Politizarea ICR, ultimul act

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Marga, preşedintele ICR
Andrei Marga, preşedintele ICR

Implicarea politicului în organizarea Institutului Cultural Român (ICR) a ajuns la ultimul act, după ce plenul Senatului a votat numirea a 14 membri în Consiliul de conducere al Institutului, propuşi de grupurile parlamentare din această Cameră şi de uniunile de creatori.

Până să fie votaţi în plen, aceştia au primit votul favorabil al membrilor Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă şi al senatorilor din Comisia pentru politică externă.

Astfel, din acest consiliu vor face parte Demeny Peter (UDMR), Adriana Popescu şi Vlad Păunescu (PNL), Octavian Mihail Sachelarie şi Florin Codre (PSD), Zoe Petre (PNL) şi Ruxandra Garofeanu (UNPR), candidaţi propuşi de grupurile parlamentare. Până la trecerea ICR din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, cei 14 membri ai Consiliului de conducere erau desemnaţi de către preşedintele Traian Băsescu. Însă şeful statului numea şapte persoane la recomandarea preşedintelui ICR, Horia Roman Patapievici, şi şapte la propunerea uniunilor de creaţie.

În acest moment, după ordonanţa de urgenţă privind funcţionarea ICR, Senatul numeşte 14 din cei 21 de membri ai Consiliului de Conducere - şapte la propunerea Biroului Permanent al Senatului, şapte la propunerea uniunilor de creaţie.

 Din Consiliul de Conducere vor mai face parte Ştefan Gheorghiu (Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România), Mihai Zamfir (Uniunea Scri­itorilor din România), Viorica Curea (Uniunea Arhitecţilor din România), Aurelia Corbeanu (Uniunea Teatrală din România), Cristian Russu (Uniunea Artiştilor Plastici din România), Gheorghe Arsene (Asociaţia Editorilor din România) şi Laurenţiu Damian (Uniunea Cineaştilor din România), propuşi de uniunile de creatori. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite