Pleşu despre Antonescu: Un profesoraş surescitat care nu ştie să-şi facă lecţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu (63 de ani) realizează o galerie de portrete  memorabile ale oamenilor pe care i-a cunoscut
Andrei Pleşu (63 de ani) realizează o galerie de portrete memorabile ale oamenilor pe care i-a cunoscut

Andrei Pleşu a răspuns azi acuzaţiilor lui Crin Antonescu, potrivit căruia nu ar fi avut curajul să protesteze faţă de "mitocăniile" preşedintelui. Pleşu spune că liderul PNL este într-o gravă eroare şi a reuşit performanţa de a citi mai puţin decât şeful statului. Altfel, ar fi fost la curent cu criticile pe care i le-a adresat lui Traian Băsescu.

"Din păcate, dl. Crin Antonescu îmi aduce aminte, din cînd în cînd, în felul său stîngaci, că există. M-aş fi aşteptat ca, neavînd prea multe de făcut, măcar să citească ziarele. Ar fi aflat că m-am pronunţat public şi în Adevărul şi în Dilema cu privire la gafele lui Traian Băsescu. Pînă într-atît încît preşedintele a trecut, tot public, la ameninţări. A citi mai puţin decît şeful statului nostru e o performanţă, pentru care, oricît m-aş strădui, nu-l pot felicita pe dl Antonescu. În rest, avem de a face cu un profesoraş surescitat, care nu ştie încă să-şi facă lecţiile", a declarat Pleşu, pentru "Adevărul".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu sunt "laşi", "tac mâlc" şi "nu au curaj să protesteze la mitocăniile cele mai odioase pe care cineva care e şef al statului le face la adresa istoriei", în legătură cu Regele Mihai.

"Ăsta e Partidul Democrat şi asta este grupul acela de autorităţi - sunt deasupra unei berării pe Calea Victoriei - domnul Liiceanu, care a scris texte impresionante în 1990, le ştim pe dinafară mulţi dintre noi şi care nu are curaj, e laş, îi spun clar acum, ca şi Pleşu, nu au curaj să protesteze la mitocăniile cele mai odioase pe care cineva care e şef al statului le face la adresa istoriei. Nu au curaj, tac mâlc. Pentru că e uşor să-l înjuri pe Ponta. Este chiar obligatoriu să-l înjuri pe Antonescu. Dar e mai greu să-l înjuri pe stăpânul pe care, în fine, ţi l-ai căutat de pe timpul lui Ceauşescu, dar l-ai găsit abia acum", a spus Antonescu.

Gabriel Liiceanu a refuzat să comenteze.

"O dezamăgire ireversibilă"

După afirmaţiile lui Traian Băsescu despre Regele MIhai, Andrei Pleşu a reacţionat în editorialul "O dezamăgire ireversibilă", în care vorbea despre "grosolănia" şefului statului.

"Chiar şi adversarii lui Traian Băsescu admit, uneori, cu voce scăzută, că omul are unele calităţi: „instinct" politic, „abilitate", talent manipulator. Fapt e că e greu să nu-i recunoşti preşedintelui inteligenţa nativă, capacitatea de a fi, în anumite circumstanţe, „simpatic" în varianta „băiat de gaşcă", precum şi o redutabilă „îndemânare" publică. Dar după ieşirea inutilă, inexplicabilă, ridicolă, grosolană de săptămâna trecută, am început să mă îndoiesc până şi de ceea ce, până acum, îl făcea prizabil, după principiul „răului mai mic", scria Pleşu.

"E inteligent, dar inteligenţa lui nu e a unui om de stat care ştie să „combine" pentru a reuşi, ci a unui băiat descurcăreţ, uşor cinic, repezit, sentimental când nu trebuie şi dur în versiune cazonă. „Simpatic"? Da, dar nu ca un om de lume, ci ca un comesean şugubăţ, umoral, practicant al veseliei de chermeză", mai scria Pleşu.

Ulterior, Traian Băsescu a susţinut că nu doreşte să povestească ipostazele în care l-a văzut pe Andrei Pleşu, pe vremea când era consilier la Cotroceni. "Văd că domnul Pleşu a făcut o preocupare zilnică aproape legată de mine. Uite, n-aş vrea să spun public lucruri care să nu îi placă lui Pleşu despre cum l-am văzut eu ca şi consilier. Şi îl invit la decenţă. Este ultimul apel la decenţă pe care îl fac la Andrei Pleşu", a spus şeful statului, la B1.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite