Ponta: Dacă Băsescu va fi demis, putem organiza prezidențialele cu cele parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta, a declarat luni că în cazul demiterii lui Traian Băsescu prin referendum, în România ar putea avea loc alegeri prezidențiale odată cu parlamentarele prin care românii aleg pe cine doresc să-i conducă.

"Dacă mâine sau în perioada imediat următoare dl Băsescu va fi demis, atunci da, avem posibilitatea și legală, și constituțională, adică ne încadrăm în acele termene prevăzute de Constituție pentru a face alegeri prezidențiale odată cu cele parlamentare", a susținut Ponta într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

"Cred că de fapt ar fi cea mai democratică rezolvare. Românii ar veni și dacă nu sunt mulțumiți de USL, de Ponta că nu știu ce le-a făcut, a plagiat, de Antonescu că nu se trezește dimineața, nu ne mai aleg pe noi. Dar dacă oamenii ar veni în noiembrie și ar vota președinte pe Antonescu și majoritate parlamentară a USL-ului cu Guvern Ponta, măcar știm pe ce direcție mergem. Așa, inevitabil mergem pe două direcții și la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, ajung tot contradictorii aceste direcții", mai adăugat el.

Ponta a mai este de părere că "la 1 decembrie, ar trebuie să mă prezint și eu (în fața electoratului, n.red.), Victor Ponta, dacă oamenii mai vor să fiu prim-ministru, bine, dacă nu aleg un alt prim-ministru și de asemenea, ar trebui să aleagă un președinte, altfel vom sta într-un fel de blocaj, din păcate încă destul timp și e o perioadă economică în toată Europa, cumplit de grea", scrie NewsIn.

Cât despre o eventuală demisie a lui Traian Băsescu în perioada următoare, Ponta spune că "nu crede" în acest lucru și este de părere că "dl Băsescu își va ține de funcție până-n ultima secundă", asemănând acest lucru cu perioada revoluției din 1989.

"Nu știu (dacă Traian Băsescu va demisiona în perioada următoare (în cazul invalidării referendumului, n.red.), dar dacă mă întrebați pe mine, părerea mea, nu, nu cred. Cred că dl Băsescu ne-a dovedit la toți în această perioadă că nu va pleca în mod democratic din funcția de președinte", a mai spus premierul.

"Este foarte clar din punctul meu de vedere că dl Băsescu își va ține de funcție până-n ultima secundă, nu știu dacă acea ultimă secundă va semăna cu 22 decembrie '89, sper să nu", a completat acesta.

De asemenea, Ponta a mai explicat că atât el cât și președintele interimar, Crin Antonescu, își doresc alegeri prezidențiale, motivând că acest lucru "ar fi extraordinar de bine pentru România" deoarece "oamenii prin votul lor să decidă odată pentru următorii cinci ani și pe cine vor să aibă președinte, și pe cine vor să aibă la guvernare".

"Dl Antonescu din câte știu eu, nu vrea să mai stea la Cotroceni ca președinte interimar, dacă ar fi după asta, ar pleca mâine de acolo. Dl Antonescu și eu, Victor Ponta, și toți cei din USL vrem să avem alegeri prezidențiale la care dl Antonescu să candideze și cred că nimic nu ar fi mai bine pentru România (...) cred că ar fi extraordinar de bine pentru România ca în luna decembrie sau la sfârșitul lunii noiembrie, oamenii prin votul lor să decidă odată pentru următorii cinci ani și pe cine vor să aibă președinte, și pe cine vor să aibă la guvernare, pentru că prin toate sondajele din acest moment, nu știu dacă se vor confirma sau nu, va rămâne Guvernul USL în continuare, ori pentru România un Guvern susținut de o majoritate clară a cetățenilor dar cu un președinte infirmat de majoritatea cetățenilor, înseamnă un blocaj", a mai susținut premierul României.

Ponta a mai subliniat că Guvernul nu mai are "niciun fel de atribuții" legate de hotărârea pe care Curtea Constituțională o va lua și consideră că judecătorii Curții "nu analizează probe" ci "ei iau o decizie în ceea ce consideră dânşii că reprezeintă listele electorale permanente". "Nu vreau să intru în detalii tehnice, că o să spun ca domnul Zegrean că legea lasă loc de interpetări. Eu am trimis datele, ce va face CCR nu ştiu să vă spun. Astăzi de la ora 17, Guvernul nu mai are ce face. Guvernul nu mai are niciun fel de atribuţii în acest proces", a mai spus Ponta.

"Nu cred ca CCR va decide pe baza datelor furnizate de Guvern. CCR nu analizează probe. Ei iau o decizie în ceea ce consideră dânşii că reprezeintă listele electorale permanente", a mai completat acesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite