Politicieni, ziarişti şi principi pe eurolistele italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politicieni, ziarişti şi principi pe eurolistele italiene
Politicieni, ziarişti şi principi pe eurolistele italiene

 Liderii coaliţiei de guvernământ, Silvio Berlusconi şi Umberto Bossi, deschid listele italiene pentru Parlamentul European. "Adevărul“ vă prezintă situaţia privind alegerile pentru Legislativul de la Bruxelles din celelalte 26 de state chemate să voteze, ca şi România, în perioada 4-7 iunie.

Euroalegerile italiene au loc în paralel cu scrutinul administrativ. 16 formaţiuni politice din peninsulă participă la alegerile europene din perioada 6 -7 iunie.
 
Opt mari partide italiene au pregătit nu mai puţin de 576 de candidaţi pentru cele 72 de locuri rezervate Italiei în Parlamentul European.
 
Principalii competitori în euroalegeri sunt: Poporul Libertăţii (PDL), condus de premierul Silvio Berlusconi, Liga Nord, al cărei şef este Umberto Bossi, Partidul Democrat (PD) al primarului Romei, Walter Veltroni, „Italia Valorilor”, Uniunea Democratică de Centru (UDC), Partidul Comuniştilor Italieni, „Stânga şi Libertate” şi Uniunea Dreptei.

Ofertă electorală diversă

Italienii votează în sistem proporţional, pe liste regionale. Fiecare partid a depus cinci liste însumând 72 de candidaturi. Premierul Silvio Berlusconi este prima nominalizare  pe toate listele partidului său, PDL. El candidează ca locomotivă electorală şi nu pentru a merge în Parlamentul European. Liderul Umberto Bossi este cap de listă pentru partidul său, Liga Nord.

Partidele italiene au propus electoratului europarlamentari cu experienţă sau personalităţi cu notorietate. Bossi a deţinut trei mandate în Parlamentul European. Monica Frassoni, preşedinta grupului Verzilor din PE candidează pentru Verzii italieni. Jurnalistul de origine egipteană Magdi Allam, director adjunct al prestigiosului cotidian „Corriere della Sera” candidează pentru UDC.

Principele Emanuele Filiberto, moştenitorul tronului casei de Savoia, figurează pe listele UDC. Jurnalista Giuliana Sgrena, care a fost răpită, ţinută ostatică în Irak şi eliberată în 2005 de ofiţerul Nicola Calipari, candidează pe listele Verzilor. De asemenea, candidează Vittorio Sgarbi, unul dintre cei mai cunoscuţi critici de artă ai Italiei, primar al orăşelului Salemi, din sudul Italiei.

Campanie în stil italian


Campania electorală italiană a fost marcată de incidente legate de personalitatea lui Sivio Berlusconi. Premierul italian a fost criticat public pentru că a facilitat accesul pe listele pentru PE al unor fete arătoase, dar fără experienţă. Printre acestea şi o fostă prezentatoare TV, Barbara Matera. Soţia sa, Veronica Lario, a deschis proces de divorţ deoarece soţul ei a apărut în anturajul unei tinere de 18 ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite