Politicienii spun lucruri urâte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Bleotu s-a „scuzat“ ulterior, susţinând că Maria Barna este doar „o curvă politică“
Vasile Bleotu s-a „scuzat“ ulterior, susţinând că Maria Barna este doar „o curvă politică“

„Curvă“, „căcănar“, „nulitate“, „circar bătrân“ sau „maimuţă“ sunt doar câteva mostre de ştampile pe care politicienii le-au lipit pe fruntea colegilor de eşichier.

Ultimul scandal iscat în Parlament în timpul dezbaterilor pe buget, când deputatul Vasile Bleotu (PSD) i-a strigat „nulitate" şi „curvă" colegei sale Maria Barna (UNPR), este doar un episod din lungul şir al răfuielilor ca la uşa cortului, consumate între politicieni.

Şi fostul lider PSD, Mircea Geoană, şi-a ieşit rău din pepeni când a fost dat afară din partid şi îndepărtat de la şefia Senatului, transmiţându‑i lui Victor Ponta că „dă dovadă de cretinism". Pe Ion Iliescu l-a catalogat drept „un subiect închis în catafalc şi dus în altă aripă a istoriei".

„Geoană a fost de-o obrăznicie fără seamăn, n-a învăţat nimic până acum", a fost replica imediată a celui care l-a făcut „prostănac" pe actualul senator independent. „Cred că l-am înjurat", a recunoscut recent Geoană, amintindu-şi de porecla pe care Iliescu i-a dat-o în 2005. După ce a anunţat că nu va renunţa la visul de a deveni preşedintele României, Geoană a fost ironizat vulgar de preşedintele PNL, Crin Antonescu: „Profeţia era în baie, tot aşa de unul singur?"

Cultura „căcănarului"

Enervat că din şedinţa conducerii PDL „s-au scurs" informaţii cum că nu vrea să‑şi achite datoria pe care o are la partid, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a reacţionat vehement: „Există un căcănar în Biroul Permanent Naţional care se gândeşte să-mi facă bine şi răspândeşte idioţenii!"

„Prostul, dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul", a spus recent ministrul de Interne, Traian Igaş (PDL), referindu-se la Victor Ponta, liderul „iresponsabil al PSD", calificat drept „dezechilibrat mintal" şi de secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

De altfel, Ponta a primit ştampile şi mai „colorate", inspirate de regnul animal. Preşedintele Traian Băsescu l-a comparat cu „o maimuţică ce trebuie să facă ceva frumos". „La Cotroceni, Băsescu căuta după sticlă pe jos", i-a întors-o în vară preşedintele PSD, după o vizită la Preşedinţie.

Ieri, Ponta a scris pe blog că şeful statului este „un câine surd la vânătoare", despre care nu îşi dă seama „dacă îşi bate joc cu cinism de noi toţi sau chiar dă semne de senilitate politică", referindu-se la participarea preşedintelui la Consiliul European.

Aluzii referitoare la preocupările preşedintelui a făcut şi şeful liberalilor, Crin Antonescu. „Nu te poţi duce ca un beţiv la cârciumă să-ţi dai cu părerea tu despre simbolurile naţionale", a fost comentariul liberalului după acuzele aduse de preşedintele Băsescu la adresa Regelui Mihai. Recent, Antonescu a plusat: „Băsescu este un circar bătrân". De furia lui Antonescu nu a scăpat nici Rodica Culcer, „o pensionară nesimţită", care nu voia să renunţe la şefia ştirilor TVR.

Limbaj prezidenţial colorat

La rândul său, Traian Băsescu l-a taxat drept „imatur" şi „superficial" pe Crin Antonescu, pe care l-a prezentat într-o emisiune televizată drept „Porumbacu", aliatul lui „Felix", deşi liberalul a primit de la CNSAS, în 2005, un verdict de necolaborare cu Securitatea. „Ţigancă împuţită", „găozar", „păsărică" sunt alte exemple de expresii prezidenţiale devenite celebre.

Şi Adrian Năstase „a rămas în istorie" cu invitaţia de a-i fi numărate ouăle, dar şi pentru răfuiala pe care a avut-o cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, fostă Miss România, căreia i-a transmis că „frumuseţea trece, prostia, nu". Reacţia liderului PSD a venit după ce şefa deputaţilor i-a transmis că nu vrea să mai stea lângă el la şedinţele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

"Colega mea, pe care o respect, a început să mă obstrucţioneze. M-am enervat tare, dar m-am referit la sensul politic, că a trecut de la un partid la altul."
Vasile Bleotu
deputat PSD

Comentariu: „Nu au argumente"

FlorinTudose, psihiatru

"Liderii politici n-au nici idei, nici argumente, şi recurg la cuvinte agresive pentru a-şi masca lipsurile. Se dezbracă de caracter sub cupola Parlamentului, coborând foarte mult nivelul limbajului, arătându-ne ce fel de oameni sunt, de fapt. Dar nu este o patologie, sunt oameni cu actele medicale în regulă, o fac cu discernământ, ceea ce e şi mai grav. Nu sunt conştienţi că trebuie să lupţi cu forţa argumentului, nu cu nişte cuvinte ordinare."

Comentariu: „Cei educaţi nu recurg la injurii"

Mircea Kivu, sociolog

Cei mai mulţi oameni politici nu au fost educaţi pentru o astfel de carieră. În afară de lipsa educaţiei, ei nu au disponibilitatea reală spre dialog. Văd şi în dezbaterile televizate: nu îşi ascultă partenerii de discuţie, îşi urmăresc doar propriul raţionament, fără să-şi pună măcar problema că şi celălalt ar putea avea dreptate. Se poate ca şi apropierea alegerilor să fi ascuţit starea asta de conflict între Putere şi Opoziţie."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite