nu are caracterul unui act administrativ definitiv, ci că reprezintă un act aflat încă în procedura de control nefinalizată de ANI, care nu poate produce efecte juridice, şi că nu poate fi atacat în faţa instanţei de contencios administrativ până când cercetarea ANI nu se finalizează pe baza măsurilor dispuse la paginile 19 şi 20 din actul de constatare".

Totuşi, CAB a menţinut legalitatea actului.
Chiar în motivarea recursului înaintat la ICCJ Alistar spune că deşi CAB a criticat actului ANI, instanţa nu l-a înlăturat.

Vineri, Alistar şi-a retras recursul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite