Politicienii exersează limbajul de cartier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insultele sunt folosite de adversari pentru a explica electoratului "adevărata faţă" a şefului statului Politicienii au schimbat în ultima vreme registrul oratoric, trecând de la

Insultele sunt folosite de adversari pentru a explica electoratului "adevărata faţă" a şefului statului

Politicienii au schimbat în ultima vreme registrul oratoric, trecând de la discursul civilizat la violenţe de limbaj, pentru a arăta electoratului, aşa cum au promis, "cine e adevăratul Traian Băsescu". Cu nici două săptămâni înainte de ziua în care populaţia va decide prin referendum dacă preşedintele suspendat va mai păstra cea mai înaltă demnitate în stat, lideri ai partidelor politice parlamentare au trecut la insulte la adresa şefului de stat suspendat şi a colaboratorilor acestuia.

Liberalii s-au arătat cei mai deranjaţi de recentele afirmaţii făcute de către Băsescu, referitoare la aservirea clasei politice de către oligarhii tranziţiei şi la existenţa unui complot străin pentru suspendarea sa. Vicepreşedintele liberal Teodor Meleşcanu nu s-a zgârcit în epitete, caracterizând opiniile preşedintelui ca fiind "o monstruozitate" şi "un semn de boală" ale unui "politician paranoic", "cu o obsesie bolnavă pentru putere".

Băsescu egal satrap

"Domnul Băsescu continuă şirul de calomnii la adresa celor mai mulţi dintre oamenii politici români şi cred că, mai devreme sau mai târziu, va trebui tras la răspundere şi în justiţie pentru aceste afirmaţii iresponsabile pe care le face de ani de zile. (…) A luat-o pe o cale cu totul anormală şi a depăşit tot ceea ce înseamnă limitele polemicii publice", a declarat, la rândul său, vicele PNL, Crin Antonescu.

"Cameleon politic", "satrap care-şi doreşte prea multă putere" este şeful statului, în viziunea altui liberal, deputatul George Scutaru, în timp ce pentru conservatorul Codruţ Şereş, Băsescu este "preşedinte cu apucături dictatoriale", cu "mesaje similare apucăturilor staliniste ale anilor 50". Aceeaşi opinie consonantă a apărut şi la PSD. "Traian Băsescu este un om politic terminat care ţine România în carantină", a declarat sâmbătă liderul social-democrat Mircea Geoană, în faţa celor 6.000 de participanţi la mitingul organizat de partid la Constanţa.

Macovei, insultată "cu multă plăcere" de Voiculescu

Virulenţa mesajului politic a fost dusă la extrem de către liderul PC, Dan Voiculescu. El a intervenit telefonic în emisiunea Grabrielei Vrânceanu Firea, "Ştirea Zilei", unde era invitată Monica Macovei, fostul ministru al justiţiei. "Doamnă procuror, de unde atâta făţărnicie la dumneavoastră? Atâta talent de a juca teatru? Parcă sunteţi fată mare, aşa... nu ai mirosit nimic"(...) Îmi face multă plăcere să vă insult, pentru că jucaţi un teatru de care poporului român îi este ruşine, doamnă Macovei! Doamnă procuror ceauşist", a ricanat Voiculescu. Ieşirea oratorică a liderului PC s-a soldat cu autosesizarea CNA, care a sancţionat "atitudinea insidioasă agresivă" manifestată faţă de invitat şi mustrarea verbală a moderatorului emisiunii de către "patron".

"Dan Voiculescu a admonestat-o, folosind un ton şi un limbaj neadecvate exprimării în spaţiul public, fapt ce ridică un mare semn de întrebare în legătură cu relaţiile dintre patronat şi ziarişti", se arată într-un comunicat al CNA.

Domnul Băsescu continuă şirul de calomnii la adresa celor mai mulţi dintre oamenii politici români şi cred că, mai devreme sau mai târziu, va trebui tras la răspundere şi în justiţie pentru aceste afirmaţii iresponsabile
Crin Antonescu,
vicepreşedinte PNL

Vocabularul băsescian, la concurenţă cu al politicianului dâmboviţean

Preşedintelui Traian Băsescu nu-i sunt străine ieşirile de limbaj. Chiar dacă în campania pentru referendum a dovedit moderaţie folosind o serie de cuvinte preţioase, alese parcă din DEX, insultele publice nu au ocolit vocabularul ocupantului scaunului prezidenţial. Celebră va rămâne sintagma de "găozar" cu care l-a blagoslovit pe un ziarist, de-a lungul jocului său de-a şoarecele şi pisica, cu reprezentanţii presei. Nici politicienii nu au fost scutiţi de vorbe dulci à la Băsescu. Limbajul mai puţin diplomatic folosit de Meleşcanu poate fi comparat cu portretul pe care Băsescu i l-a zugrăvit cu şapte ani în urmă într-o singură frază: "O grămadă de gunoi, în costum Armani".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite