Pogea şi Dobre pleacă, Berceanu revine la guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

lui Pogea, iar postul vă rămîne vacant. "Ce spunem, facem - acesta este mesajul pe care dorim să-l dăm", a explicat Boc, care a afirmat că PD doreşte în continuare restructurarea guvernului,

lui Pogea, iar postul vă rămîne vacant. "Ce spunem, facem - acesta este mesajul pe care dorim să-l dăm", a explicat Boc, care a afirmat că PD doreşte în continuare restructurarea guvernului, prin desfiinţarea tuturor posturilor de ministru de stat, precum şi a celor de ministru delegat. "Decizia Partidului Democrat reprezintă un act de consecvenţă faţă de angajamentele asumate, avînd în vedere că Alianţa D.A. a promis restructurarea formulei guvernamentale moştenite de la guvernul PSD, condus de Adrian Năstase.(…) Tocmai de aceea, Partidul Democrat a decis să renunţe la funcţia de vicepremier, în spiritul propunerii sale de a se renunţa la funcţiile de miniştri de stat", se arată într-un comunicat al PD. Singurul reproş pe care preşedintele PD, Emil Boc, l-a adus, public, fostului ministru al transporturilor a fost că acesta nu a ştiut să-şi "vândă" realizările. Potrivit lui Boc, numirea lui Berceanu este justificată de "experienţa şi pragmatismul" acestuia. Liderul PD a recunoscut că l-a anunţat telefonic pe preşedintele Traian Băsescu de aceste schimbări în Executiv, iar şeful statului nu ar fi avut nimic împotrivă.
Decizia luată de PD a fost aprobată, în şedinţa Biroului Permanent, cu o singură abţinere, a ministrului muncii, Gheorghe Barbu. Acesta se pare că ar fi avut obiecţii faţă de retragerea lui Pogea din postul de ministru de stat.

Tăriceanu se declara bucuros
Primul Ministru salută decizia PD privind retragerea miniştrilor Dobre şi Pogea. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Guvernului, Oana Marinescu, "Premierul a solicitat în mod explicit conducerii PD înlocuirea lui Gheorghe Dobre, pentru întârzierile înregistrate în derularea proiectelor din domeniul infrastructurii". Solicitarea a fost făcută în discuţiile cu PD şi nu public, pentru a nu-i pune pe partenerii din Alianţă într-o situaţie dificilă. În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Pogea, Primul-ministru considera retragerea sa, în condiţiile declaraţiilor din ultimele zile, un gest firesc. "Pozitia de ministru de stat exista pentru a consolida coerenţa politică a Guvernului, care se bazează pe patru partide. În condiţiile în care primul-ministru reprezinta PNL, miniştrii de stat permit celorlalte trei partide din coaliţie - PD, UDMR, PC - să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, în cadrul Executivului", a declarat Oana Marinescu.

Liberalii habar n-aveau
Liberalii nu au aflat despre mutările pe care democraţii le-au plănuit în guvern decât după şedinţa Comitetului Executiv de ieri. În absenţa acestor informaţii, mai-marii PNL nu au stăruit foarte mult asupra problemei restructurării şi remanierii guvernamentale. Potrivit unor surse din partid, membrii CEx au rămas pe aceleaşi poziţii, considerând că operarea unor modificări la nivelul Executivului nu este oportună înainte de 1 ianuarie 2007 şi că o astfel de decizie nu trebuie luată decât după o analiză foarte serioasă. Pe de altă parte, liberalii au dezbătut şi chestiunea nominalizării lui Dan Voiculescu pentru postul de vicepremier. Sursele citate au arătat că viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban, l-a atenţionat pe Tăriceanu că acest subiect poate fi folosit de tandemul Traian Băsescu-PD ca o armă foarte eficace de luptă împotriva PNL. "Dacă preşedintele nu este de acord cu numirea lui Voiculescu în guvern, se poate declanşa o criză politică puternică", a avertizat Orban. El l-a sfătuit pe premier să trateze cu foarte mare atenţie această problemă, însă Tăriceanu nu a avut nicio reacţie.

Berceanu, "de bun augur" pentru PNL
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a catalogat drept "de bun augur" desemnarea de către PD a senatorului Radu Berceanu ca succesor al democratului Gheorghe Dobre la cârma Ministerului Transporturilor. "Va accelera lucrurile mult rămase în urmă la Ministerul Transporturilor", a apreciat Olteanu. Liderul liberal l-a luat peste picior pe Traian Băsescu, luând apărarea miniştrilor PD din perioada CDR, în privinţa cărora fostul lider democrat anunţase în momentul alegerilor că nu vor fi sub nicio formă cooptaţi în noul guvern. "A fost o declaraţie politică a dânsului. Traian Băsescu a spus, şi se referea la PD, că nu doreşte să se afle în funcţie persoane care au mai avut calitatea de miniştri", a subliniat Olteanu. Preşedintele Camerei a arătat că acest criteriu a fost uitat oricum prin numirea Ancăi Boagiu la Integrare, care "a fost şi este un ministru foarte bun". "Eu cred însă că aici criteriul trebuie să fie competenţa", a conchis Olteanu.

PC: Un gest populist
Senatorul conservator Sabin Cutaş afirmă că "restructurarea" democraţilor este un gest populist, prin care se încearcă ascunderea nemulţumirii faţă de activitatea lui Gheorghe Pogea şi Gheorghe Dobre. Liderul PC a mai spus că retragerea vicepremierului Pogea fără nominalizarea altei persoane pentru postul său poate genera "o problemă foarte gravă" pentru funcţionarea Cabinetului Tăriceanu. De asemenea, Cutaş a subliniat că PC nu îl va retrage pe Dan Voiculescu din guvern.

Potrivit legii, guvernul este alcătuit din primul-ministru şi din miniştri, dar din Executiv pot face parte şi miniştri de stat, şi miniştri-delegaţi. Funcţia de membru al guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate ori a decesului sau demiterii. Demisia din funcţia de ministru se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Preşedintele României, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta şi declară vacantă funcţia de membru al guvernului. Primul-ministru va iniţia în termen de 45 de zile, procedurile privind numirea unui alt membru al guvernului. Preşedintele ţării va face această numire la propunerea premierului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite