Pleşu: 30.000 de dosare ale membrilor de partid aşteaptă să fie cercetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul consilier prezidenţial Andrei Pleşu a declarat duminică, la o emisiune televizată, că numele a cel puţin 130 de ofiţeri de Securitate, aflaţi încă în diverse structuri ale statului,

Fostul consilier prezidenţial Andrei Pleşu a declarat duminică, la o emisiune televizată, că numele a cel puţin 130 de ofiţeri de Securitate, aflaţi încă în diverse structuri ale statului, au fost deconspirate şi se află în dosarele persoanelor urmărite.
"Avem ofiţeri deconspiraţi, fiindcă se tot spune că ofiţerii nu sunt deconspiraţi. Dacă sunt bine informat, sunt vreo 130 de nume care-s deja confirmate, iar în dosarul fiecărui informator sunt nesecretizaţi ofiţerii. Deci, ei sunt la vedere. Poate oricine să-i facă public. Sunt parlamentari, dau interviuri în ziare, apar la televiziune", a arătat Pleşu. Fostul membru al Colegiului CNSAS a mai spus că, în diversele arhive ale statului, mai există 30.000 de dosare de membri de partid, care nu au fost încă date în cercetare, fie din pricina faptului că sunt de siguranţă naţională, fie pentru că există interdicţia ca anumiţi membri de partid să nu fie deconspiraţi ca informatori. Andrei Pleşu a demontat teoria potrivit căreia persoanele care au semnat angajamente faţă de Securitate nu se fac neapărat vinovate de poliţie politică. "Un informator este un om care livrează voluntar sau la cerere informaţii serviciilor secrete. El face poliţie politică pentru că acceptă să intre în dialog cu o instituţie care cu asta se ocupă (...) Informatorul nu era un om care când şi când auzea ceva se ducea şi informa. Nu. Era un om care avea un al doilea serviciu şi care informa periodic, se întâlnea cu ofiţerul lui periodic", a precizat fostul consilier al lui Traian Băsescu. El a admis că, deşi a iritat multă lume cu teoria potrivit căreia pentru a condamna comunismul trebuie o comisie de experţi, şeful statului este primul preşedinte care "face posibilă o deconspirare masivă" a colaboratorilor Securităţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite