Victor Ponta îl ameninţă pe Traian Băsescu cu tribunalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD Victor Ponta îl ameninţă pe preşedintele Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, că îl va acţiona în instanţă dacă nu aduce probe pentru acuzaţiile potrivit cărora Mircea Geoană, pe atunci preşedintele PSD, ar fi primit o sponsorizare din partea Gold Corporation în campania pentru prezidenţialele din 2009.

"Doresc să anunţ opinia publică, dar şi pe dvs. (Traian Băsescu -n.r.), că am verificat în contabilitatea partidului şi nu există înregistrată nici o sponsorizare pe care compania Gold Corporation să o fi acordat domnului Geoană. Înţeleg din declaraţiile dvs că aveţi cunoştinţă de o finanţare ilegală şi, din acest motiv, vă rog să ne comunicaţi şi nouă aceste date", se arată în scrisoarea deschisă adresată de Ponta preşedintelui Traian Băsescu.
Liderul PSD atrage atenţia că preşedintele e obligat de lege să nu ascundă asemenea indii, dacă le deţine, şi să le prezinte instituţiilor competente şi dă asigurări că, dacă asemenea ilegalităţi ar fi constatate, nu va ezita să ia măsurile politice corespunzătoare din funcţia de preşedinte al partidului.
"În cazul în care nu veţi face publice aceste date, vom considera că afirmaţiile dvs reprezintă un nou gest de iresponsabilitate, devenit deja uzual pentru dvs, care vă descalifică iremediabil, incompatibil cu funcţia pe care vremelnic o deţineti, o nouă calomnie gravă la adresa unui fost preşedinte al partidului nostru", mai scrie Ponta în epistola către şeful statului.
Victor Ponta ameninţă că îl va acţiona în instanţă pe preşedinte dacă nu face publice informaţiile pe care le-ar deţine. "Vă anunţ oficial că într-un asemenea caz PSD vă va acţiona în judecată pentru repararea daunelor de imagine produse nouă ca partid şi candidatului nostru la funcţia prezidenţială", sspune social-democratul.
Preşedintele Traian Băsescu a răspuns luni acuzaţiilor lui Victor Ponta potrivit cărora campania sa ar fi fost finanţată de compania care va exploata zăcământul de aur de la Roşia Montană, afirmând că pesedistul este imatur şi sugerând că acesta ştie poate de o sponsorizare a lui Mircea Geoană.
"Omul acesta este atât de imatur încât mi-e şi jenă să-i mai răspund. Deja o să încep să întreb cine este Ponta ăsta. Este un om imatur, care până să ajungă la maturitatea necesară unui preşedinte de partid îşi va împinge partidul la 20 de ani de opoziţie", a spus Băsescu la TVR, respingând acuzaţiile că acum şi-ar "răsplăti" finanţatorii din campanie prin susţinerea faţă de proiectul Roşia Montană.
"Cum poţi să spui o asemenea prostie despre şeful statului tău? Atâta îl duce capul, atâta spune", a mai spus preşedintele.
Traian Băsescu a dat asigurări că el nu a avut nicio finanţare de la acea companie, dar l-a invitat pe Ponta să se gândească dacă nu ştie el ceva, "ca şef de campanie" al lui Mircea Geoană, despre o posibilă finanţare. "Atâta timp cât el spune că-mi răsplătesc finanţatorii mă gândesc că ştie sigur că Gabriel Resources a finanţat pe cineva şi, dacă la mine nu, probabil ştie ceva, am fost doar doi candidaţi în turul II", a spus Băsescu. "Nu trebuie să luăm în serios un om imatur. Uitaţi-vă la toate reacţii lui", a conchis preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Sulina, că este un susţinător al proiectului Roşia Montană, dar consideră că trebuie renegocitate condiţiile de partajare a beneficiilor de pe urma exploatării, iar măsurile de protejare a mediului trebuie să fie la standard european.
Ulterior, președintele PSD, Victor Ponta, a declarat că, înainte de a debuta exploatarea de la Roșia Montană, compania Gold Corporation ar trebui să facă publică lista politicienilor pe care i-a sponsorizat, susţinâd că Traian Băsescu, sprijind proiectul, de fapt îşi apără sponsorii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite