Politicienii nu se înghesuie să candideze pentru PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele parlamentare încearcă să-şi definitiveze listele pentru alegerile europene din noiembrie, însă liderii marcanţi evită să candideze, pentru a nu fi uitaţi de electoratul român

Partidele parlamentare încearcă să-şi definitiveze listele pentru alegerile europene din noiembrie, însă liderii marcanţi evită să candideze, pentru a nu fi uitaţi de electoratul român

Conducerile PNL, PD şi PSD s-au reunit ieri pentru a-şi stabili candidaţii la alegerile pentru Parlamentul European, care se vor desfăşura în luna noiembrie. Dacă liberalii şi democraţii şi-au nominalizat capii de listă în persoana lui Mihai Răzvan Ungureanu, respectiv Sorin Frunzăverde, pesediştii nu au putut avansa niciun nume.

Politicienii cu notorietate evită să se rupă de realităţile româneşti plecând la Bruxelles, mai ales că mandatul pe care îl vor avea va fi de aproximativ un an şi jumătate. Totuşi, partidele parlamentare au în vedere faptul că scrutinul din toamnă va fi un bun prilej pentru a-şi verifica forţa electorală.

Lista PNL pentru europarlamentare va fi deschisă de fostul ministru de externe Mihai Răzvan Ungureanu, alături de care vor candida liberali care întrunesc criteriile stabilite de Coaliţia pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene. Şeful de campanie, secretarul general Dan Motreanu, a declarat, ieri, că Biroul Politic Central al partidului a revalidat aceste criterii - candidaţii trebuie să nu fi folosit poziţia publică în avantajul personal, să nu fi fost oportunişti sau traseişti politici, să nu fi fost implicaţi în afaceri necurate şi să nu fi cooperat cu fosta Securitate -, la care se vor adăuga unele norme de partid, precum vechimea şi implicarea politică. Motreanu a precizat că Ungureanu va trebui să se reînscrie în PNL, întrucât el s-a autosuspendat din partid în primăvară, când a fost numit reprezentant al României la SECI - Viena. "Răzvan Ungureanu a acceptat să candideze şi nu a pus niciun fel de condiţie", a spus secretarul general al PNL, întrebat dacă fostul şef al diplomaţiei româneşti a pus vreo condiţie pentru a deschide lista pentru PE.

Motreanu a adăugat că pe listele pentru alegerile locale de anul viitor nu vor fi înscrişi oameni a căror cotă de popularitate în rândul alegătorilor este mai mică de 20 de procente.

PD ţinteşte 14 mandate

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, spune că democraţii vor să adune 35-40% din voturile românilor la alegerile europarlamentare, scor ce le-ar aduce 14 mandate în Legislativul comunitar. "Aproape sigur, cap de listă va fi Sorin Frunzăverde", a precizat Blaga, care este şeful de campanie al PD. El susţine că pe listele partidului vor figura şi reprezentanţi ai celor opt regiuni de dezvoltare, precum primarul Oradei, preşedintele Consiliului Judeţean Arad şi viceprimarul din Galaţi. Preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a afirmat că, până în prezent, au fost validate candidaturile a 65 de persoane, dintre care vor trebui selectate 45. Printre cei în cauză se numără Roberta Anastase, Sebastian Bodu, Sorin Frunzăverde, Monica Iacob Ritzi, Marian Jean Marinescu şi Valeriu Tabără. Videanu a refuzat să prezinte lista completă a candidaţilor, arătând că aceasta va fi pusă la dispoziţie, mai întâi, Coaliţiei pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene. Asociaţia de organizaţii civice amintită a militat la alegerile din 2004 pentru aplicarea criteriilor etice la întocmirea listelor şi a deconspirat problemele de imagine ale unora dintre candidaţi.

PSD nu a terminat lista eurocandidaţilor

Social-democraţii nu au finalizat încă lista pentru alegerile europene. Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a anunţat că, până vineri, pesediştii vor finaliza lista candidaţilor partidului la alegerile pentru Parlamentul European. Documentul va primi, vineri, aprobarea Comitetului Executiv Naţional. Tot atunci, pesediştii vor decide şi cine va fi şeful campaniei pentru PE. Diaconescu a spus că lista va cuprinde candidaţii în ordine alfabetică, poziţia lor urmând să fie stabilită, în luna septembrie, pe baza unor evaluări desfăşurate pe tot parcursul verii. El a adăugat că partidul va ţine cont de criteriile propuse de Coaliţia pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene şi cele ale socialiştilor francezi. Diaconescu a spus că obiectivul PSD este să obţină cel puţin 12 mandate de eurodeputat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite