Poliţiştii nu scapă de concedieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au adoptat un proiect de lege în care reprezentanţii Puterii „au strecurat" amendamente care permit ca disponibilizările poliţiştilor să se facă prin ordin al ministrului.

După ce săptămâna trecută Puterea nu a reuşit să treacă prin Camera Deputaţilor proiectul de lege privind concedierea poliţiştilor, deputaţii PDL au găsit o soluţie salvatoare pentru ca angajaţii MAI să poată fi trimişi acasă. Găselniţa a constat în introducerea unor amendamente în proiectul de lege privind Statutul poliţiştilor, aflat în dezbaterea Camerei. În şedinţa de ieri după-amiaza, Statutul poliţiştilor a fost reîntors din plen, unde urma să fie dezbătut pe articole, şi retrimis la Comisia pentru apărare, unde, în aceeaşi seară, textul a fost modificat la propunerea deputaţilor UNPR.

Modificarea stabileşte că "procedura şi cazurile de modificare sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor". În plus, reconversia profesională ar urma să se facă după disponibilizare, şi nu în cele şase luni de dinainte, ca până acum. Preşedintele Comisiei de Apărare, democrat-liberalul Costică Canacheu, a declarat că există posibilitatea acordării de plăţi compensatorii pentru cei disponibilizaţi „de la caz la caz", dar nu va mai fi vorba sub nicio formă de 12 sau de 24 de salarii.

După amendarea la Comisia de Apărare, proiectul de lege privind Statutul poliţiştilor a fost dezbătut pe articole în şedinţa de azi şi apoi supus votului plenului, în ciuda protestelor Opoziţiei. "Ceea ce se încearcă este ca, pe sub uşă, să se întoarcă votul de săptămâna trecută de o manieră inadmisibilă pentru comisia de apărare şi pentru oamenii care lucrează în sistemul de ordine publică", a acuzat deputatul PNL Victor Paul Dobre. "Ministerul dispunea de acea comisie de disciplină care, înainte de a fi dat un om afară, îl judeca mai întâi şi, la propunerea comisiei, se făcea un raport către ministru. Acum ministrul devine dictator, poate să aibă putere faţă de orice angajat al MAI", a criticat şi Aura Vasile, viceliderul deputaţilor PSD.
Proiectul de lege a fost însă adoptat datorită mobilizării PDL.

Traian Igaş, ministrul de Interne, a declarat că restructurarea ministerului trebuie făcută neaparat, în caz contrar existând riscul ca salariile angajaţilor să nu mai poată fi plătite. „Am cerut tuturor şefilor de arme să solicite organigramele din teritoriu
şi urmează să vedem unde putem să facem corecturi", a menţionat Igaş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite