Politicienii dau buzna la doctorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 180 de parlamentari şi-au exprimat dorinţa de a obţine cel mai înalt titlu academic. Unul dintre ei, Miron Mitrea, a fost exmatriculat de curând. Fostul ministru al

Cel puţin 180 de parlamentari şi-au exprimat dorinţa de a obţine cel mai înalt titlu academic. Unul dintre ei, Miron Mitrea, a fost exmatriculat de curând.

Fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea a fost exmatriculat, zilele trecute, împreună cu alte 107 persoane de la Şcoala Doctorală a Universităţii Oradea pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate odată cu admiterea sa, iar perioada de studii permisă de lege a fost depăşită. La Camera Deputaţilor se găsesc în prezent nu mai puţin de 180 de aleşi ale căror masterate sau doctorate sunt finalizate sau în curs de finalizare.

Miron Mitrea s-a înscris la doctorat în vara anului 2002 cu teza "Strategia Guvernului privind dezvoltarea căilor ferate". Excluderea sa a fost decisă în toamna anului trecut pe considerentul că fostul rector, care îi era îndrumător, avea dreptul să conducă doctorate numai în domeniul Electrotehnică, nu şi în Management.

În plus, Mitrea nu a depus periodic, aşa cum cer procedurile legale, referatele de studii care să ateste că desfăşura activităţile de cercetare la care s-a angajat odată cu declararea temei de doctorat. Hotărârea Şcolii Doctorale a fost întărită şi printr-o Hotărâre a Senatului Universităţii. Liderul PSD susţine că s-a înscris la doctorat după o discuţie cu fostul rector, cu ocazia unei vizite la Oradea.

"Ulterior, am renunţat. Mi-am dat seama că nu era bine să-mi iau titlul în timpul mandatului ministerial", pretinde deputatul. Deşi a fost doctorand pe un loc fără taxă, Mitrea nu-şi mai aminteşte dacă a returnat sumele cheltuite pentru şcolarizarea sa: "Nu ţin minte. Eu am şi uitat de doctorat", spune Mitrea.

Doctori şi masteri cu duiumul

Eforturile lui Miron Mitrea de a deveni doctor în materie cu acte în regulă nu sunt singulare în parlament. De exemplu, deputatul PNL Tiberiu Barbuleţiu a absolvit Tehnologia Transporturilor în 1988. Doctoratul în sociologie economică l-a finalizat însă abia în 2004, la ASE Bucureşti. La polul opus, George Pruteanu, fost parlamentar PSD şi PRM, a reuşit să obţină titlul la Facultatea de Filosofie după numai un singur an de cursuri doctorale.

Ioan Bivolaru de la PSDşi colegul său de partid Ioan Cindrea au aşteptat intrarea în parlament pentru a aloca cu succes timp studiilor doctorale. Nu atât de norocoşi au fost ieşenii Gheorghe Nichita şi Relu Fenechiu, primarul PSD al urbei şi respectiv deputat PNL, amândoi exmatriculaţi de la doctorat.

Mai prevăzător, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi-a îngheţat anul doctoral. Zootehnist ca formaţie, democratul Daniel Buda este în prezent doctor în filosofie politică şi ştiinţe politice. Nini Săpunaru este doctorand la Sibiu, alături de Marele Maestru al Lojei Masonice din România, Eugen Ovidiu Chirovici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite