Ponta se întâlneşte la Bruxelles cu preşedintele Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta va avea, vineri seara, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cei doi urmând să susţină şi o declaraţie comună de presă, potrivit agendei oficialului european.

Întrevederea va avea loc de la ora locală 18.15.

Ponta se află la Bruxelles la acest sfârşit de săptămână pentru a participa, în calitate de preşedinte al Partidului Social-Democrat, la Congresul Partidului Socialist European, Schulz aparţinând aceleiaşi familii politice.

Congresul PES trebuia organizat la Bucureşti, însă conducerea socialiştilor europeni a luat decizia mutării reuniunii la Bruxelles, anunţul fiind făcut la o reuniune a Internaţionalei Socialiste desfăşurată în Africa de Sud, după o întrevedere a lui Ponta cu preşedintele PES, Serghei Stanişev, şi liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda.

Ponta a transmis atunci şi o scrisoare liderilor PES, în care arăta că solicită organizarea Congresului la Bruxelles, lucru justificat de "inabilitatea" oficialilor de la Bucureşti de a explica în plan extern acţiunile politice privind demiterea lui Traian Băsescu.

"Din păcate, pe plan european, din cauza sprijinului necondiţionat acordat de PPE şi a inabilităţii noastre de a explica mass media exact condiţiile constituţionale şi politice, informările părtinitoare transmise de echipa lui Traian Băsescu au avut succes şi au afectat imaginea internaţională a ţării şi a Guvernului pe care îl conduc. Concluziile au fost trase doar pe baza afirmaţiilor făcute de una dintre părţi şi este obligaţia mea ca, în perioada următoare, să explic tuturor partenerilor europeni adevărul despre situaţia din ţara mea", a scris Victor Ponta în scrisoarea adresată liderilor PES Sergei Stanishev şi Philip Cordery, secretarul general.

Ponta a spus că liderii SPD, formaţiunea social-democrată din Germania, i-au spus că n-ar fi venit la Bucureşti la Congresul PES, deoarece în Germania, unde vor fi alegeri, presa a fost foarte critică la adresa României, el opinând totodată că "fosta securitate a lui Ceauşescu" are în această ţară "cei mai buni oameni în presă".

"Liderii SPD mi-au spus: <<Dom'ne, în Germania principalele mijloace de presă au fost foarte critice cu România, noi suntem într-o bătălie cumplită>>. Au alegeri şi îmi doresc foarte tare să câştige algerile, adică să piardă doamna Merkel şi CDU. Mi-au spus că n-ar fi venit la Bucureşti (...) Au o bătălie internă şi Germania e Germania. Ideea a fost că, dacă veneau la Bucureşti, după ce tot ne-a făcut nouă presa germană, îi ataca", a afirmat Ponta.

Într-un briefing de presă desfăşurat vineri la Bruxelles, secretarul general PES, Philip Cordery, a declarat că ar fi fost o mare realizare pentru Ponta să aibă solidaritatea socialiştilor europeni în contextual alegerilor din 9 decembrie, însă aceştia cred ce va descurca bine oricum şi îi urează success.

"În contextul tensiunilor dintre preşedinte şi parlament, şi Victor însuşi a avut cererea şi nu a vrut ca problemele interne din România să distorsioneze mesajul pe care acest congres vrea să-l dea la nivelul întregii UE. Din punctul nostru de vedere, poporul român va da propriul verdict asupra a ceea ce s-a întâmplat în decembrie, iar prezenţa noastră acolo ar fi stat în calea acestui lucru. Dar aş vrea să-i mulţumesc public din partea PES lui Victor pentru înţelegerea lui. Ar fi fost o mare realizare pentru el ca partidul să-i arate toată această solidaritate, dar îi dorim tot norocul şi credem că se va descurca bine oricum", a spus Cordery.

Întrebat dacă viitorul Congres PES va fi la Bucureşti, el a arătat că ar putea fi luat în considerare, însă după decembrie. "Avem acest congres la fiecare doi ani şi va fi luat în considerare. Dar nu până în decembrie", a concluzionat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite